Overanalyzing Hush 02 - De ce mor părinții lui Bruce Wayne de fiecare dată?

Poate cea mai amuzantă repetiție în toate reprezentările artistice ale lui Batman este moartea părinților lui Bruce Wayne. În mod normal da, aș spune că fiind vorba de o întâmplare extrem de tristă, formatoare pentru tânărul miliardar, e greu să folosim asocierea cu amuzamentul. Dar tropul e atât de folosit și abuzat încât moartea părinților lui Bruce Wayne poate uneori să stârnească un puseu de râs.

Batman, ți-ai amintit să hrănești păsările? Papagalii mei au MURIIIIIIIIT!!!

Batman, ți-ai amintit să hrănești păsările? Papagalii mei au MURIIIIIIIIT!!!

Un pic de istorie

Batman este un personaj creat de Bob Kane și Bill Fingers în 1939, apare în numărul 27 din mai 1939 al Detective Comics (DC Comics de acum). Inițial era un personaj destul de simplu, un justițiar brutal care omora și bătea fără milă, un detectiv mai apropiat de stilul „realist” al romanelor noir. Un personaj cu succes instantaneu la public, care și-a meritat propria lui linie derivată de poveste încă din 1940 (comic books cu propriul său nume) devenind în timp contrapondere lui Superman în portofoliul Detective Comics. Motivația tragică a personajului e creată și ea destul de devreme încă din primul an de apariție, când aflăm că părinții lui au fost jefuiți și omorâți pe o alee întunecată de către un tâlhar oarecare.

Așadar avem un justițiar în suferință, motivat de nedreptatea făcută părinților lui. Soluția lui e să canalizeze resursele financiare și personale în a repara nedreptățile din orașul său. Batman este un detectiv - dar un detectiv noir care lovește cu pumnii și folosește unelte sofisticate. Motivația lui, însă, este ușor de pus sub semnul întrebării, poate că la primul contact cu personajul motivația este suficientă, dar după ce o vezi pusă în practică în mai multe încarnări devine superficială.

Personajul se mai cizelează în timp, desigur, dar motivația inițială, aceea a dispariției fizice a părinților, a rămas una din constante. Din personajul violent care nu se sfiește să-și omoare adversarul, Batman a evoluat într-un justițiar care colaborează cu legea, cel puțin cu puținii polițiști care nu sunt corupți, și care nu omoară - un alt trop binecunoscut al personajului. Dar motivația esențială, povestea originară, nu s-a schimbat. S-au schimbat detalii, contexte, dar până la urmă, povestea morții părinților lui Bruce Wayne este prezentă în foarte multe din încarnările personajului. Părinții lui Bruce Wayne, Thomas și Martha, au devenit aproape o instituție tocmai prin moartea lor, prin dispariția lor prematură.

Nu e stupid dacă funcționează

Dacă nu mă gândesc la o încarnare anume, povestea părinților lui Bruce Wayne e simplă: niște oameni înstăriți care merg la teatru (sau film) și se decid să iasă mai devreme de la spectacol. Pentru că sunt foarte grijulii scurtează drumul pe care îl au de făcut prin Crime Alley, pentru că ce scurtătură poți lua dacă nu prin Aleea Crimelor? Un tâlhar, neimportant numele lui, se apropie, și-i amenință cu pistolul - vrea portofelele lor. Cei doi renunță la portofele, și chiar încearcă să negocieze cu tâlharul, să-l calmeze, dar acesta e tensionat și apasă pe trăgaci. Ca să nu fie urmărit, se asigură că părinții Wayne sunt morți după care fuge, lăsându-l pe Bruce să plângă lângă trupurile lor.

Dacă ai parte de un scenarist și/sau un regizor bun, scena asta funcționează. Și la început motivația asta nu e repetată foarte des - seriile din anii ‘50-‘60 au o abordare intenționat ridicolă pe alocuri, și nu se ridică la înălțimea așteptărilor publicului de azi, care caută ceva mai mult decât simplu entertainment cu bătaie, și la suprafață Batman e un personaj cu prea puține profunzimi, așa că în epoca modernă, această poveste tragică e exploatată la greu. E greu să găsești o miniserie cât de cât de sine-stătătoare (majoritatea făcute după 1980) în care Thomas și Martha Wayne să nu moară. Indiferent de unde începi cu Batman afli că părinții lui au murit; și Hush nu se deosebește cu nimic de alte încarnări ale personajului.

Superficială explicația? Poate. Exagerată? Sigur, dar suntem într-un univers în care există un crocodil mutant care răpește oameni pentru o geantă cu bani, deci o explicație superficială și reacții exagerate nu sunt neapărat nelalocul lor. Pentru un cititor ocazional care nu cunoaște personajul (deși acum simt că Batman e unul din personajele cele mai cunoscute, mi-e greu să cred că sunt foarte mulți care nu îl cunosc) introducerea asta ar putea fi suficientă.

Hush - povestea începe

Pentru că așa începe Hush - cu moartea părinților lui Bruce Wayne. Orice artist care s-a jucat cu personajul știe că în cele din urmă va trebui să zică, într-un fel sau altul, povestea asta. Și Jeph Loeb o face excelent - din perspectiva lui Alfred Pennyworth, majordomul familiei Wayne, cel care va rămâne să-l crească și să-l protejeze pe Bruce. Îi vedem pe Bruce, Martha și Thomas ieșind de la film, Semnul lui Zorro. Vedem și tropul în desfășurare; dar mai importante sunt reflecțiile lui Alfred, îi vedem motivația, și ne pregătește pentru ce va urma. Ne spune care e acel element care îi lipsește lui Batman - Dragostea. Un justițiar singuratic are nevoie de prieteni, de oameni care să-l înțeleagă, să-l susțină.

Alegerea e chiar fericită în acest caz - chiar dacă nu are o influență majoră în poveste, introducerea are efectul scontat - ne spune despre conflictul interior al lui Bruce Wayne, justițiarul mascat, și ne dă un context credibil, cu care ne e ușor să empatizăm. Loeb are o interpretare credibilă a urmărilor dispariției părinților lui Bruce; dedicația lui pentru justiție nu mai pare o încercare superficială de a-și răzbuna părinții, dar lipsa lor are efecte. Cred că e una din cele mai bune introduceri pentru un volum Batman - aruncată ca o reflecție generală, observația îl face pe Alfred un fel de narator indirect al poveștii. Sau, măcar, pregătește ceea ce va urma.

Îmi place și felul în care romanul grafic comunică și prin culoare - „demult” codat cu tente sepia, în timp ce „astăzi” este codat în albastru - o convenție care va evolua de-a lungul romanului. E genul ăla de secvență care te face să iubești comic-book-urile, folosind toate canalele de comunicare pentru a transmite ideea. Și funcționează foarte bine.

Batman are nevoie de dragoste

Batman are nevoie de dragoste

Overanalyzing Hush

Batman: Hush poate fi achiziționat și în România prin Libris și Cărturești. Overanalyzing Hush este un loc unde o să reflectez asupra benzilor desenate, asupra unuia din cele mai populare personaje și universului construit în jurul lui, și nu numai.

Episodul 01, 02, 03, 04