Nu suport minciunile

De-a lungul timpului pe acest blog au apărut cîteva opinii anti-curent, și mulți nu au înțeles de ce. Dincolo de partizanatele stupide pe care poate le-am făcut și eu (pentru că nici eu nu sunt infailibil, nu?) un lucru pe care nu l-am făcut niciodată pe acest blog a fost să mint. Nu v-am mințit și lucrurile pe care le-am spus le-am spus pentru că le cred cu adevărat.

Și nu mă refer la minciunile mici, cele pe care le zicem la școală cînd nu ne facem temele. Poate ici colo am mai strecurat cîte una-două (deși nu prea am nici un interes să o fac pe blog). Vorbesc de minciunile acelea mari pe care începi să construiești adevărate sisteme morale.

La începutul acestui blog, prin 2005, Dorin Lazăr era un ecologist convins, un fan al ‘mișcărilor pentru salvarea naturii’ și a tot ce trăiește. Un exemplar de stînga, un corporatist anti-corporație și un mare fan Al Gore. Evident, George W. Bush era un idiot venal (și nu e adevărat, George W. Bush is smarter than you) iar planeta era în mare necesitate de a fi salvată. Eu, militant. Și ceva s-a întîmplat.

Poate m-am maturizat, poate am început să pun prea multe întrebări. Doar că la un moment dat lucrurile nu mai dădeau 1+1. Și o să încep cu exemplul lui Al Gore, care cu un powerpoint încropit într-o după-amiază a luat premiul Nobel cu niște afirmații nefondate care în timp au demonstrat falsul intelectual al lui Gore. Azi se vorbește mai puțin despre global warming și mai mult despre climate change, pentru că climate change e mai confuz, și dă șansa reinterpretării la nesfîrșit a acelorași idei, indiferent dacă ninge, plouă, e frig sau e cald. Global Warming l-a cam desumflat pe Gore, unul din puținii deținători de jet plane, mine de zinc și alte prostii similare.

Un al doilea exemplu: acum vreun an pornisem o discuție despre cum se face reciclare în Brașov. Au apărut acele clopote pentru colectare selectivă: ele chiar sunt folositoare? Am putea primi niște cifre de la Urban?

Nu a durat mult pînă am primit răspunsul: „evident că nu se folosește pe bune colectarea selectivă, dar chiar dacă e o minciună noi trebuie să continuăm să o încurajăm, ca să educăm lumea”. Stai un pic, frăție, de ce să educăm lumea să facă ceva nefolositor? A educa nu e suficient, e chiar inutil pe alocuri.

Însă minciuna e propagată. Și începe de la cîțiva care cunosc că e o minciună dar o zic oricum pentru că e profitabil (în cazul lui Al Gore EXTREM de profitabil) iar apoi cei din jurul lor o preiau și o repetă pînă cînd, în clasicul stil maoist, minciuna devine adevăr.

Un alt exemplu, recent: La Pungești a murit un om din cauza jandarmilor. Nu, nu a murit, dar vreme de o zi tot Internetul a vuit de cum a murit ‘eroul de la Pungești’, care se luptă cu tirania, HUO! Însă în mintea tuturor a rămas ideea că la Pungești a murit un om din cauza abuzurilor jandarmilor și prea puțini cunosc retractarea pentru că retractarea e mai puțin spectaculoasă ca minciuna. Ieri sau alaltăieri a apărut acest clip:

Poate i-aș fi crezut dacă toată mișcarea de la Pungești și pentru sprijinitul Roșiei Montane nu ar fi împănată cu mitomani (nu zic că sunt toți, sunt cîțiva, influenți, ceilalți preiau pentru că e greu să verifici). Însă nu pot să îi cred, ci de fapt sunt sigur că mint. Să vă explic și de ce.

În articolul respectiv se explică că treaba se întîmplă „Undeva prin Vaslui, pe lîngă Pungești”. Mai spun ei e că e pe lîngă locurile concesionate către Chevron și spun că ‘apa de la robinet arde’. Problema e că ăla nu e robinet, ci o evacuare care e închisă într-un gard de sîrmă – vezi 0:40-0:50. Ăla nu e robinetul de la care bei tu.

Mi se pare bizar cum toți mitomanii ăștia sunt de stînga. De exemplu pe site-ul Starea națiunii care a publicat mitocănia asta poți găsi documentarul ‘Cum să pornești o revoluție’ – manifest de activism social foarte apreciat pe partea roșie a spectrului politic.

Problema e că mitomanii fac și cauzele corecte impracticabile. Mai mult, ideile pe care le răspîndesc devin populare, fiind șocante și aparent logice. Mitomanii încep să gîndească pentru tine.

Așa a devenit oprirea proiectului Roșia Montană un protest impracticabil pentru mine. Pentru că ar însemna să îi girez pe ‘liderii informali’ ai protestelor, pe indivizi precum Claudiu Crăciun, unul din motoarele din spatele revoluției care l-a înscăunat pe tov. Ponta, omul care a împins proiectul înspre fazele finale de realizare. Sau dacă aș fi contra exploatării gazelor de șist (nu sunt) ar trebui să girez mitomanii care inventează victime pentru a învinovăți jandarmii care au acționat la Pungești. Deja #unitisalvam a devenit o glumă sinistră bună pentru a ironiza couch-activismul transformat în social-activismul din pseudo-revoluția Roșiei Montane.

Și în minciunile astea sunt angrenați multe sute și mii de oameni inocenți, care aplică judecățile de bun simț și se lasă amăgiți de mincinoși. Și ei sunt cei care luptă contra mea, crezînd că eu vreau să le fac rău în momentul în care le arăt bîrna din ochi.

Încă mai sper că cei manipulați se vor trezi înainte de împlinirea profeției lui Mao, repetarea la infinit a minciunii să o transforme în adevăr. Pentru că revolta lor e genuină, și ar putea să se îndrepte către adevăratele probleme create de un regim de stînga care ne-a educat vreme de 66 de ani. Corupția, hoția și toate cele ce decurg de-aici.