O amintire propagandistică

O explicație în legătură cu această știre. Este o știre pur propagandistică. Nu aș încadra-o la știri false, dar aș pune-o la știri inutile.

Ce zice știrea? Că niște tovarăși au muncit peste program și au produs cu 30% mai mult cărbune pentru foc. Realitatea din teren ne arată că poporul moare de foame și îngheață de frig, dar iată-l pe tovarășul Stahanov cum dă din lopată și scoate cărbunele patriei pentru a încălzi sufletele reci și surde ale poporului prea prost să-l aprecieze.

Protest prin muncă suplimentară: în luptă cu știrile false – o poveste din adevăratul oraș Stalin care și-a ratat denumirea doar pentru că „Salamul de Stalin” nu suna bine.

Tovarășul Stahanov a stat așadar peste program și a făcut ceva foarte neclar, dar e clar că a sporit producția. Mă rog, în cazul ăsta a oprit știrile false. E clar că singurul lucru care o să rezulte de pe urma acestei întâlniri e că doi ochelariști din Sibiu au schimbat câteva glume legate de PSD și alții s-au fotografiat cu banderolă cu „#rezist” pentru că dă bine.

Genul ăsta de știri, cum ziceam, sunt inutile. Oamenii nu s-au filmat pentru că ajută pe cineva să știe că tovarășii lucrează peste program – ci s-au filmat ca să fie și ei un pic în centrul atenției. Nu au produs ceva concret care să ne dea pământul peste cap. Chestia aia se face fără camere de luat vederi – se face cu produsul finit în mână.

Care e rolul acestei știri propagandistice? Divertisment pentru oamenii care se umezesc la #rezist. Pierdere de vreme cu detalii neimportante – white-noise propagandistic. O chestie la care să dăm like și un mesaj emoționant legat de „tinerii ăștia inteligenți care vai cum schimbă ei lumea”. Doar că nu o schimbă. Ca să o schimbi trebuie să faci ceva concret. Stahanov disloca cărbune din pământ și îl punea pe rampă. Ăla era un lucru concret. Ce fac fetele și băieții de Sibiu e doar o ocazie de socializare.

Lipsește Raluca Turcan de la această adunare. Să vină să țină un discurs despre cum tineretul e viitorul țării, despre cum PNL-ul e alternativa pentru tineri și să-l invite pe Leon Dănăilă, acest Pai Mei al discursului politic, să ia cuvântul.

Raluca Turcan, cu mustață, în centru

5 Replies to “O amintire propagandistică”

  1. “Stahanov disloca cărbune din pământ și îl punea pe rampă. Ăla era un lucru concret. ” – De fapt, Stahanov nu prea facea nimic cel mai probabil (de-asta a si sfarsit cum a sfarsit). Stahanov a raportat niste lucruri.

    Este stirea “white noise”? Probabil. Este ce au facut baietii aia “munca peste program”? Daca macar unul a codat 2 ore, atunci da, fix asta este, chiar daca nu-s opt ore in cap. Stirea ar fi: cineva a incercat sa faca ceva in “overtime” si vom vedea daca a reusit, in cazul in care lanseaza ceva. Asta nu e o stire, dar e o informatie 🙂

  2. Bă, nuş, plm, dar una e să încerci să faci o aplicaţie care flaguieşte sau blochează ştiri false, adică care nu-s adevărate dar unii le iau ca aşa şi le dau mai departe şi astfel auzi de unde psihotronice (apropo, l-aţi ascultat pe rapper-ul Psihotronic? e belea rău), miracole prin pupat, oameni speriaţi de corporato-soroşişti şi alte alea-alea, şi alta să machiaveleşti o aplicaţie care să interzică ştirile cu adevărat adevărate care nu ne plac.

  3. Ce mă deranjează pe mine nu e intenția de a pune o etichetă pe știri: false/nefalse. Ce mă deranjează pe mine este propaganda cu „muncesc pentru program pentru binele proștilor”. Aia mă deranjează.

Comentariul tău