Opriți 3D-ul

De la Avatar încoace fiecare film care se vrea blockbuster (cu efecte vizuale, explozii și alte chestii similare pe placul publicului larg) se face în 3D. Și e oribil.

La primele filme 3D la care am mers nu am sesizat foarte tare problema, sau am considerat că proiecțiile sunt acceptabile, dar în ultima vreme încep să simt și eu vertijul pe care îl mai acuză unii legat de proiecțiile 3D. În umila mea opinie, acest ultim truc tehnologic nu aduce foarte multă valoare și ar putea foarte bine să lipsească din arsenalul cinematografic modern. Inițial am crezut că gândesc eu un pic retrograd, că poate nu înțeleg revoluția 3D. Țin minte vorbele cuiva (nu mai țin minte cine) care spunea că revoluția 3D nu o să se simtă decât în vreo 10-20 de ani cu adevărat – la fel s-a întâmplat cu sunetul și cu culoarea. Mă îndoiesc sincer că va fi la fel,

Ideea e destul de simplă. Când s-a introdus track-ul audio la filme era o chestie care nu a solicitat niciun efort în plus din partea spectatorilor. Sigur, s-au plâns destui că estetica e afectată, doar că cei mai mulți au apreciat elementul suplimentar și, în timp, sunetul a fost mult mai bine integrat în producții. La fel și cu culorile. Zero efort suplimentar din partea spectatorilor, o chestiune de estetică destul de rapid îmbrățișată de spectatori și critici.

3D? Din păcate, cere un efort în plus din partea spectatorilor (ochelarii cu polarizare) pentru un rezultat îndoielnic. Proiecția nu e similară pentru toată lumea – sunt șanse ca oamenii să iasă de la proiecții cu migrene serioase și vertij. Estetic, ce se adaugă nu are nimic valoros. Nimeni nu a apucat încă să exploateze estetic zona 3D și, în afară de desenele animate, nimeni nu are nimic interesant de oferit în spațiul tri-dimensional. Și nici măcar desenele animate nu explorează foarte mult, pentru că nu au ce oferi.

Așa că până când nu vine cineva să revoluționeze spațiul 3D, să ne permită să vedem cu ochiul liber chestiile tridimensionale, să elimine vertijul complet și să facă și ceva care să merite văzut așa… vă rog să ne întoarcem la două dimensiuni.

 

moo-enhanced-faster
Ze cow be spinning!

10 Replies to “Opriți 3D-ul”

 1. Bogdan Popa

  3D-ul așa cum e acum ar trebui să dispară. Imaginea e prea întunecată subtitrările nu sunt mereu focalizate și ochelarii 3D pasivi sunt de proastă calitate.

  Singurul 3D care merită banii (atât cât poate merita un 3D) e IMAX-ul. Și asta în mare parte datorită ecranului imens (acoperă întreg câmpul vizual astfel încât să nu observi restul sălii în timpul filmului) și a ochelarilor 3D mai calitativi. Dar și cu IMAX e discutabil, că puține filme au efectele 3D atât de bune încât să fie puse în evidență de ce are IMAX de oferit.

  Momentan aștept să văd la IMAX un film filmat cu camere IMAX și care să ruleze la 48 de fps-uri. Sper ca senzația să fie mișto, că primul Hobbit la 48 de fps-uri la 3D normal a fost o mizerie.

 2. radu

  un film filmat cu camere de 48 frames si atentia regizorului la detalii e tot ce imi doresc cu tehnologia moderna. Creierul uman poate sa perceapa orice obiect, imagine in 3d daca e filmata in detaliu.

 3. krossfire

  Cam aia e problema (cea semnalata si de un comentator anterior): exista foarte putine productii “filmate in sistem 3D”. Majoritatea sunt filme absolut banale peste care se aplica ulterior un filtru si putin marketing (obscen de multe “sisteme 3D” inca mizeaza pe banala polzarizare/stereoscopie).

 4. bit

  In sfarsit cineva care intelege… ca 3D-ul e un rahat. Pai eu ma uit la un film 2D si il,vad 3D. Creierul meu e in stare sa extrapoleze fara sa imi trebuiasca ochelari si nusce tehnologii care imi dau dureri de cap. Eu si familia preferam filmele 2D.

 5. Roxana Chirilă

  Amin. Dacă aș putea alege la cinema între varianta 2D și cea 3D, aș merge la filmele 2D. Dar deh, dacă sunt în 3D, de ce le-ar oferi și în stil clasic?

 6. Dragos

  Am văzut multe filme care au fost trase 3D pentru câteva cadre, de exemplu când aruncă Black Widow un cuțit spre ecran în Avengers sau în Harry Potter and The Deathly Hallows când apare Nagini ca jump-scare.

 7. Vlad

  Oculus rift – întorci un pic capul și vezi altceva. E adevărat ca va fi în principal pentru jocuri …

  Potențialul e foarte mare.

Comentariul tău

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.