Post-electorale: Uri latente în ordinul Iohannit

Există acum un entuziasm extraordinar cauzat de victoria lui Iohannis. Nu vreau să sparg bula de entuziasm, doar vreau să atrag atenția asupra unor aspecte care sunt ușor de pierdut în valul victorios.

În primul rând, nu uitați că Iohannis a primit voturile a 55% din românii care și-au exercitat dreptul de vot. Singurul lucru pe care l-ați exprimat până acum față de restul de 45% este dispreț și ură. Și nu că vreau eu să vă țin teoria lui Ponta, cu președintele care unește, dar ura față de adversar trebuie să înceteze, fie și doar pentru a arăta că cei care “am câștigat”, suntem noi, ăia magnanimi. E o formă inteligentă de a câștiga, incluzându-i și pe învinși în victoria ta. Zonele roșii din harta asta sunt zonele unde oamenii au nevoie de ajutorul nostru (și al vostru).

ZoneleRosii
harta: Hotnews

Ura către Ponta ar trebui să înceteze. Da, sentimentele față de primul-sinistru al României sunt normale, dar sentimentele față de Ponta, ca individ, ar trebui să fie estompate. Din păcate, ordinul Iohannit urăște la persoană, semn că nu a învățat nimic în ultimii 10 ani.

Pentru că dacă e o lecție pe care refuză ordinul Iohannit să o învețe, aceasta este lecția băsismului. Mi se pare ciudat, pentru că Iohannis pare singurul om decent ca atitudine din toată povestea asta, deși dacă suporterii din jurul lui vor continua să pistoneze pe tema perfecțiunii umane a Iohannis-ului, întoarcerea la imaginea de președinte-salvator e garantată. Cu alte cuvinte, e necesară o înțelegere mai clară a rolului președintelui în ecuația democratică a Constituției României, o înțelegere care fanilor iohaniți le scapă. Nu, nu poate să demită guverne, nu au putut nici Băsescu, nici Iliescu, nici Constantinescu. Nu uitați că de la băsism în iohanism nu e decât un pas, și amintiți-vă că până mai ieri gașca voastră era prieteni la cataramă cu Antena 3.

Și vorbind de băsism, am o veste proastă. Băsismul nu mai este de foarte multă vreme o temă de discuție, și e ca o glumă de autobază reamintită de toți cei cu un intelect inferior. Ura pentru Traian Băsescu e nefondată, dar nu o să intrăm din nou în discuția asta pentru că deja TB este asociat mental cu ura îndoctrinată prin Antena 3. Să nu credeți că ura pentru Băsescu este altceva decât dovada că A3 a reușit să spele creiere. Dar, din nou, tema băsismului este o temă perimată, o glumă proastă, și ar trebui să o închideți.

Așadar, hai să fim și noi ceva mai constructivi. Să arătăm că nu l-am ales pe neamț degeaba, și să îl urmărim cu atenție, cu chiar mai multă atenție decât am făcut-o acum. Pentru că Iohannis e la început de drum, și poate fi corectat de către bazinul lui electoral principal: oamenii care știu să folosească un calculator. Acum, mai mult ca niciodată, avem un președinte ales de cei care s-au mobilizat prin Internet; va trebui să-l facem pe președinte suficient de receptiv la mesajele noastre cât să nu deraieze.

Și între timp a promis ceva, faza cu treaba ‘bărbătească’. Să vedem cum merge treaba cu amnistia. A mai insistat să se ia imunitatea pentru fapte de corupție. Să îl vedem pe el și pe ACL cum îndeplinesc promisiunile astea. Par mai importante decât orice găselniță economică la momentul actual.

Și terminați cu urile astea de oameni spălați pe creier, că nu arătați altceva decât că sunteți niște oameni mici de tot.

miting-iohannis-focsani
Miting Iohannis Focșani. Foto: Adevărul

13 Replies to “Post-electorale: Uri latente în ordinul Iohannit”

 1. Nautilus

  Eu nu sunt entuziast. Din felul în care s-a comportat până acum, Iohannis nu e mai competent pentru cerinţele funcţiei de Preşedinte (reprezentant al Statului, diplomat, comandant militar suprem, arbitru între puterile din Stat) decât Copy-Paste şi nici extraordinar de deştept nu e. Nu e mai bun, e mai puţin rău, ceea ce nu e un lucru de laudă.

 2. Dorin Lazăr

  @Nautilus: trebuie să ne mutăm gândul de la a avea “oameni competenți pentru cerințe”. Nu o să găsim așa ceva, în funcțiile astea o să avem multă vreme de-acum încolo competențe făcute la locul de muncă. E acceptabil, important e ca instituția Președinției să facă trecerea mai ușoară.

  Și în state, după alegeri urmează o perioadă de două luni și ceva în care noul președinte învață. E normal, sunt multe responsabilități, multe lucruri de învățat.

 3. Bogdan Popa

  @Nautilus
  Spre deosebire de o funcție într-o companie, nu există o experiență anterioară care să te pregătească pentru fotoliul de Președinte. Chiar dacă teoria o stăpânești la perfecție, s-ar putea să-ți dai seama că în practică lucrurile stau diferit.

  Acestea fiind spuse, Iohannis pare un om decent și care nu și-a încălcat limitele auto-impuse: nu a negociat pentru voturile altora și nu s-a coborât la nivelul lui Ponta. Nu știu dacă asta e de ajuns pentru a îl face un Președinte bun, dar e cam cea mai bună opțiune pe care am avut-o în ultimii 25 de ani.

 4. fish

  @bogdan popa – dupa cum descrii tu KI pare sa nu fie inebunit de putere. ceea ce nu putem spune despre mikimaus

 5. DanC

  Nu cred ca e o ura fata de individ, e mai mult o ura fata de pesedei&co si modus lor operandi. Daca mickymaus nu ar fi avut tupeul sa se cocoate la virf si sa mai si nazuiasca la Cotroceni probabil oamenii n-ar fi fost atit de anti.
  Nu stiu la ce te referi cu asta: “Și terminați cu urile astea de oameni spălați pe creier, că nu arătați altceva decât că sunteți niște oameni mici de tot.”, afara e doar ura fata de neo-comunism, atit.
  Si nu, n-ar trebui lasati deloc. Demisia. Motiune de cenzura. Back to square one: max 300 in Parlament, etc. Daca sint lasati, au sa faca coaja, isi vindeca rana si au sa treaca inapoi la ce stiu ei mai bine: JAF.
  Deja l-am vazut pe Moliceanu c-un tupeu infinit ieri la nici 24 de ore dupa: ““Raman de pararea ca domnul Iohannis, cu toate ca e castigatorul, ramane o persoana inadecvata pentru functia de presedinte. Nu are nici experienta, nici competentele necesare. Nu va reprezenta decat o continuare a regimului Basescu. E inconjurat si manevrat de cei din PDL si o sa asistam la o continuare a regimului Basescu.”
  Ei, retoric acuma: cit de bou trebuie sa fii ca sa spui asta cu voce tare intr-o conferinta de presa?!?

 6. Zi3Ro

  Pai, eu m-am lamurit acu` ceva timp, n-avem drum de mijloc, noua fie ne place de careva, fie il detestam.
  Nu exista “stai fratica sa vedem ce si cum e”, nope, cu capu` inainte, la lupta razesii mei…acu` or niciodata.
  Capetele astea seci care-l ridica in slavi pe sas uita ca e singur impotriva tuturor, asta presupunand ca are valorile morale pe care le propavaduiesc iohanitii, si cat poate face bietu` om?
  Pe langa asta, eu ma indoiesc ca te ridici prin politica , din orice tara, curat ca lacrima, cineva tot trebuie sa-ti dea suturi in cur, si datoriile astea se platesc, muncitoreste, asa…

  Cat despre “sa nu-l uram pe Ponta omu” eu sunt foarte de acord cu ura asta, el e portdrapelu` a tot ce e defect cu oamenii din Romania, din ciclu` “am furat si am mintit…SI?!…”, e ca ala care-ti loveste masina in parcare si te ia la bataie ca ai parcat pe unde urma sa treaca el si exemplele pot continua la nesfarsit

 7. Vlad

  @Nautilus:

  Momentan omu’ e ales. Ce credem, ce sperante avem … nu prea are rost sa speculam. Vom vedea ce face.

  Entuziasm n-am nici eu, dar frica de a avea acel mincinos patologic si coruptocrat ca presedinte al statului m-a facut sa stau la coada sa votez. Dp meu dv, Iohannis e pur si simplu, mult mai putin nasol decat Ponta.

 8. Dorin Lazăr

  @Vlad: da, Iohannis e mult mai puțin nasol decât Ponta, și, sper eu, va fi chiar și bun.

  @Zi3Ro: Îmi pare rău, eu mă distanțez de ura la persoană. Urăsc sisteme, idei, poate, dar încerc să mă distanțez de ura personală.

  @DanC: poate nu e clară ura la persoană practicată la noi. Ura îndreptată înspre neo-comunism a devenit o ură foarte personală, la individ, un lucru foarte rău pentru o țară pretins democratică. We don’t need purges, we need evolution.

 9. Tudor

  Intr-o tara normala nici de la presedinte si nici de la un rege nu at trebui sa așteptam sa ne schimbe viata in mai bine si nici nu ar trebui sa joace un rol de “conducător luminat” 🙂 Mult mai importante ar trebui sa fie parlamentul si guvernul, daca si-ar face datoria asa cum trebuie, nu un sigur om.
  De asemenea, nu pretinsa ideologie, comunismul (ala utopic) sau capitalismul ma deranjează la un politician, ci faptele acelei persoane.

 10. Dorin Lazăr

  De acord, Tudor, însă omul acela e foarte important pentru că poate opri derapajele politice precum Marțea Neagră. E un început, și ca actor politic poate să ajute și să dirijeze pe alocuri discursul politic. În plus, plasarea pe plan internațional e importantă; valul de simpatie din Germania cred că va aduce nu doar felicitări ci și investiții.

 11. Zi3Ro

  @Dorin, ai dreptate, si e oarescum nedrept, nu-l cunosc personaj pe Ponta, practic ar trebui sa-mi fie imposibil sa-l urasc.
  Urasc tipu` asta de om, Ponta e doar un nume pe care-l are, probabil cel mai reprezentativ

 12. Pingback: Sinteza săptămânii 47 din 2014

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.