Care e treaba cu numărul EORI?

Trebuia să primesc un pachet din afara UE, și livratorul m-a contactat să-mi spună că are nevoie de un număr EORI. După ce m-am enervat câteva minute, am completat o cerere pe care n-am priceput-o, și m-am blocat, că n-am priceput ce anume trebuie să fac mai departe. După care mi-am făcut curaj azi de dimineață, și am zis că e mai bine să întreb pe altcineva, așa că tocmai am terminat o conversație cu un funcționar de la vamă (omul de la helpdesk) care mi-a explicat un pic ce înseamnă acel număr EORI. Pentru a procesa orice pachet extracomunitar va fi nevoie de acel număr EORI. Trebuie pusă o cerere conform instrucțiunilor de aici. Un lucru foarte important: când puneți cererea, puneți să vi se acorde acel număr EORI pe o perioadă cât mai lungă (până la data expirării documentului vostru de identitate). Numărul EORI poate fi folosit pentru mai multe tranzacții.

Ce trebuie făcut, pe scurt: completați formularul acela de „Cerere atribuire EORI” - formularul e completat doar pentru a genera un PDF - acel PDF trebuie printat, semnat, scanat cu tot cu semnătură, și cererea împreună cu o scanare a actului de identitate trebuie trimisă la biroul regional al vămii. De exemplu eu a trebuit să trimit cererea scanată și scanarea buletinului la regionalabrasov@customs.ro.

Există acolo și un manual care explică lucruri de genul ăsta mai pe-ndelete. Aveți răbdare și citiți-l - numărul EORI trebuie solicitat o singură dată, nu e o chestie pe care trebuie s-o faceți pentru fiecare pachet în parte. La următorul pachet puteți să le dați același număr EORI.

Sper că v-a fost de ajutor treaba asta.