De ce a organizat #unitisalvam proteste (2015)

Se comentează în fel și chip protestele #unitisalvam de anul acesta. Se pare că oamenii au găsit o nouă temă pentru salvarea României, atunci când și-au dat seama că o firmă germană împinge românii să-și defrișeze pădurile.

Corectă observație, și lăudabil efortul. Asta e ce am putea zice dacă am fi spălați pe creier, lipsiți de inteligență și am trăi într-un colț de lume fără niciun fel de surse de informare. Dar nu suntem cretini, așa că hai să stăm strâmb ca să gândim drept.

Ce se întâmplă? În primul rând, se reactivează gruparea #unitisalvam pe care din experiențele anterioare o știm o grupare care face jocul de interese al Rusiei și Gazpromului în special. În al doilea rând, se activează sub numele de „Occupy” celule din zona studențimii care acum „protestează” pe nepusă masă, fără un motiv clar. Sigur, există o declarație de intenții, dar trebuie să fii cretin să ceri în luna mai buget de 6% când niciun guvern nu își permite o rectificare bugetară de asemenea dimensiuni. „Fiți realiști, cereți imposibilul” e o amprentă inconfundabilă, și nu putem să fim atât de naivi încât să ignorăm lucrurile astea.((studenții ăia nici măcar nu sunt în asentimentul studenților legitimi, vezi replica lor aici))

Ce înseamnă asta? Mai multe lucruri. În primul rând asta înseamnă că rușii au găsit resurse pentru a-și întări a cincea coloană în România. Înseamnă că reintră în România banii rusești care până acum s-au dus, probabil, pe încercarea de lovitură de stat din Republica Moldova. Asta înseamnă că Rogozenii și Ernii redevin vedete și înseamnă că o să-i auzim din ce în ce mai des. Înseamnă că trebuie să ne așteptăm la scandal, mult scandal, pentru că băieții au din nou bani.

De ce? Păi, în primul rând, trebuie să ne întrebăm nu contra a ce protestează #unitisalvam și contra cui nu o fac. Și nu o fac contra Gazpromului care, prin interpuși, a început extracția de gaz de șist în Bihor. De cam un an tot întreb de ce #unitisalvam nu protestează contra Gazprom-ului, și acum iată, avem răspunsul: pentru că încă nu au găsit pe altcineva contra cui să protesteze.

De ce acum? Probabil pentru că bugetul rusesc s-a făcut prin ianuarie, prin februarie-martie au intrat banii și au avut doar două-trei luni ca să coregrafieze proiectele. Putin a făcut o vizită în Ungaria de curând, probabil să parafeze ceva ‘contract’ solid; de ce ne-am închipui că România nu a fost abordată pentru o mită similară?

De ce firma germană, când sunt atâtea alte firme contra cărora se poate protesta, inclusiv contra lui Otti Kerestoy? Păi vă mai amintiți voi o vorbă de-a lui Băsescu, cu „axa Washington-Londra-Berlin”? Washington a fost pus pe lista de chestii neplăcute pentru tinerii români, acum se străduie din răsputeri să transforme Berlinul într-un vampir în imaginația acestora.

Trebuie înțeles că planul #unitisalvam nu e de pe o zi pe alta. E o strategie inteligentă, gândită în ultimii doi ani de la Moscova, și cel mai probabil planul va fi pe următorii zece-douăzeci de ani. În douăzeci de ani, populația adultă dominantă va urî absolut tot ce înseamnă aliați curenți ai României, asta dacă nu expunem Rogo-ernii din timp. Nu e foarte important că mișcările de acum nu reușesc, importantă e demonizarea vestului și protejarea intereselor rusești.

Și mai sunt câteva lucruri care mai merită amintite. În primul rând, faptul că structurile cele mai hulite în ultima vreme (DNA și ANAF) sunt un pic în coasta rusească cu niște anchete interesante la Lukoil. Mai vrem niște anchete la toate exploatările de resurse făcute cu investiții-capital străin. S-ar putea să avem niște сюрпризы. Poate așa o să începem să ne explicăm și de unde această ură față de instituțiile statului fix când ele au început să lucreze ceva mai bine.

În al doilea rând, ar trebui să revenim cu semne mari de întrebare asupra alegerilor din România, de anul trecut. Încă avem o mare enigmă: cum a câștigat Klaus Johannis alegerile? Hai să facem o ultimă supoziție.

Să zicem că există de la Moscova un buget de propagandă pentru România. Buget anual, orientat pe temele importante ale bugetelor rusești: este o chestiune de bun simț, naturală – un buget similar există și în Statele Unite (desigur, un buget definit în linii mari, informal), și în orice țară; chiar și România are un astfel de buget, pe care îl cheltuie prin ICR. Să zicem că acel buget rusesc a fost totuși cheltuit anul trecut pe altceva decât proteste, voi dacă ați cheltui o astfel de sumă, în ce ați investi-o? Nu credeți că alegerile președintelui sunt suficient de importante?

Ba da, evident că da. Și dacă și SUA și Rusia au investit să iasă Johannis? SUA pentru că neamțul pare un aliat natural al lor, spre deosebire de Ponta, care e instabil… Credibil, nu? Iar Rusia, tocmai pentru că știau că neamțul e lipsit de personalitate și deci un jucător în minus de plătit în jocul contrafăcut? Pentru că, să fim serioși, parlamentarii români sunt mult mai ieftini decât un, să zicem, Traian Băsescu (vorbesc strict de politică externă).

Rușii nu aveau cum să-și dorească un Ponta la conducere, pentru că Ponta, fost filo-rus, și-a arătat colții de tânăr potențial legionar fascist, naționalist și evident cu înclinații autoritariane. Un despot naționalist, suficient de instabil încât să comande cu asentimentul populației o naționalizare a diverselor industrii în care Rusia are degetele băgate… da, un lucru periculos, care le-ar fi atacat interesele.

Ăsta e motivul pentru care Ponta a pierdut ATÂT de puternic – pur și simplu rușii și americanii s-au speriat de rezultatele și de apatia din primul tur. E greu de crezut că poți câștiga 10 procente din voturi cu Internetul în momentul în care în baza ta de votare intră deja voturile candidatului Internet, Monica Macovei.

Despre ce vorbim, așadar? Sunt protestele de pe 9 mai despre rumegușul nemților? Nu chiar, sunt despre a cincea coloană rusească flexându-și mușchii și reeducând tinerii. Se bazează pe faptul că oamenii care au înțeles ceva din ce s-a întâmplat în seria anterioară au uitat deja, și pot să-i reaprindă cu, vorba aia, un pic de combustibil din biomasă. Alles Klar?