Să plîngem după sweat-shop-urile lui Ceaușescu

Cei care citesc dorinlazar.ro știu că nu apreciez patetismul excesiv al patrioților de duminică. Azi, proiectul ‘La Blouse Roumaine’ a promovat următorul reportaj de la Digi24 în care se prezintă procesul de creare a borangicului, mătasea naturală, unul din materialele tradiționale pentru portul național, ii, năframe, etc.

Pe la 1900, înainte să ne îmbrăcăm de la Paris, purtam haine de borangic. Borangicul era mândria țăranului român, cămașa de sărbătoare, brand de țară. Pe vremea lui Ceaușescu, am reușit performanța de a fi pe locul șase în lume la producția de mătase naturală. Industria a fost distrusă și am ajuns să cumpărăm mătase chinezească și indiană. Și asta, în timp ce nimeni nu-și asumă responsabilitatea pentru dispariția României de pe harta mătăsii.

Bun, de acord, industria a fost distrusă. Dar știți cum s-a făcut industria asta? Industria asta a fost făcută cu copii, elevi de școală care erau puși să culeagă dude sau ce Dumnezeu fac oamenii ca să se îngrijească viermii de mătase. Știți de ce nu puteți pune mîna pe o ‘fabrică de mătase’? Hai să vă zic: pentru că peste vară, școlile din zonele rurale (da, școlile, chestiile alea în care învață copiii voștri), erau umplute cu stative pe care se puneau viermii ăia de mătase. Stativele alea erau îngrijite de profesori care delegau elevi să facă treburile murdare. Și, ah, am uitat să spun, participarea era obligatorie.

La fel ca și curățatul curții de iarbă, de gîndaci și alte chestii. Înainte de 15 septembrie, copiii erau chemați la școală și puși să smulgă cu mîna iarba din pavajul curții. Nu pot să uit mirosul de gîndaci pe care îl adăugam la fiecare mîncare din perioada 15-20 septembrie, un miros persistent, ajutat și de faptul că cu oricît de mult săpun comunist dădeai, și cu oricîtă apă caldă încălzeai, mirosul ăla nenorocit nu ieșea din mîinile alea.

Așa că a murit industria mătăsii? Serios? Să bem pentru asta! Încă un sweat shop în minus!

Sau poate vreți să reamintim liberalilor de azi care plîng după Ceaușescu cum se făcea ‘muncă patriotică’ obligatorie la fiecare început de an, de către toți liceenii și studenții și și de către cei din ciclul gimnazial. Ah, studiezi fizică cuantică? DESIGUR! La Măgurele avem și un cîmp plin de cartofi pe care trebuie să-i culegi înainte.