De ce a organizat #unitisalvam proteste (2015)

Se comentează în fel și chip protestele #unitisalvam de anul acesta. Se pare că oamenii au găsit o nouă temă pentru salvarea României, atunci când și-au dat seama că o firmă germană împinge românii să-și defrișeze pădurile.

Corectă observație, și lăudabil efortul. Asta e ce am putea zice dacă am fi spălați pe creier, lipsiți de inteligență și am trăi într-un colț de lume fără niciun fel de surse de informare. Dar nu suntem cretini, așa că hai să stăm strâmb ca să gândim drept.

Ce se întâmplă? În primul rând, se reactivează gruparea #unitisalvam pe care din experiențele anterioare o știm o grupare care face jocul de interese al Rusiei și Gazpromului în special. În al doilea rând, se activează sub numele de “Occupy” celule din zona studențimii care acum “protestează” pe nepusă masă, fără un motiv clar. Sigur, există o declarație de intenții, dar trebuie să fii cretin să ceri în luna mai buget de 6% când niciun guvern nu își permite o rectificare bugetară de asemenea dimensiuni. “Fiți realiști, cereți imposibilul” e o amprentă inconfundabilă, și nu putem să fim atât de naivi încât să ignorăm lucrurile astea.1)studenții ăia nici măcar nu sunt în asentimentul studenților legitimi, vezi replica lor aici

Ce înseamnă asta? Mai multe lucruri. În primul rând asta înseamnă că rușii au găsit resurse pentru a-și întări a cincea coloană în România. Înseamnă că reintră în România banii rusești care până acum s-au dus, probabil, pe încercarea de lovitură de stat din Republica Moldova. Asta înseamnă că Rogozenii și Ernii redevin vedete și înseamnă că o să-i auzim din ce în ce mai des. Înseamnă că trebuie să ne așteptăm la scandal, mult scandal, pentru că băieții au din nou bani.

De ce? Păi, în primul rând, trebuie să ne întrebăm nu contra a ce protestează #unitisalvam și contra cui nu o fac. Și nu o fac contra Gazpromului care, prin interpuși, a început extracția de gaz de șist în Bihor. De cam un an tot întreb de ce #unitisalvam nu protestează contra Gazprom-ului, și acum iată, avem răspunsul: pentru că încă nu au găsit pe altcineva contra cui să protesteze.

De ce acum? Probabil pentru că bugetul rusesc s-a făcut prin ianuarie, prin februarie-martie au intrat banii și au avut doar două-trei luni ca să coregrafieze proiectele. Putin a făcut o vizită în Ungaria de curând, probabil să parafeze ceva ‘contract’ solid; de ce ne-am închipui că România nu a fost abordată pentru o mită similară?

De ce firma germană, când sunt atâtea alte firme contra cărora se poate protesta, inclusiv contra lui Otti Kerestoy? Păi vă mai amintiți voi o vorbă de-a lui Băsescu, cu “axa Washington-Londra-Berlin”? Washington a fost pus pe lista de chestii neplăcute pentru tinerii români, acum se străduie din răsputeri să transforme Berlinul într-un vampir în imaginația acestora.

Trebuie înțeles că planul #unitisalvam nu e de pe o zi pe alta. E o strategie inteligentă, gândită în ultimii doi ani de la Moscova, și cel mai probabil planul va fi pe următorii zece-douăzeci de ani. În douăzeci de ani, populația adultă dominantă va urî absolut tot ce înseamnă aliați curenți ai României, asta dacă nu expunem Rogo-ernii din timp. Nu e foarte important că mișcările de acum nu reușesc, importantă e demonizarea vestului și protejarea intereselor rusești.

Și mai sunt câteva lucruri care mai merită amintite. În primul rând, faptul că structurile cele mai hulite în ultima vreme (DNA și ANAF) sunt un pic în coasta rusească cu niște anchete interesante la Lukoil. Mai vrem niște anchete la toate exploatările de resurse făcute cu investiții-capital străin. S-ar putea să avem niște сюрпризы. Poate așa o să începem să ne explicăm și de unde această ură față de instituțiile statului fix când ele au început să lucreze ceva mai bine.

În al doilea rând, ar trebui să revenim cu semne mari de întrebare asupra alegerilor din România, de anul trecut. Încă avem o mare enigmă: cum a câștigat Klaus Johannis alegerile? Hai să facem o ultimă supoziție.

Să zicem că există de la Moscova un buget de propagandă pentru România. Buget anual, orientat pe temele importante ale bugetelor rusești: este o chestiune de bun simț, naturală – un buget similar există și în Statele Unite (desigur, un buget definit în linii mari, informal), și în orice țară; chiar și România are un astfel de buget, pe care îl cheltuie prin ICR. Să zicem că acel buget rusesc a fost totuși cheltuit anul trecut pe altceva decât proteste, voi dacă ați cheltui o astfel de sumă, în ce ați investi-o? Nu credeți că alegerile președintelui sunt suficient de importante?

Ba da, evident că da. Și dacă și SUA și Rusia au investit să iasă Johannis? SUA pentru că neamțul pare un aliat natural al lor, spre deosebire de Ponta, care e instabil… Credibil, nu? Iar Rusia, tocmai pentru că știau că neamțul e lipsit de personalitate și deci un jucător în minus de plătit în jocul contrafăcut? Pentru că, să fim serioși, parlamentarii români sunt mult mai ieftini decât un, să zicem, Traian Băsescu (vorbesc strict de politică externă).

Rușii nu aveau cum să-și dorească un Ponta la conducere, pentru că Ponta, fost filo-rus, și-a arătat colții de tânăr potențial legionar fascist, naționalist și evident cu înclinații autoritariane. Un despot naționalist, suficient de instabil încât să comande cu asentimentul populației o naționalizare a diverselor industrii în care Rusia are degetele băgate… da, un lucru periculos, care le-ar fi atacat interesele.

Ăsta e motivul pentru care Ponta a pierdut ATÂT de puternic – pur și simplu rușii și americanii s-au speriat de rezultatele și de apatia din primul tur. E greu de crezut că poți câștiga 10 procente din voturi cu Internetul în momentul în care în baza ta de votare intră deja voturile candidatului Internet, Monica Macovei.

Despre ce vorbim, așadar? Sunt protestele de pe 9 mai despre rumegușul nemților? Nu chiar, sunt despre a cincea coloană rusească flexându-și mușchii și reeducând tinerii. Se bazează pe faptul că oamenii care au înțeles ceva din ce s-a întâmplat în seria anterioară au uitat deja, și pot să-i reaprindă cu, vorba aia, un pic de combustibil din biomasă. Alles Klar?

image-2015-05-9-20102085-0-protest
Un protest spontan, complet nepregătit.

NOTES   [ + ]

1. studenții ăia nici măcar nu sunt în asentimentul studenților legitimi, vezi replica lor aici

51 Replies to “De ce a organizat #unitisalvam proteste (2015)”

 1. Și nu e nimic suspect că marșurile au fost organizate de Ziua Europei, ca să amestece sentimentele în oameni…

  Fix când la Moscova se mărșăluia, se mărșăluia și la noi, tot în coloană.

  Sigur, intenția este bună, pădurile trebuiesc salvate, dar idioții utili nu văd dincolo de binele intenții, ceea ce mă îngrozește nespus.

  1. Eu sunt unul din idioti.

   Situatia padurilor e o problema care ma afecteaza. In privinta schimbarii situatiei de fata atata pot eu sa fac, sa ies in strada si sa protestez. Iar o data la 4-5 ani sa ma duc la vot.

   Tu ce ai facut ultima data cand ai avut o problema care te framanta si tine de autoritati s-o legifereze?
   As vrea sa aud o solutie inteligenta de la tine.

  2. Numai la Moscova se marsaluia de ziua victoriei, asa e? In alte capitale nu …

 2. Firma Holzindustrie Schweighofer este austriaca si nu germana.

  Nu mi se pare plauzibil ca SUA si Rusia sa fi dorit acelasi om la Cotroceni. Tind sa cred SUA l-a sustinut mai degraba pe Ponta asa cum la vremea lui l-a sustinut pe Iliescu: http://inpolitics.ro/exclusiv-ion-diaconescu-stiam-ca-sua-l-au-sprijinit-pe-iliescu-in-1990_1812226.html Vom afla din urmatoarele Wikileaks-uri. Altfel chiar nu vad de ce si-ar fi sacrificat Ponta atata capital politic pentru gazele de sist ale Chevronului din Vaslui. Si SUA, ca orice mare putere, ar trebui sa il sustina pe cel care le poate apara cel mai bine interesele. Nu sunt sigur ca Iohannis, fiind foarte apropiat de Germania, ar fi putut sa faca asta. Vezi si scandalul imens cu NSA-ul si spionatul lui Merkel. Acum presupun ca Germania l-a sustinut pe Iohannis 🙂 Germania si Rusia nu sunt chiar cei mai mari dusmani daca se trece peste gargara diplomatica. Nu sunt la fel de sigur ca Rusia l-a sustinut pe Iohannis desi exista asta: http://www.bursa.ro/un-asasin-in-lege-in-coasta-lui-iohannis-pe-axa-moscova-chisinau-bucuresti-255545&s=print&sr=articol&id_articol=255545.html Cred ca adevarul e adeseori contraintuitiv si nu prea ti-ai lasat loc de indoieli…

  1. Poate firma o fi austriacă, dar românii nu o să stea să facă diferența. Deja când am luat la întrebări niște oameni erau ferm convinși că nemții ne fură pădurile.

 3. Inainte de a deslantui un val de argumente si contra-argumente, vreau sa te intreb un lucru: Pui la indoiala buna credinta a 90℅ dintre cei din strada, care protestau impotriva defrisarii padurilor Romaniei?

  1. Nu, pun la îndoială buna credință a celor din spate, care manipulează pe cei 90% cu informații false sau deformate.

   Hai să-ți dau un exemplu simplu de lucru făcut din buna credință populară: Revoluția franceză și marea teroare. Read about it, it’s fun.

  2. Buna credință, din principiu, nu este foarte importantă – faptele, efectele și implicațiile sunt cele contează. Este relevantă buna-credință a unui individ – sau în cazul de față a unui grup, în măsura în care putem vorbi de buna-credință a unui grup – care în general nu dă dovadă de inițiativă, de implicare în treburile publice dar devine vocal doar când to’arșii de la “partid” îi cer acest lucru?

  3. si nu trebuie sa ne dai ca exemplu Revolutia franceza, rascoalele autohtone sunt la fel de bune.

 4. Da dle, e plin Clujul de intelectuali plătiți de rusi. Eu unul nu mai trebe să merg la job de când vin rublele. Și vin destule ca să pot merge la schi în Germania. Sau Austria, nici o diferență.

 5. @Dorin Faptul ca niste oameni pe care i-ai intrebat tu cred ca firma e germana nu e un argument. Inseamna doar ca sunt neinformati. Nu e mai simplu de presupus ca intr-o lume condusa exclusiv de bani Iohannis si-a gasit un mogul cu care poate conversa nativ? Oricum eu inteleg ca scenariul este ca unisalvamul rusesc care l-a sustinut pe iohannis si s-a tavalit pe jos sa nu iasa ponta s-a intors acum impotriva lui ca sa ce?

 6. Cardul de sănătate mi-a rămas blocat în bancomatul de la Banca Internațională a Religiilor. N-au mai vrut să mi-l dea. Cică îl are pe dracu’ în cip.

  1. trebuia sa anticipezi lucrul asta, din moment ce numarul cardului se termina cu 666.

 7. As fi vrut sa citesc textul, dar parca e rupt din efemeride si lovendal si alti conspirationisti de seama.
  Daca-l faceai un pic mai putin alarmist si presupunist, poate era credibil.

  1. Eu nu alarmez pe nimeni. Ce am scris sunt supoziții, bazate pe datele pe care le-am dat. Acum, treaba lor ce fac, cum se mânjesc, dar acest traseu de gândire mă face să mă țin departe de ei.

 8. Un fin intelectual domnul care a scris acest text. M-am oprit cand am vazut argumente infailibile de genul “gruparea #unitisalvam pe care din experiențele anterioare o știm o grupare care face jocul de interese al Rusiei și Gazpromului în special.” Deci e in regula cand firme din Austria (si sunt o gramada care au facut bani frumosi din resursele Romaniei, vezi si OMV) ne pun tara capra, oamenii trebuie sa stea impasibili, ca altfel vin intelectualii vanduti establishmentului sa ne spuna ca sunt prorusi sau nu sunt patrioti. Bleah.

  1. Parca e o declaratie de guvern :))) e trasa la indigo
   Nici o aluzie la vreo soluție cum ar fi bine sau indicat, dar acolo sunt rusi.
   Cand se iese nu e bine, cand nu se iese iar nu e bine
   Fck
   Te doare mintea
   Si tot ei se revolta ca niciodata nu se rezolva nimic, sau de ce nu iese nimeni

 9. foarte antirus si basescu, cel mai antirus….. tocmai de aceea notarul Ioana B. “notarea” de zor acte pentru gazprom (care in niciun caz nu e firma ruseasca….)

 10. cand am vazut pozele din brasov chiar ma asteptam sa te vad, erau mai multi biciclisti si am crezut ca “uniti salvam” “Brasovul pedaleaza”

 11. Si inca una – oare cianura ce se foloseste acum la Certej e mai bio decit cea ce urma sa se foloseasca de la Rosia Montana? Si tot canadieni sint si acolo. Ceva PET-uri in asfalt pe tema asta? Ca eu nu am auzit

 12. Sincer mie imi plac povestile alea cu gruparea X controlata de Rusi, pe motiv ca “se stie”, pentru ca la urma urmei cui ii trebuie dovezi? E suficienta o legatura circumstantiala, pentru ca orice tine locul logicii. “Se stie”, ce-ati face voi daca ati avea bugetul Rusiei (pentru ca da, eu unul am mare experienta in defalcarea trilioanelor de dolari, nu mi-e deloc greu sa pot reface rationamentele unor echipe de sute de oameni de unul singur), “ce credeti”, “evident” … astea sunt argumentele logice.

  Felicitari pentru articol.

 13. Citesc comentariile si ma crucesc sa vad cati oameni ce sunt in stare sa scrie – deci par a avea ceva in cap – sunt de fapt pur si simplu spalati pe creier. Ca trebuie sa fie spalati pe creier din moment ce repeta un singur lucru – ca vin austriecii si ne fura padurile. Nu conteaza ce vrea sa transmita articolul, nu conteaza faptul ca autorul aduce aminte cum gazele de sist sunt cah doar daca nu sunt exploatate de rusi, nu conteaza nimic. Ei stiu o treaba si trebuie s-o repete: vin austriecii si ne fura lemnul in complicitate cu Johannis. Si ca n-au nici o rubla in portofel, deci rusii sunt buni.

  1. Tehnic, ei nu zic că rușii sunt buni. Ce zic băieții spălați pe creier e că sunt un om rău că nu vreau să salvez pădurile, și îmi mai spun că ei nu se simt vinovați pentru că nu au primit niciun ban de la ruși. Și e nasol, așa, să faci munca de jos pentru coloana a cincea rusească și să nici nu fi primit bani sau ceva avantaje pentru asta. Îi înțeleg, e și un pic de frustrare acolo 😀

   Și ah, știu că oamenii nu sunt în stare să citească articolul, cunosc problema asta de foarte multă vreme. Efectiv, există două chestii diferite: ce scriu eu și ce cred oamenii că am scris. E analfabetism funcțional, am mai vorbit despre asta pe blog, dar nici atunci nu au înțeles mare lucru.

  2. in timp ce noi stam si dezbatem aici despre spalatii pe creier, rusi, austrieci si alte neamuri, totusi problema de fond ramane. de acord?

 14. pffft! speculatie cam coada. nici o info, nimic. zic sa scrii despre masini sau la ce te pricepi tu. ca altfel, oricata presa ai citi, oricat ai fi de destept, fara informatii doar speculezi si te faci de ras.

  am pus eu lucrurile cap la cap si defapt US nu-s finantati de rusi ci de grupul Blindenbger prin reprezentantul lor in zona George Soros si Sorin Antohi.

  cred ca si vali petcu e combinat de chinezi ca am vazut eu cum lauda nu stiu ce telefon chinezesc.

Comments are closed.