Palmira, înainte și după

Trupele lui Assad și cu trupele rusești controlează din nou Palmira – o zonă cu o veche istorie, un fost oraș de neguțători cu o mare influență în antichitate, cu o istorie veche – fondat undeva cu două milenii înaintea erei noastre, a cunoscut maximul între anii 270-273 când stăpânea ceea ce s-a numit “Imperiul Palmirei” – o entitate esențială în salvarea de la dizolvare a Imperiului Roman ce stăpânea întreg flancul estic, din Egipt până în Anatolia.

Ah, în caz că anii vi se par cunoscuți este pentru că i-ați auzit la ora de istorie ca fiind “retragerea Aureliană” – responsabilul cu Imperiul între anii 270 și 275 a fost generalul ilirian Aurelian, o figură fascinantă. El a fost cel care a dat o urmă de stabilitate imperiului în mijlocul crizei secolului al treilea, oprind temporar declinul imperiului și stabilizând granițele.

Ceea ce se întâmplă cu Palmira nu e nou. În 273, după ce a înfrânt și cruțat orașul de la distrugere, acesta s-a ridicat în revoltă contra generalului devenit împărat. Acesta se întoarce și aplică o măsură corectivă drastică, reduce orașul la nivelul unui sat. Ce e poate și mai interesant e că Imperiul Palmirei (care a existat doar vreo 3 ani) a fost condus de o femeie, Zenobia. Puteți să citiți povestea pe Wikipedia.

În orice caz, în ultimul an Palmira a suferit enorm pentru prima oară în mulți ani. Spre deosebire de anul 273 avem acum tehnologia necesară pentru a vedea diferențele – și am găsit pe un grup de Facebook pe care îl frecventez câteva astfel de poze. Nu le comentez – e inutil. Pozele le-am găsit fără atribuție (și nu, nu era OP) dar le-am văzut undeva asociate cu AFP.


7 Replies to “Palmira, înainte și după”

  1. DanC

    No, imaginaţi-vă ce-au să facă băieţii ăştia (de bine!) cu Muzeul Vaticanului, cu Luvru, cu British Museum… 🙂

Comentariul tău (dacă comentezi prima oară, comentariul va ajunge în moderare)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.