Palmira, înainte și după

Trupele lui Assad și cu trupele rusești controlează din nou Palmira – o zonă cu o veche istorie, un fost oraș de neguțători cu o mare influență în antichitate, cu o istorie veche – fondat undeva cu două milenii înaintea erei noastre, a cunoscut maximul între anii 270-273 când stăpânea ceea ce s-a numit “Imperiul Palmirei” – o entitate esențială în salvarea de la dizolvare a Imperiului Roman ce stăpânea întreg flancul estic, din Egipt până în Anatolia.

Ah, în caz că anii vi se par cunoscuți este pentru că i-ați auzit la ora de istorie ca fiind “retragerea Aureliană” – responsabilul cu Imperiul între anii 270 și 275 a fost generalul ilirian Aurelian, o figură fascinantă. El a fost cel care a dat o urmă de stabilitate imperiului în mijlocul crizei secolului al treilea, oprind temporar declinul imperiului și stabilizând granițele.

Ceea ce se întâmplă cu Palmira nu e nou. În 273, după ce a înfrânt și cruțat orașul de la distrugere, acesta s-a ridicat în revoltă contra generalului devenit împărat. Acesta se întoarce și aplică o măsură corectivă drastică, reduce orașul la nivelul unui sat. Ce e poate și mai interesant e că Imperiul Palmirei (care a existat doar vreo 3 ani) a fost condus de o femeie, Zenobia. Puteți să citiți povestea pe Wikipedia.

În orice caz, în ultimul an Palmira a suferit enorm pentru prima oară în mulți ani. Spre deosebire de anul 273 avem acum tehnologia necesară pentru a vedea diferențele – și am găsit pe un grup de Facebook pe care îl frecventez câteva astfel de poze. Nu le comentez – e inutil. Pozele le-am găsit fără atribuție (și nu, nu era OP) dar le-am văzut undeva asociate cu AFP.

7 Replies to “Palmira, înainte și după”

  1. No, imaginaţi-vă ce-au să facă băieţii ăştia (de bine!) cu Muzeul Vaticanului, cu Luvru, cu British Museum… 🙂

Comentariul tău