O poveste (tehnologică)

Am o casă la țară. Bine, nu e a mea, dar în principiu va fi, cîndva, în viitor. Casa la țară ca toate casele la țară – cu ogradă, și în ogradă cu ’d-ale casei’ – o ceapă, o roșie, viță de vie… chestii de genul ăsta.

Acum vreo patru ani, cînd taică-miu se pregătea de pensie, a început să lucreze la casă. Prima oară a scos un corcoduș din fața casei și în locul ăla a pus gazon. Apoi a mărit spațiul cu gazon, și în cele din urmă a făcut un mic foișor. Mic, cochet, dar frumos. Și atunci sătenii au cam început să se uite cu jind la ce construise taică-miu pe-acolo, și mulți au început să vorbească aiureli. Știm cum, ca în România, cînd faci ceva marea majoritate vor să te știe de rău. S-a vorbit că taică-miu a furat, abureli de-astea.

Dar, mai important, un alt vecin și-a scos și el toată legumăria (pe care a pus-o într-un solar) și și-a făcut și el ogradă cu gazon, și foișor. Apoi, eu uitându-mă la el, mi-am făcut și eu solar.

Întrebările:

  1. Ar trebui să-mi plătească pentru idee? Ce ziceți, cam cît să cer pentru faptul că am avut ideea de a-mi pune gazon și a-mi face foișor?

  2. Ar trebui ca în schimb să-i plătesc pentru ideea de a face solar? Cam cît? Eu mă gîndesc că ceva mai puțin decît pentru ideea mea cu gazon și foișor, nu???

Încă o poveste. Prin anii 1670, sau pe-acolo, Isaac Newton concepea primele idei de mecanică. viteza = distanța parcursă / timp. Vi se pare familiar? În 1600 aceste idei erau nu inexistente, ci chiar neformulabile. Lexiconul nu exista, sau dacă exista el avea alte sensuri. Ce s-a întîmplat atunci?

Isaac Newton și-a pregătit teoriile și a cerut foarte mulți bani pentru toți care încercau să conceapă ceva similar. În 1700 era cel mai bogat om din Anglia, în 1710 era cel mai bogat om din lume. Toți cei care au încercat să folosească conceptele exprimate de el au plătit enorm, iar în 1727 cînd a murit, secretele mecanicii au fost păstrate în continuare de familia lui. Nimeni, nicicînd nu a putut afla secretele acestea și în 1790, într-un incendiu ce a devastat cea mai bogată familie din lume, familia Newton, manuscrisele au fost pierdute. Mecanica nu s-a mai predat niciodată în școli și a fost pierdută pentru eternitate.

Dar oh, nu s-au întîmplat lucrurile chiar așa, nu? Ideile lui au fost continuate, pentru că ideile lui au fost publicate și răspîndite – acum sunt lucruri de bază care se învață în școală. Și da, nimeni nu plătește pentru ideile mecanicii…

Aveam mai devreme două întrebări. Răspunsul la ambele este NU! De ce ar trebui să cer bani pentru idei? E răspuns de bun simț, nu? Ar fi absurd să fie altfel, nu?

Ei bine, răspunsul contemporanilor este ‘da’. Microsoft deține 235 de astfel de idei care au fost folosite de comunitatea open source. Care, mai rău, au fost furate. Ce gen de idei, veți întreba? Nu mi-e foarte clar, pentru că nici Microsoft nu spune precis. Dar sunt 235, multe idei peste care Microsoft deține ‘proprietate intelectuală’.

Dacă gîndirea Microsoft ar fi infectat vremurile străvechi, haideți să vedem ce n-ar mai fi existat:

  1. haine. Primul om care ar fi pus o cîrpă peste el ar fi putut cere despăgubiri pentru orice fraier care se lua după el

  2. Știință. Omul care a făcut roata ar fi fost cel mai bogat om mort.

  3. Pui fript sau prăjit, sau orice mîncare gătită dacă suntem la subiectul ăsta. De ce? Focul a fost o invenție vitală în istoria omenirii.

  4. Locuințe. Orice individ care ar fi încercat să imite coliba omului primitiv ‘Microsoft’ ar fi fost dat în judecată și arestat. De oamenii cavernelor, cu bîte (patentate și ele) și piei de animal (evident patentate)

Unde începe proprietatea intelectuală, și unde se termină? Ce ai voie să patentezi și ce nu? E o dezbatere extrem de lungă, în care nu vreau să mă implic.

Am vrut să răspund la acuzația de furt. Nu, nu este furt, așa cum imitarea interfeței grafice de la Apple sau OS/2 nu este, așa cum deposedarea lui IBM de DOS nu este furt, așa cum ’extinderea’ lui SMB (IBM) nu este furt, așa cum extinderea ‘NDIS’ nu este furt… Și-așa mai departe. Furt, domnilor Microsoft, este cu totul altceva.

Să vă trăiască franțuzoaica!

PS: (later edit) Groklaw are o analiză mai bine argumentată decît mine pe seama celor 235 de patente microsoftiste și a FUD-ului implicat….