Overanalyzing Hush 01 - Introducere

O să încep o serie în care o să supra-analizez un roman grafic cu Batman, din mai multe motive. În primul rând, Batman mi se pare un personaj excelent dar care e construit dintr-o sumedenie de piese mici, ca de Lego. Din păcate, forma în care personajul Batman e întâlnit de toată lumea e aceea de grămadă dezarticulată de Lego-uri - eu pot să construiesc din ea o grădină, vecinul poate construi un asasin, altcineva poate construi din aceleași piese ceva absolut plictisitor și imund ca un roman românesc. Seria asta va fi publicată în timp ce e scrisă, deci nu o să am un termen clar de încheiere, și unele remarci o să fie mai lungi și altele mai scurte. O să vedem ce iese.

De ce Hush?

Hush este o mini-serie de 12 episoade, Batman #608-#619, în care un personaj misterios (ce va primi numele de Hush în cele din urmă) îl hărțuiește pe Batman de la distanță. Ce e interesant în legătură cu această serie este că trece prin toate ipostazele principale ale personajului, fiind totuși o poveste închisă care poate fi citită independent de restul materialului. Jeph Loeb, autorul, depune eforturi serioase pentru a se asigura că explică și contextul diverselor personaje - nu tot timpul e clar, dar pentru spațiul pe care îl are la dispoziție, Loeb face o treabă excelentă.

O să mă concentrez pe felul în care văd și înțeleg eu personajul Batman, și probabil o să vorbesc destul de mult și despre mediu, și o să am câteva idei legate de felul în care personajul Batman ar putea deveni relevant social; o să mă concentrez și pe lucrurile care mă deranjează la felul în care e făcut Batman în romanul grafic (sau romanele grafice în general). Ce nu o să fac e să pun prea multe materiale din comic book - pentru o serie scrisă între 2002 și 2003, materialul e încă protejat de drepturile de autor. Probabil o să fac multe paralele cu personajul care apare în jocurile din seria Arkham.

Batman: Hush poate fi achiziționat și în România prin Libris și Cărturești. Eu am găsit-o în AnticExLibris, un alt loc mișto de unde poți lua cărți.

Cum îți permiți? În ce calitate faci această analiză?

De cititor, mersi de întrebare, hai sictir (da, m-am săturat de ăștia care vin la fiecare treabă să-mi ceară credențialele).

Batman Hush (Poster) ©2002-2003 DC Comics

Batman Hush (Poster) ©2002-2003 DC Comics