O seară de neuitat cu Cristi Minculescu

Serile, în general, pot fi anonime. Serile anonime sunt bune, nu extraordinare, dar bune; viața merge înainte fără nici un eveniment ieșit din comun, fie el bun sau rău. Pentru că atunci cînd o seară devine de neuitat, fie e ceva magic, unic, fie e o catastrofă.

Din păcate, noaptea cu Cristi Minculescu în Times Pub a fost una din acele catastrofe care îți rămîn în minte ca referință pentru dățile cînd nu prea ai chef să ieși din casă dar ceva pare că poate deveni interesant.

Istoria Rock-ului în 90 de minute se vrea un spectacol omagiu adus rock-ului de bună calitate. E un two-men-show; o chitară (Judy Seutter), tamburină (Cristi Minculescu). Nu l-am pus la voce pe Cristi Minculescu pentru că e exact ce lipsește acolo, și anume vocea. Concertul e în copleșitoarea majoritate concert de cover-uri (logic), și cam tot a sunat un pic mai rău decît cum se aude mai jos:

Concertul a început cu Free – All right now, a urmat cu două piese de la Whitesnake (alea pe care le știți și voi), Stones: Satisfaction și Jumping Jack Flash, Bad Company: Feel like making love, apoi Led: You shook me, Stairway to heaven și Rock and Roll.

AC/DC cu Highway to Hell, Deep Purple: Soldier of Fortune, Uriah Heap: Easy Living și nu s-a lăsat pînă nu i-a dat și una peste ochi lui Dylan. De fapt, nu peste ochi ci peste „All along the watchtower”, dar nu contează. Ideea e că a masacrat piesă după piesă, în timp ce audiența falsa ca să-l acopere (și să-și imagineze că s-au distrat) sau striga: „Iris te iubesc”.

da, știu, nu e prea grozavă poza, da’ atîta am văz’t și eu

da, știu, nu e prea grozavă poza, da’ atîta am văz’t și eu

(da, știu, nu e prea grozavă poza, da’ atîta am văz’t și eu)

~~Nu cred că e cazul să vă explic că de fapt întotdeauna a fost așa, și calitățile vocale ale lui Cristi Minculescu nu au fost punctul lui forte.~~¹ Din păcate, în această seară nu a masacrat piesele Iris, ci a trecut la nume grele, după cum ați văzut. Am plecat cînd Judy Seutter făcea niște solouri de chitară (chiar reușite, apropos, omul e foarte priceput la chitară).

Dar Cristi Minculescu masacrează. Face crimă după crimă, și le ia, cred, cronologic, să fie sigur că nu-i scapă niciuna. Singurele momente bune erau atunci cînd tot publicul cunoștea toate versurile și îl acoperea

Concertul „Istoria rock-ului în 90 de minute” o să rămînă și el, la rîndu-i, în istorie. E ca unul din filmele alea atît de proaste încîț trebuie să le vezi, gen „Plan 9 from outer space„. E genul de concert care poate da oricui încredere în sine că poate deveni un vocalist de mare succes, chiar dacă iese ultimul la karaoke. Dar am niște sfaturi pentru cei care se duc la acest concert, pe unde se mai duce Minculescu cu el.

Învățați versurile. Nu contează dacă știți engleză sau nu, oricum o să pronunțați mai bine decît Minculescu. Încercați să recitiți textele, și urlați cît puteți de tare, să-l acoperiți pe bietul omul, că se chinuie acolo. De-asta v-am și făcut playlist-ul, ca să puteți să-l ajutați pe om.

Dar sfatul cel mai important: pentru a putea gusta participarea la concert îmbătați-vă înainte să ajungeți acolo. Alternativ, fiți pregătiți să nu luați în serios ce se întîmplă pe scenă și să examinați anti-capodopera lui Minculescu cu ochiul admiratorului de artă. Les fleurs du mal n’a jamais senti mieux. Veți avea în cele din urmă o seară de neuitat cu Cristi Minculescu pentru că, din păcate, își pierde șansa de a deveni o seară anonimă încă de la primul vers.

1: Am greșit cu a aprecia că Minculescu nu a avut niciodată calități vocale. Ascultînd niște înregistrări mai vechi am ajuns să fiu de acord cu Eugen că da, a avut calități vocale. Dar acum nu mai are energie. La rece luînd lucrurile, ‘catastrofa’ s-a datorat în primul rînd așteptărilor mele, în al doilea rînd evoluției foarte slabe din punct de vedere vocal a lui Minculescu. Și ca să nu fiu complet distructiv, într-adevăr e un proiect care poate fi bun: interacțiunea cu publicul a fost destul de bună iar Judy e un chitarist excelent.