Platitudini…

… sau mai bine zis, “chestii inspiraționale”.

Anul trecut, am făcut un mic experiment, în care am publicat un articol pseudo-motivațional. Am explicat după aceea că mi-a luat 10 minute să îl scriu și a adus mai multe vizualizări decât un articol ‘normal’ în care pun ceva mai mult efort și mai multă gândire.

De aceea mi-e greu să rămân impresionat când un ziar ca Adevărul descoperă pe Søren Kierkegaard încrucișat cu Ludwig Wittgenstein în o suceveancă. Și nu e prima dată, cred că o dată la fiecare jumătate de an apare un articol cu ‘fata care a adus fericire pe toată planeta’, cel mai probabil plătit de ea, în care își arată pozele de prin Asia. Interviul din articol este de natură să zguduie adevărul din orice om normal, cu întrebări încuietoare precum:

Iluminarea, revelația când a venit?

Te-au îmbogățit greutățile, te-au călit?

Ai avut senzația că toate se întâmplă cu un rost?

Cum ți-ai descrie călătoria personală? A fost sinuoasă?

Dar cea mai incisivă întrebare este, desigur, cea din deschidere: “Știm foarte puțin despre tine, deși deții deja un record mondial în mediul virtual. Ai scris cel mai citit articol despre dezvoltare personală, cu peste 1,2 milioane de share-uri pe internet. Cine este românca Luminița Daniela Saviuc?“. Răspunsul este atât de vag și aiuritor încât îți dai seama că ai de-a face cu o maestră a coerenței mentale:

Mereu mi s-a părut puțin dificil să răspund la întrebarea asta, din simplul motiv că eu personal mă identific cu foarte multe lucruri, dar în același timp sunt conștientă că cine sunt eu nu are nici o legătură cu aceste lucruri. Unul dintre cele 15 lucruri menționate în articolul meu este etichetarea şi cred că dacă aş spune că sunt X și Y m-aș limita și aș lăsa în urmă multe alte lucruri în care mă regăsesc… Cred că răspunsul ar fi că sunt și atât.

Domnișoara “sunt și atât” nici nu prea are de ce să se laude. Tipa e scriitor la kilogram (content writer) la o companie care produce platitudini la kilogram. Se prezintă chiar pe site-ul companiei cu 1.2 milioane de like-uri, deși când intri pe articolul în cauză nu vezi decât 153.000 de like-uri. Dar fie, cine sunt eu să o contrazic? Mă gândesc totuși că e destul de nasol dacă marea ta realizare în viață e un articol care are un număr de like-uri pe Facebook. Nu de alta, dar sunt atât de multe moduri în care poți păcăli numărul de like-uri de pe Facebook încât cifra aia e irelevantă. Dar e mare. Oricum, va trebui să las un comentator de pe site-ul ei să vă explice cât de bun e articolul respectiv:

LoadOfBull

Comentariul respectiv are doar 8 like-uri, dar e mai bine scris ca articolul, și, zic eu, ar merita 1.2 milioane de like-uri și el.

Oricum, oamenii care au crezut că e o idee bună să o intervieveze ar fi trebuit să ia, aleatoriu, și un alt articol. De exemplu această listă de 10 reguli pentru a fi o ființă umană, 10 aberații nemăsurabile. Dacă cereai o astfel de listă de la un copil de 10 ani cred că se descurca mult mai bine.

 1. Vei primi un corp
 2. Vei învăța lecții
 3. Nu există greșeli, doar lecții
 4. Lecțiile sunt repetate până când sunt învățate
 5. Învățatul de lecții nu se termină
 6. “Acolo” nu e mai bine ca “aici”
 7. Alți oameni sunt doar oglinzi de-ale tale
 8. Depinde de tine ce faci cu viața ta.
 9. Răspunsurile sunt în tine
 10. Vei uita toate astea la naștere

Nu sunt chestii inventate de mine

Eu unul vă urez pe 2015 să citiți mai puține platitudini de genul ăsta, scrise de oameni care respiră motivațional. Feriți-vă, așadar, de toți “românii care au adus fericire în toată lumea”. Feriți-vă de mizerii bombastice scrise de o individă într-un birou de multinațională, care își găsește din când în când resursele financiare să mai dea o tură prin Asia (Grecia și Turcia americanilor).  Dacă e să vă recomand un lucru la care să renunțați în anul care vine, acela e lectura de mizerii motivaționale. Ce ziceți, scriem un text pe tema asta, scoatem 1.2 milioane de like-uri? Promit că o să dau poze din ‘arhiva personală’ când o să dau interviuri în ziare.

New-Motivational-Posters-the-office-1352138-1024-768


2 Replies to “Platitudini…”

 1. Mircea

  motivationalele sunt in sine niste porcarii.
  sunt convins ca cei care se ocupa de asta (a devenit o meserie) sunt chiar ei insisi niste frustrati si in realitate se lupta cu propriile angoase.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.