Pirateria nu e furt (mai ales cînd vînzările cresc)

The Pirate Bay a fost închis, Mininova a fost închis iar legislația europeană promite ca din 2011 să facă pirateria parte din istorie. Hollywood-ul își simte veniturile prejudiciate chiar dacă în 2009 a încasat cu un miliard de dolari mai mult ca în 2008. Asta după ce 2008 a reprezentat un adevărat record în materie de încasări. Și totuși…

Producătorii de imagini în mișcare sunt revoltați că veniturile lor sunt atît de mici – în același timp ne servesc filme din ce în ce mai proaste. Filmele lui 2009 sunt fie urmări de filme mai vechi, fie „Saga amurg” cum spune lumea pe afișe. Filme proaste, fără poveste, fără conținut, dar, recunoaștem, ireproșabile vizual. Și totuși, într-un moment de criză generalizată, o singură industrie a crescut cu cel puțin 11%. Nu e un pic suspect?

În ideea că pirateria o să fie un subiect extrem de intens discutat vreau să ‘copiez’ și eu cîteva idei. Prima e ideea că pirateria nu e furt. O demonstrație simplă e făcută aici:

Pirateria nu e furt

Pirateria nu e furt

A doua este că atîta timp cît prețul vizionării producțiilor lor sunt excesive pentru muritorul de rînd, pirateria va exista. Cît timp nu se fac 5 cinematografe în orașul în care stau care să se bată în prețuri pentru cît mai mulți clienți și calitate deosebită a producțiilor pe care le prezintă, nu se pot aștepta să le văd filmul la cinematograf. Și apoi… să cumpăr discul: cît timp calitatea producțiilor le recomandă ca fiind doar consumabile, nu arhivabile, nu se pot aștepta ca eu să-mi cumpăr discuri de plastic pe care să le arunc a doua zi după vizionare. Cît timp ei nu se străduie, nici eu nu o voi face.

Nu voi mai repeta argumentul cu „pirateria aduce în cele din urmă vînzări”, chiar dacă e unul foarte bun. Vin însă cu o întrebare.

De ce pînă acum nu a venit Hollywood-ul cu un serviciu contra-cost de tip torrent-tracker? Un serviciu ieftin, în care spațiul de stocare și lățimea de bandă să fie susținută în mare parte de utilizatori. De ce Hollywood-ul nu vine cu o extensie pentru bit-torrent în care să tragi criptat torente, și să adauge extensia în toate programele importante de adus torente? Și trăgînd criptat torente prin tracker-ul lor să poți să plătești o sumă fixă decentă (să zicem 10 sau 20 de euro lunar – cam cît abonamentul de net) pentru ‘all you can pull’? 🙂 Hai să ne gîndim: poate pentru că AR TREBUI SĂ ȘI FACĂ CEVA? Hmmm, dacă nu ar fi din SUA, aș zice că e foarte românesc felul în care se comportă.

Da, e mai eficient să îți arestezi clienții decît să le pui la dispoziție o cale prin care pot să îți plătească. E mai eficient să încalci drepturile clienților tăi decît să muncești ca să le oferi un serviciu de calitate? E mai important să îi tratezi ca pe niște criminali, să le pui mesaje de: „Veți fi arestat dacă încercați să înregistrați acest film” decît să le spui: „Vă mulțumim că ați ales să vedeți legal filmul produs de noi”.

în anii ‘10 libertățile noastre ca cetățeni vor fi puse sub semnul întrebării și atacate. Sunt curios, cîți dintre noi se vor ridica pentru a le proteja?

PS: [2020] Hai să zicem că lucrurile sunt nuanțate. Mi-am făcut un debunking personal pe acel „Pirateria nu e furt” ceva mai târziu. Faptul că reclamam în 2010 inexistența unui serviciu precum Netflix mi se pare normal și natural.