Poate că nu crezi în conspirații...

Am crezut că e mult mai liniștitor să stau pe margine să mă uit la lume cum se ceartă. Teoria așa zice. Practica însă arată că oamenii nu sunt foarte raționali. Și văd cum, după săptămâni întregi de discutat de cum toată lumea creează mari conspirații fie împotriva purtatului de mască, fie împotriva existenței COVID-19, îi văd pe oamenii din cercul meu cât de cât apropiat luând-o razna, generând propriile lor conspirații.

Una din ele e cea cu biserica. Biserica Ortodoxă Română vrea să ne omoare, fac afaceri cu sicrie, nu cred în COVID, chestii d-astea. Nu trebuie decât să te uiți pe site-ul lor să vezi de fapt care e poziția bisericii. Te-ai gândi că dacă oamenii văd care e poziția oficială a bisericii și-ar schimba părerea.

Alta, e cea cu încrederea în sistem. Oamenii explică cum stai, noi avem doar 250 de bolnavi COVID în paturile ATI și noi de fapt avem vreo 4000 de paturi ATI. Mai apare câte unul să explice că paturile alea sunt folosite și pentru alte lucruri, nu doar pentru bolnavii COVID, că lucrurile stau un pic altfel. Doar că apare undeva al cincilea comentariu, pe când lumea dă Like și Share la chestiile de sus, nu mai stă să prindă „varianta corectă”.

Mai am alți prieteni, altfel raționali, care împing în față o mare conspirație a PNL-ului, care „inventează bolnavi”, sau împing ideea că nu e chiar atât de gravă treaba. Poate că nu cu cuvintele astea, poate nu cu raționamentul ăsta în spate, uneori chiar fac afirmații și corelații pornind de la informații sau idei corecte. Doar că nu își dau seama când hrănesc de fapt latura aia extremă, care vrea să se expună, care nu crede că există boala.

Ăsta e un moment în care toți oamenii care dau zilnic drumul la Facebook ar trebui să-și reevalueze alegerile. Ar trebui să se gândească că faptul că ne place o idee contrariană, faptul că noi credem în alte lucruri, faptul că dorim alt sistem de conducere, alți oameni la conducere sau pur și simplu altceva, asta nu înseamnă că trebuie să demolăm ceea ce există. Oamenii care acum dau share în prostie la fiecare idee sălbatică, capitaliștii de Facebook care cred că singurul motiv pentru care nu avem vaccin e că inițiativa privată e împiedicată de legislația GDPR, sau orice altă fabulație similară, cred că ar trebui să stea un pic să se întrebe: „bă, dar eu chiar ajut cu chestia asta?”

Cred că acum, ca niciodată, e mai important să fim mai inteligenți în comunicare. Suntem în plină criză. Vrei să ajuți? Fă-ți un ONG. Contribuie la un ONG care lucrează cu cadrele medicale. Vorbește cu reprezentanții din teritoriu ai partidelor politice să se implice și să termine cu aberațiile astea pe care le scot alde Ponta și Tăriceanu (sau care mai spune prostii). Încearcă să ajuți real. Nu e momentul să te dai tu un fin cunoscător al sistemului medical românesc să explici ceva ce nu înțelegi. Poate e timpul să-i cauți pe bunii profesioniști, să vezi cine contribuie la rezolvarea crizei medicale.

Nu, memele nu ajută. Nu, această postare nu va fi însoțită de o glumiță tembelă. Băi, situația e serioasă, cât se poate de serioasă. Nu scriu acum pentru toată lumea, scriu pentru mâna aia de oameni care mă citește, și care totuși alunecă zi de zi în panta conspirațională. Oameni buni, opriți-vă, uitați-vă în jur, dați o mână de ajutor. Nu, nervii voștri vărsați pe Facebook nu ajută. Nu, glumițele voastre tembele nu ajută. Nu mai fiți niște lătrăi lași, ajutați-i pe cei care ajută cu adevărat. Poate că nu credeți în conspirații, dar atunci poate că ar trebui să nu mai insistați în a scorni propriile conspirații.