Nunta pe pămînt

Adam și Eva se cunosc de 8 ani, și de 7 ani și jumătate sunt împreună. A fost dragoste la prima vedere, dar ea era într-o relație cu un tip abuziv, care a rănit-o. Au trecut prin bune și rele, s-au despărțit pentru o vară și nu au putut să reziste unul fără altul. S-au împăcat, reîmpăcat, și acum, ca să își dovedească dragostea veșnică, își vor uni destinele și vă invită azi, XX.YY.2014 să vă bucurați alături de ei la fericitul eveniment, intitulat sugestiv: “Nunta din cer”

În esență, cam asta și-ar dori să se audă despre ei. Realitatea e un pic altfel. Eva avea 22 de ani, termina facultatea și prietenul din liceu era încă cu ea. Cînd erau în liceu se iubeau pe unde apucau, dar prin facultate el a plecat la Cluj. Ea nu; a făcut facultatea în București pentru că îi plăceau orașele mari; dar iubirea pentru prietenul din liceu rămînea neschimbată, mai ales că părinții ei stăteau în același bloc cu părinții lui. În fiecare vacanță școlară dragostea lor se lega din ce în ce mai puternic.

Mama Evei o tot întreba cînd se căsătoresc, cînd îi fac și ei un copil, cînd își iau și ei un apartament în Brașov, uite, vecinii de la trei vînd apartamentul, și e bloc bun, e bloc din anii ’60, cînd se construiau apartamente bune! Nu doar pe Eva o bate la cap, ci și pe prietenul ei. După un an de discuții săptămînale, fostul i-a chemat părinții la o masă în oraș. A plătit el consumația la unul din restaurantele bune din oraș, au glumit și, la sfîrșitul ospățului, s-a ridicat în picioare, spunînd că are un anunț de făcut. Eva s-a făcut roșie de emoție, mama și tatăl socru s-au emoționat și ei.

“Știți cît de mult o iubesc pe Eva, dar nici nu știți ce fel de persoană e”. Și a scos un plic cu zece poze luate în ultimele patru săptămîni de un detectiv particular: patru săptămîni, cinci parteneri diferiți.

Mama și tatăl Evei au reacționat. Cum îndrăznește să spună așa ceva despre fiica lor, cum de a pus pe cineva să o urmărească, și, desigur, de-asta l-a înșelat, pentru că e prea gelos. “E vina ta”, a plîns Eva, “că nu ai fost suficient de atent cu mine”.

Individul rău a plecat din viața ei și deocamdată nu știa de facebook să-și facă publică toată drama existențială.

Pe Adam l-a cunoscut în București. Era tot brașovean, și tot în ultimul an de facultate, și era unul din cei prinși în fotografii. Bine, nu a aflat niciodată că era în fotografiile respective, doar știe că prietenul a înșelat-o cu una prin Cluj, și ăsta e motivul pentru care ea se răzbuna cu el. După momentul cu masa ticăloasă el a fost cel care a ajutat-o să treacă peste șocul despărțirii de individul brutal și abuziv.

Adam o întîlnise pe Eva în club. Nu se știu foarte multe despre momentul respectiv, dar dragostea la prima vedere a fost consumată și la prima plimbare nocturnă de după club. S-au văzut sporadic; el era ceva politehnist prin căminele studențești, ea avea un apartament închiriat în centru, dar cam departe. Se mai vedeau cînd ea mai mergea prin cluburile din Regie, dar după acel eveniment s-a pomenit sunat mai des.

În vara aceea s-au întors amîndoi în Brașov, cu licențele luate. Ea, absolventă de Relații Internaționale, a găsit inițial o slujbă de vînzătoare pe care a abandonat-o rapid. S-a făcut coafeză, după care a renunțat și la ideea asta. S-a întors la stadiul de vînzătoare, într-un magazin de telefoane mobile din centru. În sinea ei ofta după afacerea unei amice care și-a făcut magazin de ‘hendmeid onlain’. Îi plăcea de ea că stătea toată ziua acasă și își creștea copiii.

El, absolvent mediocru la ceva cu calculatoare, și-a găsit de muncă rapid. Calitățile lui de individ mediocru par mai puțin vizibile în mediul IT, așa că a urcat rapid pe treptele ierarhice, și a început să cîștige bine.

S-au mutat împreună în apartamentul alor lui, care au plecat în Spania. Nu la căpșuni, dar tot pe-acolo. El, așadar, era băiat cu perspectivă, cu apartament și tot ce trebuie.

Dar nu poți scoate clubul din pițipoancă sau pițipoanca din club, și Evei îi plăcea să stea seara prin barurile din Brașov, pe unde mai vin băieții din București. Și se mai întîmpla să doarmă cîte-o noapte la prietenele ei, întîmplător.

Între timp, Adam, urcat ambițios pe scara ierarhică, a dat-o în bară cu un proiect mare. Oamenii din Olanda care îl angajaseră l-au chemat în delegație pe termen nedeterminat. Cu salariul tăiat și cu muncă de 12 ore pe zi, în Amsterdam, a început să se obișnuiască. Cheltuielile merg ca la orice om chivernisit pe prăjiturele și o vizită ocazională la lampadarele roșii care tocmai deveneau celebre și în România.

Cînd s-a întors, parcă nu mai avea aceeași răbdare. Cînd, într-o după amiază, a găsit-o pe Eva în casă, într-o poziție foarte relaxată cu un prieten comun, Adam a trimis-o acasă cu cîteva perechi de palme.

Vara aceea au fost despărțiți. Ea a văzut că nu poate să bea cocktail-uri în fiecare seară cu salariul de vînzătoare, și că vara e mai nasoală cînd n-ai bani să ieși la terase. El, cam urîțel și cam prost, a început să spargă banii cu niște tipe la mare, și s-a întors din concediul prelungit cu toate economiile duse.

Cînd s-a întors, surpriza de proporții a fost că părinții s-au întors acasă. Era anul 2008, și prețurile la apartamente creșteau, așa că erau panicați. Cu ceva bani puși deoparte de părinții lui, și-a făcut un credit pe 35 de ani, de-ăla super-avantajos, cu dobîndă variabilă, și și-a luat un apartament de trei camere la 90k€. O mulțime de bani, dar uite cum cresc prețurile!

Ah, 2008. Ce an frumos. În iarna lui 2008 postul lui Adam se restrînsese, salariul rămăsese tăiat, și prima iarnă în apartamentul fără centrală a fost absolut dureroasă. Atunci s-a re-legat dragostea lui cu Eva; trimisă și ea de-acasă, dată afară de niște părinți proaspăt pensionați care nu mai aveau răbdare cu ea. Cu coada între picioare a îndurat frigul iernii alături de Adam. Ce e cel mai important, dragostea lor sinceră și curată a ieșit mult întărită din vicisitudinile vieții.

Lucrurile au mers ceva mai bine în 2009. Adam s-a apucat de mers pe munte și au început să meargă amîndoi, weekend de weekend. Bani de cluburi și de baruri nu mai erau, dar nu-i bai, nu e nevoie, așa e cînd ai împrumut pe 35 de ani. Prin toamnă au reușit să-și pună centrală, printr-un împrumut făcut de ea, și lucrurile păreau să meargă spre mai bine. 2009 s-a făcut 2010, 2011 și Eva și Adam s-au cufundat în anonimat, cu direcția clară.

Însă prin 2012 lucrurile nu mai erau chiar stelare. Nici pe munte nu mai mergeau, nu mai aveau chef de nimic; singurul sport pe care îl făcea el era un fotbal urmat de o bere cu băieții de la muncă, iar ea… ea a luat-o pe traseul sacoșistelor clasice românce, începînd să gătească din ce în ce mai măiastrul pentru mult-iubitul ei soț, în plină metamorfoză către modelul de femeie ‘tanchetă’. Partea cu sexul nu funcționa prea grozav; și parcă pe Adam nu-l mai încînta să o vadă pe Eva în pat. El, mai tot timpul obosit, cu mult de muncă, ea prea plictisită de viață.

Prin toamnă, el a început să meargă la sală. Acolo și-a făcut noi prieteni (și o prietenă) și a început un program de dat jos din burtă. Eva nu s-a prins ce se întîmplă decît mai tîrziu, cînd a văzut că omul are nevoie de mai mult timp și de mai mult spațiu, și începea să scrie mesaje pe facebook la ora unu noaptea. A început și ea să meargă la (altă) sală și să-și amintească cum e să se uite băieții după ea.

Dar, după ce s-a încurcat cu cîteva pachete de mușchi de pe la sală, lucrurile au început să o ia razna. Și, într-o seară, cînd Adam era ocupat cu trimisul de mesaje pe facebook și ea se plictisea la televizor, au avut o conversație; genul acela de conversație care durează o noapte întreagă. Pe la cinci dimineața s-au culcat, și el a promis că o să o ia de soție.

A găsit o sală mai ieftină prin aprilie. Ea a făcut un împrumut la bancă pentru rochia de mireasă, iar el a reușit să găsească de undeva cei cîțiva mii de euro necesari pentru toate aranjamentele de nuntă. Și au decis să facă nuntă mare. Ea, pentru că îi plăcuse Eliade în liceu, a insistat să pună numele “Nuntă în cer”. El a dat din umeri: nu costă în plus, și sună bine.

Nunta a fost ceva de vis. În noaptea aceea plouase, și a doua zi, fotografiile din parc au fost mult mai complicat de făcut. Rochia i s-a înverzit, la un moment dat, era să alunece într-o baltă noroiasă în timp ce se chinuiau să facă grimasele specifice fericirii pentru a fi capturate în albumul lor de dragoste eternă.

Recepția a fost senzațională. 200 de invitați, cea mai proastă mîncare din viața lor dar la 100€ darul de persoană, Adam și Eva au scos vreo 20 de mii de euro. Chiar ceva mai mult, și au rămas cu un pic mai mult de jumătate după ce au plătit datoriile de nuntă. Cu restul de bani au văruit casa și au plecat în concediu în Grecia, numai bine că era mai ieftin. Ea a pus nenumărate poze cu fericirea conjugală, cu citate inspiraționale și cu flori.

Acum, prin decembrie trebuie să se nască copilul. Ea nu știe dacă e al lui, lui nu-i pasă, parcă îi place mai mult de tipa de la HașEr pe care o prinde din cînd în cînd într-un colț mai ferit de prin firmă. Între timp, pune pe facebook citate inspiraționale din niște indivizi anonimi, și dă lecții de viață celor mai tineri. Este un om ajuns, un bărbat împlinit.

Eva a început să țină lecții de moralitate. Deja a intrat în concediul maternal și a început să facă și ea prostioare hand-made. Acum nu o mai invidiază pe amica ei; e mult de muncă cu chestiile astea, da’ măcar să aibe și ea o ocupație.

Acum cîteva zile le-au venit filmele de nuntă și albumele. Pozele au ajuns pe facebook, și sunt extraordinare; nu se vede nici începutul de burtă al miresei, nici figura plictisită a mirelui nu iese prea tare în evidență. Albumul, nunta în cer, le zice povestea, și e povestea pe care v-am spus-o în primul paragraf, coregrafiată din greu de un fotograf plătit excesiv de mult pentru niște poze mediocre.

Adam și Eva cred în istoria aceasta, și ei sunt siguri că trăiesc o dragoste ca-n povești. Doar că lui îi place fundul hașeristei pe care o tot cheamă în timbilidinguri și ei îi place mult de tot ciocolata și băieții frumoși dar cam proști de la sală.

DragosteaInvinge


10 Replies to “Nunta pe pămînt”

  1. andruscu

    interesant…cum fac ei nunta la data de “xx.yy.2014” si totusi eu citesc in septembrie 2014 cum protagonista ajunsese deja in luna decembrie a anului in care-au facut nunta (insarcinata fiind pentru ea n-am mai tinut cont de anul calendaristic?)

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.