Potențial tratament pentru Alzheimer

Niște cercetători de la Stanford au înțeles ceva mai bine felul în care sunt afectate celulele nervoase numite “microglia” în cadrul dezvoltării bolii Alzheimer: au reușit să identifice o proteină (EP2) care le oprește din a funcționa corect. Testele pe animale arată că efectele negative ale bolii (pierderea memoriei, de exemplu) au dispărut după tratamentul cu un medicament care blochează proteina EP2.

Pe scurt, ce înseamnă asta? În cam zece ani boala Alzheimer, unul din coșmarurile bătrâneții, ar putea fi tratabilă. Vești bune, cu alte cuvinte.

Asta îmi amintește de o vorbă pe care am auzit-o anul trecut: “Omul e doar un șoarece de laborator mai mare”. Și îmi amintește și de ipocrizia celor care urlă contra experimentelor pe animale, care profită de avansul științific, dar urlă “că nu îi lasă conștiința”. Dar să nu comentez, că nu are rost.

WT_and_TK_rat_photo
Cobai

 


2 Replies to “Potențial tratament pentru Alzheimer”

  1. Vlad

    E intr-adevar impresionant, dar apropos, faptul ca ceva functioneaza la soareci nu inseamna ca merge atat de bine la om. E doar primul pas. E un prim pas major, intr-adevar, dar mai e ceva pana la un tratament pentru oameni. Soarecii de laborator au mari avantaje – de exemplu, sunt usor de produs in masa, si deasemenea “customizati” (de exemplu, soareci cu predispozitie la anumite canceruri).

    Iar in ceea ce priveste avansul stiintei, pentru marea majoritate a oamenilor stiinta e buna cand produce rezultate convenabile, altfel e o conspiratie majora a ideologiei opuse (oricare ar fi).

  2. Dorin Lazăr

    Bine, cred că sunt realist când zic că un leac ar fi undeva la 10 ani în viitor. Măcar principiul e înțeles mai bine, și există niște idei cum s-ar putea rezolva problema. 🙂

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.