Obsesia autenticității

„Autentic” e un cuvînt prețios în lumea cunoscătorilor, în lumea oamenilor care vor să creadă că există ceva mai mult, dincolo de simțurile neofiților, și că ei înțeleg adevărul, lumina și viața, ca să parafrazez niște domni cu țoale autentice.

Cuvîntul Autentic pus pe un tricou e un oximoron mental; alătură în mod subtil necesitatea de explica faptul că „da, acesta este un tricou”, cu evidența faptului că acesta e un tricou. Dacă nu scria pe el că e ‘autentic’, probabil ne-am fi închipuit că e o făcătură, o plăsmuire a imaginației noastre și că, de fapt, omul din fața noastră e gol ca împăratul din poveste.

Dar obsesia autenticității nu se oprește aici. Se extinde la ‘adevărați’, de exemplu că Paraziții ar fi adevărați pe cînd DOC și CTC ar fi niște plăsmuiri ale imaginației. Care hip-hopperi români sunt mai adevărați ca ceilalți? Nu știu, ce pot zice sigur e că i-am văzut live pe CTC și pe Guess Who, dar și pe Paraziții, și păreau la fel de autentici și unii și ceilalți.

Zilele trecute cineva se întreba cum de Vama a pierdut autenticitatea litoralului Mării Negre, și recunosc că m-am întrebat de vreo cîteva ori dacă nu cumva ploile excesive din ultima perioadă nu au transformat Vama într-un port la ceva lac cu apă dulce. Nu că i-ar fi păsat cuiva.

Acesta e un articol de blog, 100% autentic. Mă rog, 98% autentic, 2% elastan.