#PolFem, un amuzament feminist

Din vremurile de glorie ale elementului antisocial nu m-am mai amuzat atîta pe seama feministelor românce. De vreo două zile sursa mea de amuzament e pagina de facebook a PolFem, care, cu hashtag în față se autodescrie ca “o platformă de informare și dialog privind participarea politică a femeilor“, descoperită de Vali Petcu.

Feministele au în general cîteva mari dezavantaje în dezbaterea politică: lipsa de argumente, pretenții stupide, lipsă de susținători. Ca să detaliez “lipsă de susținători”, vorbesc chiar de susținători la genul masculin, pentru că femeile, în mod tragic, sunt de obicei mai neimplicate în politică, iar cele care chiar vor să facă o politică neutră la gen o fac fără ajutorul manifestelor feministe.

Nu o să enumăr din nou obiectivele stupide, dar reamintesc chestii precum ideea că minimum 30% din parlament ar trebui să dețină uter. Niciodată nu mi s-a explicat de ce acest lucru e important, pentru că corupția și prostia nu au gen, lucru dovedit de personaje precum Ridzi sau toate profesoarele eșuate pe care USL-ul le perindă prin guvern.

Din lipsa de substanță, PolFem e din start un proiect eșuat. Îl comentez însă pentru că e un proiect finanțat din bani europeni, deci și banii noștri (să nu fim naivi, suntem mai mult contributori decît beneficiari ai pungii comune europene).

#PolFem invită la dezbatere și reflecție. Vrem să auzim opiniile și experiențele voastre ca cetățene și cetățeni ai acestui stat. Vrem să căutăm soluții și punți de dialog între ceea ce trăim și politică. Vrem să auzim vocile voastre în legătură cu teme care vă interesează, probleme cu care vă confruntaţi. Vrem să vă invităm să analizaţi critic raportul 88,5% bărbaţi şi 11,5% femei în Parlament şi să vă întrebaţi: de ce, care sunt consecinţele, se poate şi altfel, cum, de ce?

Ignorați primele patru propoziții. Evident că nu o să vă audă opiniile, experiențele, și nu caută soluții sau punți de dialog. Nu, #polfem e doar un organ de comunicare socialist, un organ de comunicare prin care “se zice”, nu se dialoghează. E o platformă pentru îndoctrinat, nu pentru comunicat; nu există dialog real pentru că de o parte ai niște oameni cu principii rigide care doar încearcă să te convingă pe tine de adevărul lor. Și hai să le acceptăm provocarea, și să analizăm critic raportul de 88.5% bărbați și 11.5% femei în Parlament.

De ce? Pentru că femeile din România doar spun “Girls can”. În schimb, rezultatele se lasă așteptate. Tragic, dar cifrele de mai sus sunt dovada angajamentului în politică al femeilor românce.

Consecințele? Absolut niciuna.

Se poate și altfel? Da, sigur, se poate. Teoretic, există și universuri paralele.

Cum? O altă țară, de exemplu.

De ce? 🙂 🙂 🙂 Pentru că femeile uită de la mînă pîn’ la gură? Parcă ați mai pus întrebarea asta.

Iar piesa de rezistență e mai jos:

PolFemStauProstLaContinut

Manu a observat o mică subtilitate care mie mi-a scăpat pentru că mă-necam de rîs. Vrei dreptate socială? Votează pe cineva care nici măcar nu candidează! Pentru că noi suntem #PolFem și nu trebuie să avem niciun pic de logică!!!

Dincolo de faptul că parcă etnia era cu doi r, și că tipa respectivă nici măcar nu dorește să se implice în politică, #PolFem o trimit în parlament (nu la sterilizare) sau o fac președinte. De ce? Probabil ca să înțelegem de ce proiectele politice la genul feminin eșuează.


17 Replies to “#PolFem, un amuzament feminist”

 1. Alina

  Organizatia femeilor din partidul XXX a facut si a dres. Adica in cadrul aceluiasi partid exista grupul barbatilor si organizatia femeilor. Mie mi se pare ca discrimanarea asta e in propria lor ograda. In fond, membrii unui partid sunt uniti in jurul unei ideologii, a unor idei comune, nu a literelor din cromozomi. Cel putin in teorie.

 2. ratza

  Ori asta, ori sînt mult mai subtile şi mai eficiente cînd e vorba de tras zeama din ciolan.

 3. Manu

  Polfem este o gluma proasta. Era o gluma buna daca nu era facuta pe banii nostrii. Totusi, tre sa iti aduci amitne de un meme:
  – What do we want? We don’t know!
  – When do we want it? NOW!!!

  Nu zic ca nu le-ar duce capul iar unele femei chiar gandesc rational, dar per total avem femei care ar visa la iepuri pe post de presedinte si la motani pufosi pe post de ministrii. E cute, dar inutil.

 4. Oana

  1. de ‘awareness’ ati auzit? campaniile pe facebook cam asta fac (ca si asa dam scroll toata ziua). nu aleg presedinti .

  2. ‘presedinta’ in loc de doamna presedintE nu e greseala, ci e genizare intentionata – americanii incearca sa-si dreaga si ei limbajul institutional ‘gender biased’ – http://www.mediafax.ro/cultura-media/engleza-celui-de-al-treilea-sex-ze-went-to-hir-bedroom-12607274 – si asta are legatura cu conceptul de democratie deliberativa si actiune comunicativa, daca sunteti barbati si, implicit prin asta, pasionati de politica, ar trebui sa stiti la ce ma refer, macar primul termen.

  3. faptul ca sunt putine si nu foarte talentate femei in politica locala are legatura cu paternalismul partidist si complexele post elena ceausescu, cu conservatorismul de dreapta romanesc, dar mai ales cu complexele si frustrarile baietilor din politica care ‘trag tare’ (si deseori nu prin forme legale) sa ajunga mari sefi. Cum sa intre mai mutle femei in politica atunci cand nu li se da voie? Iar faptul ca li se da voie fiicelor si sotiilor de oameni politici nu ar trebui luat ca fiind vina femeilor. Nepotismul a aparut intre masculi. V-ati obisnuit sa auziti ca politicianUL x e nasul/ginerele/fiul unui mare baron Y si nici nu-i mai blamati pt asta.

  4. faptul ca avem ‘gâște’ in politica romaneasca nu e nici pe departe atat de grav. Mai rau e ca avem >80% o combinatie de mafioti, proxeneti, frustrati, analfabeti, plagiatori, baroni, infractori etc. In contextul asta sunt de preferat chiar si gâștele pe care polfem credeti voi ca le promoveaza.

  5. ce treaba au femeile cu politica? Ia vedeti tarile scandinave si corelatia dintre femei in poltiica si nivelul de trai al acestor tari.

  6. revin la terminologia politica accesibila oricarui Dorel: daca femeile sunt 50% din populatie, atunci ar trebui reprezentate corespunzator. adica proportional. Banuiesc ca frustratii se opun, de aia avem 11%.

  haideti sa nu mai fim cercopiteci, va rog.

 5. Dorin Lazăr

  Hai să vezi cam cum gîndește un cercopitec:

  1) Da, am auzit. Ce ‘awareness’ cresc campaniile pe facebook? Pînă acum l-au crescut la zero, indiferent pe ce subiect

  2) “Președinta” e o greșeală gramaticală, oricît se bat femeile cu pumnul în piept. Președinte este substantiv feminin și masculin, uită-te în DEX, nu mai viola limba română doar ca să crești ăuernesu’. Faptul că americanii au idei stupid-comuniste (vezi superbul eseu scris de Horia Roman Patapievici “Comunismul american”) e o cu totul altă problemă. Nu, problema nu e că limba noastră e prea genizată, problema e că femeile fac prea puțin. Să facă mai mult, și limba va emula noua egalitate de sex.

  3) Hai las-o jos că măcăne. Uită-te la Udrea, e o dovadă că dacă o femeie vrea avansează în orice partid vrea ea. Ah, e o problemă că o numiți ‘curvă’? Păi femeile le numesc curve pe celelalte femei, dintr-un soi de invidie tîmpită. Noi ne reținem la cuvîntul curvă, că știm diferența. Cînd, desigur, o știm, unii bărbați sunt educați de femeile de lîngă ei.

  4) Este grav. Pentru că gîștele alea sunt trimise la produs fix de proxeneții și mafioții de care vorbești tu.

  5) Correlation is not causation. See http://www.pinterest.com/pin/176203404145092086/

  6) Ar trebui? Serios? De ce? Care e logica măreață în virtutea căreia “ar trebui”? Ce îți lipsește din imagine e faptul că dintre frustrații ăia, 50% sunt femei. Pentru că, vezi tu, între cei care au votat femei, genurile sunt cam 50-50, adică alea 11% femei au fost votate de jumătate bărbați, jumătate femei.

  7) Ceva ce nu ai spus tu, fiindcă ai preferat să arunci cu jigniri inutile, că aș fi cercopitec. Atitudinea ta este profund sexistă și e unul din motivele pentru care femeile au de suferit. Pentru că tu, în loc să sprijini calificarea femeilor în așa fel încît să fie competente să treacă de cursa electorală, sprijini forțarea unor femei incompetente pe poziții pe care vor capota. Așa că degeaba punem o Grapini, o Abramburică sus la minister, pentru că femeile astea, ridicate doar în virtutea egalității de gen, vor capota.

  Sigur, vei zice, sunt și bărbați incompetenți la ministere. Da, voi fi de acord cu tine, sunt și bărbați incompetenți, dar incompetența unei Grapini sau unei Abramburici nu a fost încă atinsă. De ce? Pentru că concurența, fie ea avînd ca obiect mîrșăvia, e mult mai acerbă în rîndul bărbaților, care sunt promovați nu în urma unei decizii motivate de sex, ci în urma unor decizii motivate de alte criterii, oricît de mîrșave sunt acelea.

  Ah, da, sunt și femei competente ajunse în funcții ministeriale. Normal că sunt. Dar tu (da, tu, comentatoarea) tu le dai în cap, sugerînd că au fost aduse acolo în virtutea egalității de gen, nu în virtutea capacității lor de a fi “cele mai bune pentru post”.

  TU, Oana, ești de vină că sunt atît de puține femei în politică azi. Pentru că îți bați joc de eforturile femeilor care înțeleg că dacă vrei să faci performanță nu alergi contra cuiva legat la mîini și la picioare.

  Așa că nu mai fi capră, și nu-ți mai sabota suratele. Ajută-le pe celelalte să fie mai competente.

 6. oana

  1. total fals. daca era adevarat ce zici tu, facebook avea profit zero din publicitate si nu devenea o amenintare la adresa google ads. si nu ar mai fi existat joburi de ‘social media specialist’.

  2. limbile nu sunt obiecte fixe, sunt procese. faptul ca unii se impotrivesc oricaror modificari e limitativ. faptul ca ne opunem neologismelor sau adaptarilor determina imposibilitatea traducerii unor concepte curente din alte limbi.
  + nu se justifica tot ce nu-ti convine prin asocierea cu stangisme si fantezii comuniste.

  3. ‘femeile le numesc curve pe celelalte femei’ asa nu tine de prostia lor intrinseca, mai sunt si determinisme culturale.

  4. deci iti place sa avem o gasca de mafioti incompetenti in politica in virtutea solidaritatii masculine.

  5. nu arunca cu generalitati aici ca nu se aplica. statele scandinave sunt exemplul de urmat atat in egalitatea dintre femei si barbati (in orice domeniu), cat si in calitatea vietii. faptul ca tu refuzi sa vezi o legatura cauzala poate avea legatura si cu lipsa de informare.

  6. votezi partide, nu indivizi. partidele (adica baietii destepti) aleg cine ce functie ia, nu votantul.
  “Odată cu referendumul constituțional din perioada 18-19 octombrie 2003 s-a pus și problema introducerii votului uninominal, însă Comisia Electorală a respins propunerile pentru introducerea acestei proceduri în februarie 2004. ”
  https://ro.wikipedia.org/wiki/Alegeri_%C3%AEn_Rom%C3%A2nia

  7.
  a. incompetenta barbatilor din politica e mult mai mare, doar ca nu vezi tu la televizor sau prin presa discutandu-se despre asta. ia in considerare si prieteniile din moguli si incompetentii din politica.
  b. deci tu justifici faptul ca poliiticienii sunt mai competenti pt ca sunt mai competitivi in marsavii?? si ce treaba are asta cu functiile pe care le detin si de pe urma carora isi ating interesele personale, nu publice?

  pana acum nu m-ai convins sa-mi reconsider asocierea cu cercopitecul. si nu ma refeream strict la autorul postului, ci si la prietenii comentatori care fac parte din acelasi regn.
  * sa ataci (pt ca astea nu sunt criticisme, ci argumente de gimnaziu) din spatele unei tastauri in acest mod e cat se poate de efeminat.

 7. Mircea

  “sa ataci (pt ca astea nu sunt criticisme, ci argumente de gimnaziu) din spatele unei tastauri in acest mod e cat se poate de efeminat.”
  sau cum zice romanul: va certati (sa-i zicem contraziceti) ca doua țațe.

 8. Dorin Lazăr

  @Mircea, din nefericire, faptul că folosești inconsistent diacriticele mă face să citesc tot că ne certăm ca două țîțe.

  @oana: O să vină un răspuns mai pe larg sub forma unui articol. Cel tîrziu luni. Vorbim atunci.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.