Orice hîrtie îmi cere statul e în plus

În general, orice îi ceri statului român ar trebui rezolvat cu două acte: buletinul și o cerere. Atît. Asta apropos de cum vrea să renoveze Primăria Timișoara centrul istoric, și de numărul enorm de acte pe care îl cere.

Vrei diploma mea de facultate? Merci, e emisă de MEC. Vrei act de întabulare? Merci, e la voi, la serviciul nuștiucare. Vrei dovadă că locuiesc la adresa din buletin? No, de-aia e Evidența Populației. Vrei cazierul? Păi tot de la voi e luat. Adeverință de la finanțe? Merci, sunt ai voștri.

Și după aia e faza cu timbrul fiscal. Mă scuzați, la ce aveți nevoie de timbre? Vă trimiteți scrisorele de amor? Uof, uite că s-a mai scris despre asta. Dar oricum, dacă e nevoie de un simbol pentru birocrația românească, timbrul fiscal ar trebui să fie acolo. Nu ca simbol, ci lipit pe marginea dreaptă a simbolului un șir de zece timbre fiscale de 50 de bani, că poșta nu mai avea timbre de cinci lei. Ce e mai fain e cînd nu se găsesc deloc, și le înlocuiești cu o adeverință. Aia e tare – că nu are matcă, ca să o desprindă vreun funcționar zelos care nu poate să-și facă treaba dacă nu colecționează obsesiv-compulsiv mătci de timbre fiscale.

Problema e, desigur, la noi. Noi, cetățenii, suntem de vină că acceptăm ca serviciile să fie deasupra noastră, nu noi să fim cei care le folosim. Stai un pic; spui că ai nevoie de autorizare să obții datele pe care mi le ceri de la diverse alte servicii? Păi eu îți depun cererea, e o cerere tipizată, dacă ai nevoie de actul respectiv poți să îmi spui acolo, în cererea tipizată: “aprob accesul la înregistrările MEC despre situația mea școlară, la serviciul Evidența Populației și la ANAF”. Pac, frumos, cu semnătură. Și gata.

Votez pe oricine* care vine cu o platformă program prin care își propune comunicarea internă a TUTUROR serviciilor statului, și eliminarea actelor inutile de peste tot. Vreau ca orice fac cu statul român, să-mi ajungă o cerere și buletin. Nu e nevoie de copie după buletin. Dacă chiar vreți, cumpărați un scanner sau o mașină xerox la fiecare ghișeu. Și gata.

* cu excepția PSD + aliați


15 Replies to “Orice hîrtie îmi cere statul e în plus”

 1. Mircea

  oho, inseamna ca nu stii la ce nivel absurd poate ajunge birocratia si consumul de hartie.
  problema unui sistem integrat e veche. majoritatea institutiilor statului nu sunt in stare sa aibe un sistem integrat intern, daramite sa existe unul care sa-i faca sa comunice intre ei.
  si apropo de vot, daca s-ar oferi cineva sa dea gratis statului un soft pentru alegeri, ar fi scuipat in fata.

 2. Cata

  Maestre, statul nu are nevoie de proceduri simple si eficiente, care nu necesita tone de hartii si zeci de mii de angajati. Pai toata turma aia de functionari care netezesc hartii si numara timbre prin birourile statului voteaza, si daca o lasi pe drumuri si o inlocuitesti cu calculatoare si bun-simt, oamenii nu mai voteaza. Ba chiar ies in strada, ca i-a lasat statul pe drumuri si nu-i mai plateste sa faca nimic.

 3. Bogdan Popa

  Problema e că e doar votul tău. Și poate al altor câteva mii. Contează voturile astea pentru cineva care are milioane de votanți? Nu prea.

  În altă oride de idei, toate chestiile astea există pentru că-i mai ușor să dai vina pe contribuabil că nu a luat timbru bun, nu a completat cererea bine, e o virgulă în plus dracu știe undeva decât să își asume statul răspunderea pentru erorile ce apare.

 4. Bogdan Popa

  Scuzați greșelile de analfabetism. Eram în grabă și degetele au fugit cum au știut ele mai bine. Sau mai prost.

 5. Bogdan Popa

  100% de acord. Doar că, din păcate, țara e condusă de niște oameni sub orice critică.
  Încă sunt surprins că s-au introdus rețete cu qr code la medici.

 6. bozsoZsolt

  OK, si pe mine ma deranjeaza porcariile astea cu zeci de mii de copii si lipsa comunicarii intre institutii. Dar intreabrea e: ce facem? Ca ceva trebuie sa facem.

 7. Dorin Lazăr

  Ne declarăm public intenția de a vota pe cei care vor să reformeze sistemul. Ca prim pas. Le scriem scrisori reprezentanților, le dăm această postare sau altele similare ca referință. Sunt niște corupți? Ok, nu-mi pasă atît de tare, dacă reformează sistemul, ca să meargă în direcția corectă.

 8. Diana

  Dorinel draga, da’ unde te crezi? In Sua? 🙂
  Asta e una din chestiile pe care le apreciez la tara asta: Birocrația e destul de putina. Un exemplu: registration-ul anual la mașina mea e in mai. Am primit deja o scrisorica de la DMV cu un cod, ca sa-mi amintească ca tre’ sa decartez bani la stat. Plătesc online. Noul registration imi vine prin posta. Mi s-a întâmplat o data sa uit, si am plătit doar in ultima zi. M-a oprit poliția la un SCP, si nu aveam dovada fizica! Nici o problema, s-a uitat nenea polițistul in calculatorul lui din mașina, si in baza de date de la DMV arata ca am plătit! Mi-a urat o seara plăcută, si P-aci mi-e drumul! Iar cei de la DMV sunt cei mai groaznici Birocrați din experiența mea.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.