Pirateria nu e furt (mai ales cînd vînzările cresc)

The Pirate Bay a fost închis, Mininova a fost închis iar legislația europeană promite ca din 2011 să facă pirateria parte din istorie. Hollywood-ul își simte veniturile prejudiciate chiar dacă în 2009 a încasat cu un miliard de dolari mai mult ca în 2008. Asta după ce 2008 a reprezentat un adevărat record în materie de încasări. Și totuși…

Producătorii de imagini în mișcare sunt revoltați că veniturile lor sunt atît de mici – în același timp ne servesc filme din ce în ce mai proaste. Filmele lui 2009 sunt fie urmări de filme mai vechi, fie “Saga amurg” cum spune lumea pe afișe. Filme proaste, fără poveste, fără conținut, dar, recunoaștem, ireproșabile vizual. Și totuși, într-un moment de criză generalizată, o singură industrie a crescut cu cel puțin 11%. Nu e un pic suspect?

În ideea că pirateria o să fie un subiect extrem de intens discutat vreau să ‘copiez’ și eu cîteva idei. Prima e ideea că pirateria nu e furt. O demonstrație simplă e făcută aici:

A doua este că atîta timp cît prețul vizionării producțiilor lor sunt excesive pentru muritorul de rînd, pirateria va exista. Cît timp nu se fac 5 cinematografe în orașul în care stau care să se bată în prețuri pentru cît mai mulți clienți și calitate deosebită a producțiilor pe care le prezintă, nu se pot aștepta să le văd filmul la cinematograf. Și apoi… să cumpăr discul: cît timp calitatea producțiilor le recomandă ca fiind doar consumabile, nu arhivabile, nu se pot aștepta ca eu să-mi cumpăr discuri de plastic pe care să le arunc a doua zi după vizionare. Cît timp ei nu se străduie, nici eu nu o voi face.

Nu voi mai repeta argumentul cu “pirateria aduce în cele din urmă vînzări”, chiar dacă e unul foarte bun. Vin însă cu o întrebare.

De ce pînă acum nu a venit Hollywood-ul cu un serviciu contra-cost de tip torrent-tracker? Un serviciu ieftin, în care spațiul de stocare și lățimea de bandă să fie susținută în mare parte de utilizatori. De ce Hollywood-ul nu vine cu o extensie pentru bit-torrent în care să tragi criptat torente, și să adauge extensia în toate programele importante de adus torente? Și trăgînd criptat torente prin tracker-ul lor să poți să plătești o sumă fixă decentă (să zicem 10 sau 20 de euro lunar – cam cît abonamentul de net) pentru ‘all you can pull’? 🙂 Hai să ne gîndim: poate pentru că AR TREBUI SĂ ȘI FACĂ CEVA? Hmmm, dacă nu ar fi din SUA, aș zice că e foarte românesc felul în care se comportă.

Da, e mai eficient să îți arestezi clienții decît să le pui la dispoziție o cale prin care pot să îți plătească. E mai eficient să încalci drepturile clienților tăi decît să muncești ca să le oferi un serviciu de calitate? E mai important să îi tratezi ca pe niște criminali, să le pui mesaje de: “Veți fi arestat dacă încercați să înregistrați acest film” decît să le spui: “Vă mulțumim că ați ales să vedeți legal filmul produs de noi”.

în anii ’10 libertățile noastre ca cetățeni vor fi puse sub semnul întrebării și atacate. Sunt curios, cîți dintre noi se vor ridica pentru a le proteja?


8 Replies to “Pirateria nu e furt (mai ales cînd vînzările cresc)”

 1. Augustin Preda

  Nu-i chiar aşa de negru dracul… dar alb sigur nu e.

  Piratarea e furt, chiar dacă nu pare aşa când reformulezi puţin.

  Consumatorii vor să consume mult, şi să plătească puţin. Întreprinzătorii vor să obţină cât mai mult. 10-20 de dolari/euro cât propui tu e o sumă extrem de mică. Cred că doar la cinema, în medie se plăteşte mult mai mult lunar de către americanul de rând.

  Iar “pirateria aduce în cele din urmă vînzări”… poate în unele cazuri. Poate la software. Dar la filme de exemplu… ma cam îndoiesc că se întâmplă prea des.

 2. Dorin

  Caută documentarul Good Copy Bad Copy (e la liber, disponibil pe torenți și pus de autori) și poate că o să-ți schimbi părerea.

 3. Augustin Preda

  Documentarul ăla vorbește despre copyright în termeni mai generali, adică implicațiile copyright-ului relativ la copyleft. Ce-are refolosirea creativă a unor opere protejate cu consumul neplătit al unui serviciu? Sunt capitole diferite din legile “Copyright infringement”-ului

 4. Dorin

  Doar pentru că e lege nu înseamnă că e și bună. Doar pentru că încă nu am găsit un model suficient de bun pentru a vinde media pe internet nu înseamnă că nu trebuie căutat. Se investește prea mult în poliție și prea puțin în inovații.

 5. Dorin

  Cînd vine vorba de muzică, eu cred că muzica ar trebui să ceară bani pentru concerte, pentru apariții media, nu pentru muzica în sine. Așa cum nu trebuie să plătești pentru un citat dintr-o carte. Așa cum poți include referințe bibliografice, cît timp zici de unde le iei. Da, muzica nu ar trebui vîndută pe discuri de plastic.

 6. Augustin Preda

  Si… cum apara asta titlul? Stii tu… faptul ca folosesti un serviciu si nu platesti… Iar tu iei bani din serviciile oferite de codul daca esti freelancer si oferi servicii. In momentul in care esti angajat, si ai semnat un contract, nu mai trebuie sa oferi un serviciu… vei lua bani oricum, si daca nu oferi servicii… pana isi dau seama superiorii 🙂

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.