Dacă e din pasiune nu înseamnă că e gratis

Am primit acum două săptămâni o ofertă de colaborare. Îmi propunea cineva să contribui gratuit cu niște articole la o revistă pe hârtie făcută din pasiune. Articolele nu ar fi fost ușor de scris, ar fi necesitat ceva efort de documentare din partea mea. Dar era vorba de o revistă făcută din pasiune, și ar fi trebuit să îl înțeleg pe autor. În plus, aș fi primit promovare. Gratis!

Astfel de încercări mi se par penibile. Pasiunea nu scuză cu nimic faptul că eu ar fi trebuit să depun un efort pe care nu mi-l doresc. Sunt atât de multe lucruri pe care doresc să le fac încât… de ce mi-aș face timp pentru pasiunea ta?

Apoi, de ce gratis? Cum explicam într-o postare anterioară, banii sunt un mod universal de a exprima valoarea lucrurilor pe care le facem pentru societate. Nu e un lucru rău să exprimăm totul în bani, chiar și dacă vorbim de voluntariat; pentru că până la urmă, dăm valoarea respectivă societății “din buzunarul nostru”. Așa că în momentul în care cineva îmi spune să fac ceva gratis pentru el, înseamnă că el vrea niște bani (munca mea) fără să-mi dea mie nimic înapoi (și implicit societății).

Dar lucrurile astea le-am mai discutat în multe rânduri. Un singur lucru vreau să adaug acum. Faptul că tu faci ceva din pasiune nu înseamnă că eu trebuie să fac lucrurile din aceeași pasiune ca și tine. Nu înseamnă că eu trebuie să vin și să te sprijin pe tine fără să cer nimic în schimb. Dacă faci ceva din pasiune cu adevărat, atunci investești. Vii cu valoarea ta, și dacă acel ceva costă bani, îl vei cumpăra.

Blogul acesta e făcut din pasiune. Pasiunea asta nu e deloc gratuită: hosting-ul mă costă 900RON/an, iar blogul nu îmi aduce niciun ban. Articolele nu se scriu de unele singure; iau timp, timp mult; cam 30 de minute pe articol, cu unele articole cerând mult mai mult timp de-atât. Comentariile cer și ele energie, timp și multă înțelegere, mai ales când vin idioți să mă înjure. Am decis să investesc timp, bani și energie pentru că e pasiunea mea și pentru că îmi doresc cu adevărat să o fac. Resursele respective aș putea să îi investesc în altceva; aș putea să închid blogul și să mă ocup cu altceva, pentru că nimeni nu a venit la mine să-mi plătească timpul pierdut. Nu o fac. Asta e cu adevărat pasiunea.

sadkitty
Source

 


9 Replies to “Dacă e din pasiune nu înseamnă că e gratis”

 1. Dorin Lazăr

  M-ai plătit cu satisfacția de a vedea albumul produs (priceless) și cu vreo trei sau patru exemplare, care ajung pe la un 60€ 😀 Dacă e să o luam pe-așa.

 2. krossfire

  VPS e alta treaba. Credeam ca-i oferta de hosting clasica. Altfel, cu ”platitul pentru colaborare” lucrurile devin mai interesante cand ai un blog gratuit, dar tu traiesti din scris (copywriting la nivel de senior/writing) si lumea nu intelege de ce pot scrie un text coerent la patru zile pentru mine, dar unul similar pentru ei ii costa cam cat vreo trei advertoriale la un ”blogger mare” (nu mai vorbim despre campanii, strategii si lucruri care chiar tin de jobul zilnic).

 3. x

  Ei, lasa.. si cititul + comentatul pe blog la tine inseamna timp si oarece efort al cititorului. Neplatite, da? 🙂 Oricum, ai multe articole foarte bune asa ca profit de ocazie sa te felicit.

 4. Dorin Lazăr

  Cititorul și comentatorul nu e obligat să participe; dealtfel, există un X mare în colțul ferestrei (sau filei) unde poate să o închidă. Nu mi-aș dori să creadă că face o investiție dumnealui cititorul încercând să mă citească.

  Oricum, mulțumesc pentru aprecieri 🙂

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.