Nu poți să ceri democrație dacă nu o înțelegi

A apărut recent un nou sistem politic și de guvernământ. După nume unii ar putea crede că e vorba de o derivație a democrației – realitatea e că e doar un derivat de sistem totalitar. Se numește democrația selectivă, sau „democrație cât timp toată lumea e de acord cu mine”.

Este în sufletul oricărui protestatar român din ziua de azi. Democrația lui: „omul ăla nu e bun că e de la PSD”, fără argument suplimentar. Democrația lui „fiica unui corupt a făcut X și Y”. Și înțeleg sentimentul din spate, dar, dincolo de pasiuni isterice, sunt aceleași sentimente cu care cei de la Antena 3 manipulează orice individ care se uită pe canalul lor: „omul ăla nu e bun că e sorosist”, „omul ăla e rudă de al treilea cu Patapievici”, „dictatura băsistă!”.

Vă recunoașteți, dragi tineri minunați, limbajul? Așa-i că e identică cu gândirea tâmpă de antenist? E doar o isterie în alt sens – atâta timp cât nu există argumente. Teoretic, noi, ăștia care susținem „strada” ar trebui să fim ăia care avem ceva în cap, care gândim înainte să vorbim. Ăia care avem și altceva decât tărâțe în cap. Dar ce poți zice când ceri ceva precum „Demisia din funcții publice a persoanelor cercetate penal”?

Hai să zicem că se îndeplinește dorința, și că orice persoană cercetată penal va fi demisă automat. Tot ce trebuie să fac acum ca să-l demit pe Gugulescu Icsulescu este să pun o plângere la poliție. Plângerea poate să fie și cel mai probabil va fi falsă – motiv numai bun pentru a scoate din aparatul de stat oameni incomozi, care insistă să ceară transparență în administrație. Îl dai afară pe om din funcția publică – într-o țară în care se trăiește de la un salariu la altul((aici o să vină cretinii cu generalizări gen „toți fură”)) va trebui să-și găsească un alt job – ce faci când constați că omul ăla a fost reclamat de un individ care îi ochea locul de multă vreme?

Ah, copii, nu v-ați gândit că prostiile pe care le scrieți voi în manifeste pot fi folosite pentru războaiele intestine ale administrațiilor și ale partidelor politice? Poate nu ați fost suficient de atenți să observați că voi i-ați dat puterea în mână lui Liviu Dragnea în momentul în care i-ați cerut demisia lui Victor Ponta. Dacă Ponta rămânea încă un an prim-ministru se întâmplau două lucruri: PSD-ul nu avea conducerea pe următorii patru ani și Liviu Dragnea ar fi înfundat la următorul termen al procesului lui pușcăria. Ura pentru tinerii frumoși, care i-au făcut jocurile lui Liviu Dragnea. Pe de altă parte să nu uităm că Ponta e emanația mișcării Roșia Montană, deci despre ce vorbim? 🙂

Democrația asta selectivă îmi reamintește încă o dată că oamenii care iubesc democrația o iubesc doar cât timp lumea e de acord cu ei. Că democrația lui Ion Rațiu nu a fost niciodată prea populară. Chestie care îmi amintește faptul că Ion Rațiu e fondatorul ziarului Cotidianul. Da, acel ziar Cotidianul.