Paparude și paraziți la Ursus Evolution Brașov 2012

A fost a doua zi de Ursus Evolution, cu o serie de concerte reușite. Am ajuns pe la ora 6:30 în Piața Sfatului, și m-a întîmpinat o mulțime modestă, dar în formare. Ziua anterioară ieșise foarte bine, așa că nu mă așteptam să fie altfel azi.

Deja la chitări zdrăngăneau oamenii cu căciuli de hipster de la Toulouse Lautrec. Interesanți, plăcuți, merită o a doua ascultare. Din păcate nu au avut o mulțime foarte receptivă, și nici măcar nu prea știa lumea piesele lor, ducînd la momente dificile în care solistul ieșea în față încercînd să cheme mulțimea să cînte alături de el cînd mulțimea nu cunoștea despre ce e vorba în piesa lor. Dar totuși, s-au descurcat destul de bine.

Apoi, a venit o trupă, “The Mono Jacks”, despre care nu știam nimic. Am plecat, convins fiind că nu aveam să mă mai întorc pînă la următorul concert. După două minute însă am recunoscut stilul și vocea de la AB4. Intrigat, m-am întors, și da, am recunoscut solistul de la AB4 (nu știam că a făcut o trupă nouă). Concertul a fost la înălțime, plin de energie… Rock alternativ, cu tentă british și cu patină românească. De ascultat pe mai departe.

După, Șuie. Exemplar concertul oamenilor care făceau dubstep înainte să-i zică așa sau să ajungă la noi, și care au împins muzica electronică mai departe cînd abia reușeam să ne desprindem de Dida Drăgan și Ion Dolănescu.

Au reușit să anime o mulțime care atunci cînd le-a început concertul striga după Paraziții (ce aveau să urmeze); s-a cerut bis la ieșirea trupei, ceva ce nu am văzut nici cu o zi înainte.

După vreo încă 20 de minute au apărut și Paraziții, mai așteptați decît orice alt artist din concertele anterioare. Personal, am fost dezamăgit de un concert mai puțin coerent decît ceea se cîntase înainte; și deși le știu piesele îmi era la un moment dat foarte greu să înțeleg ce cîntă și ce urlă. În plus, nu mi-a plăcut atitudinea lor, dar asta e problema mea, exclusiv.

Oricum, e foarte plăcut să vezi că într-o Românie din 2012, un artist poate să stea pe scenă să transmită urări de integrare în UE Poliției Române, cu degetul mijlociu ridicat. Nu înseamnă că îmi place ce fac, îmi place că pot face chestia asta 🙂 În sfîrșit, mi se pare că am ajuns într-un context normal, și e ok să se întîmple așa. Repet ce zicea Larry Flynt, într-o traducere aproximativă: “Libertatea nu e libertatea gîndului pe care îl iubești, ci pentru libertatea gîndului pe care îl urăști cel mai tare”.

Am plecat la mijlocul concertului Paraziților, știu că urma Iris, dar nu am mai vrut să stau. În orice caz, nota zece organizatorilor, Ursus, pentru o serie de concerte inedite, și o ocazie excelentă pentru artiștii români pentru a se întîlni cu publicul lor.

PS: Știu că pare că Paraziții în poze stau cu brațul sus ca naziștii. E doar o iluzie optică, dată de momentul în care am fotografiat. Am ceva poze cu ei așa, dar nu au făcut așa ceva pe scenă. Asta ca să asigur demoazelele de pension că nu s-a întîmplat vreo spurcată.


One Reply to “Paparude și paraziți la Ursus Evolution Brașov 2012”

  1. Pingback: URSUS Evolution 2012 în Piaţa Sfatului, Braşov | Culcusul gandurilor mele

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.