Pink Floyd – Another brick in the wall

Și pentru că ieri vorbeam despre școală, educație și cărămizi, o săptămînă a protestului nu poate să nu se încheie altfel decît cu Pink Floyd. Another brick in the wall este un protest îndreptat nu, cum ne place să credem, contra regimului comunist (ar fi foarte greu, cu backgroundul celor de la Pink Floyd) ci contra învățămîntului rigid care îi descurajează în a-și folosi imaginația pe cei pe care trebuie să-i educe.

Povestea lui “Another brick in the wall” e lungă – un single nedorit de Pink Floyd, împins de Bob Ezrin, producătorul discului, împotriva dorinței lor a ajuns să le placă, și a devenit de-atunci piesa cea mai cunoscută a lor. Datorită mesajului puternic și subversiv s-a mulat foarte bine pe lupta anticomunistă din estul europei, devenind un fel de stindard anticomunist pe bună dreptate. Pentru că dacă te uiți dincolo de mesajul original al cîntecului poți vedea reeducarea în masă la care regimurile comuniste au supus generații întregi.

Another brick in the wall exprimă poate cel mai bine furia celor educați, furia contra înregimentărilor de orice fel, de aceea e uimitor că a fost ales pentru remake pentru o piesă ce impune “Proper education“. Cred că e foarte important să înțelegem că valoarea acestei piese stă în protestul contra înregimentărilor.

Nu e cea mai bună piesă a celor de la Pink Floyd – dar de bună seamă e cea mai valoroasă din punct de vedere social.

Artist: Pink Floyd
Rating: 9.5/10
Cum se cîntă: Pumnul sus, vocea răgușită, deasupra tuturor.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.