Poșta română încă mai desface pachete

Anul trecut pe vremea asta mi-am făcut un abonament la revista „Nature” - eram curios cum arată un jurnal științific, și pe-atunci singura ofertă pe care o aveau era un abonament pe un an. Experiența o voi descrie separat, dar ce vreau să vă zic e că, din păcate, trebuie să confirm: Poșta Română desface pachetele.

De câteva luni cei de la Nature au decis să renunțe la plicurile normale de plastic (transparent) în care trimiteau revistele, și le-au înlocuit cu plicuri de hârtie. Lucru pozitiv, zic eu, doar că de-atunci fiecare număr de Nature mi-a venit desfăcut. Nu mult, dar suficient cât să fie deranjant.

Poșta Română deschizând securistic pachete

Poșta Română deschizând securistic pachete

La început am crezut că e o întâmplare. După câteva săptămâni (revistele îmi vin sporadic, uneori mai multe numere deodată) am observat din nou defecte similare pentru toate revistele primite. Până acum (acesta e, cred, ultima livrare) niciunul din exemplarele venite în plic nu a fost nedesfăcut. Dar încă o observație importantă: nici desfăcutul ăsta nu e amatoricesc - e desfăcut cu grijă, lipiciul e suficient de puternic încât un desfăcut cu un minimum de forță să rupă hârtia - în secțiunea desfăcută (în cazul ăsta mai puțin, în mod normal ceva mai mult).

Am încercat să contactez poșta română, dar nu a reușit nimeni să mă lămurească cine anume livrează plicurile internaționale. După vreo trei de „nu la noi” m-am săturat să întreb - bănuiesc că asta e strategia de comunicare a Poștei Române. Funcționează! În fine, nu am putut afla nici dacă asta e parte din strategia de lucru a Poștei Române (trebuie verificate coletele internaționale), sau e o problemă indusă de Brexit, lucru care m-ar fi interesat mai mult și care e foarte probabil. Singurul lucru pe care îl pot spune cu certitudine e că fiecare pachet cu revista Nature împachetată în hârtie mi-a venit desfăcut.

Recomandarea mea deocamdată rămâne să nu trimiteți pachete importante prin Poșta Română. O să solicit o poziție oficială de la Poșta Română, dar formularul lor de reclamații e la fel de bizantin ca și strategia de comunicare pe care am amintit-o mai sus: e imposibil să lași o reclamație cuiva. Dacă nu primesc un răspuns satisfăcător o să fac o plângere la Poliție, deși îmi e greu să văd ce ar putea rezolva Poliția în cazul ăsta. Între timp, vă las să vă delectați cu ceva frumos, mai jos:

Așa arată un formular de reclamație la Poșta Română

Așa arată un formular de reclamație la Poșta Română