O greșeală de strategie

Există un mit că internetul ar avea cine știe ce super-puteri. E unul din miturile alea care au pornit pe vremea când Iohannis era salvatorul țării, nu un mutulică din conducere, și lumea presupunea că din cauza Internetului a câștigat alegerile. Mitul ăsta a fost pus la grea încercare în momentul în care Internetul s-a burzuluit la BOR pentru că i-a omorât pe niște tineri în clubul Colectiv – și de-atunci multă vreme BOR-ul a fost atacat – ba la catedrală, ba la spitale, ba la alte chestii diverse.

Așa cum explicam în postarea anterioară, BOR a început un contra-atac. Dintr-o mișcare a strâns trei milioane de semnături – cauza, insist, e prea puțin importantă. BOR și-a flexat mușchiul și a demonstrat că are în ogradă milioane de oameni. E foarte greu acum să mai reproșezi ceva Bisericii, pentru că, dacă nu ești retardat, înțelegi că BOR reprezintă mai mulți oameni decât poate reprezenta oricine altcineva. Inclusiv mărețul Internet.

O paranteză. În primul război mondial Marea Britanie deținea supremația navală – germanii însă recuperau puternic înainte de începerea războiului, și deși englezii dețineau supremația navală au fost ezitanți în a folosi flota într-o luptă decisivă. Așa cum avea să demonstreze bătălia de pe continent, felul în care se purta războiul avea să se schimbe, și nici britanicii, nici germanii nu era încântați de ideea de a testa puterea navală într-o confruntare directă. Multă vreme, britanicii s-au mulțumit să mențină o blocadă maritimă, și germanii să hărțuiască navele cu submarine. La un moment dat, însă, germanii au dorit să își demonstreze forța maritimă, și în 1916 au provocat o înfruntare în zona Jutland (Danemarca continentală). Rezultatul a fost atât de dezastruos pentru germani încât după asta Hochseeflotte s-a închis cu toate navele în port și în 1918 când li s-a cerut să atace flota britanică marinarii nemți s-au revoltat contra conducerii lor.

Ca să închid paranteza: e foarte important să îți cunoști puterea proprie. Dacă nu ai suficientă forță, mai bine păstrezi potențialul forței nematerializate decât să ți-o exerciți și inamicul tău să-și dea seama că nu are de ce să se teamă. Mai simplu spus: “mai bine pari amenințător, decât să treci la fapte și să lovești mai slab ca un copil de grădiniță”.

E o regulă destul de simplă. Internetul, însă, nu o cunoaște. Așa că Internetul atacă cu o scrisoare deschisă de susținere pentru comunitatea LGBT, grăbindu-se să demonstreze că nu are deloc forță și că amenințarea aceea potențială nu există. Cineva de la BOR râde acum în cel mai neduhovnicesc mod posibil, după care pupă crucea și face treizeci de mătănii. Biserica și-a arătat clasa, a demonstrat ce trebuia să demonstreze și cei care comentează mai departe chiar nu merită atenția lor pentru că nu sunt suficient de inteligenți

139595103
Moment: ©Courtney Bell, Getty Images

PS: nu spun că nu e ok să susținem dreptul oamenilor de a face ce-și doresc în dormitorul lor, și de a se și căsători dacă asta doresc ei (unde căsătoria este o noțiune legală). Spun doar că oamenii luptă cu cine nu trebuie și când nu trebuie. Strategia este, ca întotdeauna, foarte importantă în orice faci. Dealtfel cei de la Accept înțeleg asta, și înțeleg că chiar dacă pornesc o astfel de petiție nu o fac ca să câștige acum, ci pentru a menține un curent pozitiv între suporterii cauzei lor.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.