Opriți 3D-ul

De la Avatar încoace fiecare film care se vrea blockbuster (cu efecte vizuale, explozii și alte chestii similare pe placul publicului larg) se face în 3D. Și e oribil.

La primele filme 3D la care am mers nu am sesizat foarte tare problema, sau am considerat că proiecțiile sunt acceptabile, dar în ultima vreme încep să simt și eu vertijul pe care îl mai acuză unii legat de proiecțiile 3D. În umila mea opinie, acest ultim truc tehnologic nu aduce foarte multă valoare și ar putea foarte bine să lipsească din arsenalul cinematografic modern. Inițial am crezut că gândesc eu un pic retrograd, că poate nu înțeleg revoluția 3D. Țin minte vorbele cuiva (nu mai țin minte cine) care spunea că revoluția 3D nu o să se simtă decât în vreo 10-20 de ani cu adevărat – la fel s-a întâmplat cu sunetul și cu culoarea. Mă îndoiesc sincer că va fi la fel,

Ideea e destul de simplă. Când s-a introdus track-ul audio la filme era o chestie care nu a solicitat niciun efort în plus din partea spectatorilor. Sigur, s-au plâns destui că estetica e afectată, doar că cei mai mulți au apreciat elementul suplimentar și, în timp, sunetul a fost mult mai bine integrat în producții. La fel și cu culorile. Zero efort suplimentar din partea spectatorilor, o chestiune de estetică destul de rapid îmbrățișată de spectatori și critici.

3D? Din păcate, cere un efort în plus din partea spectatorilor (ochelarii cu polarizare) pentru un rezultat îndoielnic. Proiecția nu e similară pentru toată lumea – sunt șanse ca oamenii să iasă de la proiecții cu migrene serioase și vertij. Estetic, ce se adaugă nu are nimic valoros. Nimeni nu a apucat încă să exploateze estetic zona 3D și, în afară de desenele animate, nimeni nu are nimic interesant de oferit în spațiul tri-dimensional. Și nici măcar desenele animate nu explorează foarte mult, pentru că nu au ce oferi.

Așa că până când nu vine cineva să revoluționeze spațiul 3D, să ne permită să vedem cu ochiul liber chestiile tridimensionale, să elimine vertijul complet și să facă și ceva care să merite văzut așa… vă rog să ne întoarcem la două dimensiuni.

Ze cow be spinning!

Ze cow be spinning!