E plin de gândire liberală

În momentul ăsta, eroul dreptei ar trebui să fie Victor Ponta. Prin incompetența lui a reușit să blocheze o sumedenie de proiecte, dar, mai ales, (poate pentru că oamenii din partidele politice nu mai sunt în stare să fure atât de bine ca până acum, sau poate nu), Victor Ponta a redus TVA-ul. Fără gargară multă, pur și simplu a redus TVA-ul.

Și liberalii urăsc asta. Liberalii sunt un partid bizar de care încerc să fug cât de tare pot. Se pretind un partid de dreapta, dar când se reduce TVA-ul urlă că nu e bine. Mai nou cercurile liberalo-libertariene se plâng că din cauza ANAF-ului cresc prețurile, pentru că da, lumea începe să taie bon pentru cam orice. Asta în loc să se bucure că regulile jocului comercial devin aceleași pentru toți, și IMM-urile care sunt corecte și își plătesc dările la timp au în sfârșit un sprijin față de cei care trișau și înșelau sistemul. Bine, libertarienii români au luat-o un pic razna, cu pasiuni bizare. Să închidem paranteza cu ei, și să ne întoarcem la oamenii de partid.

Liberalii trăiesc într-un univers bizar al urii. Fac o politică ad-hominem, în care ura de inamic e mai importantă decât doctrina politică. Și nu e un singur liberal care spune că nu-l interesează de doctrină, ci mai degrabă de oameni.

Dar exemplele de idei pe care le aduc liberalii sunt absolut aiuritoare. Am vorbit de minunatul Grapă și încercările lui disperate de a aduce un pic de cenzură în viața noastră. Cred că nu există taxă mărită sau introdusă în ultimii ani să nu aibă un inițiator liberal. Liberalii dau din umeri când e vorba de taxa aia de timbru pe cărți (pe când oameni precum Sturzu de la TSD luptă contra ei). Ultimul liberal pur-sânge care a fost prim-ministru a dublat aparatul de stat și acum îl îngână pe Pontănac. Și, mai nou, un fost liberal propune ca 5% din veniturile firmelor de cablu să meargă la “un fond de susținere a televiziunilor private”. Serios?

Liberalii sunt și într-o puternică criză de identitate. Tot ce citesc ca literatură de specialitate în materie de politică pune liberalismul la stânga, și da, România are singurul partid liberal de dreapta. Dar oamenii sunt de stânga, educați de PCR și FSN, încercând cu disperare să își găsească o minimă identitate de dreapta, dar nereușind. Toată lumea s-a mirat când PNL a ieșit din ALDE (Alianța Liberalilor și Democraților din Europa) și chiar au existat voci din interior care au protestat, chiar dacă ALDE e o grupare de centru cu accente mai degrabă de stânga.

Și când îi întrebi în ce cred: “susținerea sectorului privat”, “libertățile individului”, dar realitatea? Propuneri de măriri de taxe și instituire de cenzură cripto-comunistă, politică ad-hominem și confuzie ideologică. PNL-ul e următorul partid care trebuie să dispară din istorie laolaltă cu liberalismul român care pune tunurile în țărani. Față de PNL-ul de acum, PSD începe să pară un partid frecventabil (cu ajutorul DNA-ului, desigur).

redhead-laughing
I-am povestit de Grapă și a început să râdă

11 Replies to “E plin de gândire liberală”

 1. Sergiu Motreanu

  Dorine, din păcate, cam ai dreptate. 🙁 Și de data asta ai adus și vreo 2-3 argumente valide.
  Vom vedea cum vor evolua liberalismul și liberalii … în sensul că ar fi constructiv ca frumusețea să nu fie singura calitate a domnișoarei Alina Gorghiu. Nu de alta, dar am mai cunoscut o Alina în tinerețile mele … și era proastă rău. 😀

 2. Alex Haivas

  Ai dreptate, dar ultima fraza e mai periculoasa decat crezi. V-a vrajit sturzu si pe tine si pe Eftimie. Lasati-o mai usor cu mesajele pro PSD. Inca e groasa treaba cu comunistii.

 3. Daniel Gioleanu

  E groasa rau treaba cu comunistii. Vor sa nationalizeze intreprinderi si resursele subsolului, sa opreasca retrocedarile padurilor. Intre timp la noi lipseste un partid de centru care sa ceara impozitare progresiva.

 4. Dorin Lazăr

  Well, eu sper să se limpezească lucrurile. E nevoie de un partid de dreapta. Dar un partid care să nu sară ca dulăul la primul lemn pe care îl arunci.

 5. DanC

  Nu, urmasii PCR/FSN frecventabili nu e ‘corect in contextul actual’. Si PSD si PNL sint de stinga, e clar. Iar Stinga = Timpenie. Sorry, dar asta e!
  Ponta face asta strict din motive populiste, ceea ce nu inseamna ca tre’ sa te duci cu catel si cu purcel in tabara secerei si ciocanului. Iar PNL ar trebui sa spuna de fiecare data ce motive a avut Ponta sa micsoreze TVA-ul. Si ca sub perdeaua aia de oameni care le pasa, sint exact aceiasi escroci post-comunisti. Nasol ca nu prea pot face asta de vreme ce si ei sint la fel de ticalosi.
  De fapt si PSD si PNL ar trebui sa dispara, de pilda puse in afara legii. Motiv? De ex. sint organizatii anti-romanesti, un procent prea mare din executivele lor fura de rup. Daca prea multi copaci din livada sint infectati, tai toata livada la pamint nu-i asa?

 6. Nautilus

  Ponta a avut un singur motiv să reducă TVA şi să propună reduceri masive de impozite în viitor. (Acelaşi pe care l-au avut Berceanu şi Boc când au umflat impozitele pe maşini la un nivel cvasi-insuportabil şi au mai ieşit şi în presă să latre după ce au făcut-o.)

  A trebuit să fie mai catolic decât Papa şi mai ortodox decât Preafericilă Sataniel, ca să stea în continuare în fotoliul de Prim-Ministru.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.