Povești cu ITiști, voturi și scutiri de impozite

Aș fi vrut să-i răspund lui Vali la articolul cu „bancul cu lucrătorii din IT”, dar văd că linșajul public l-a ajuns înaintea mea, așa că o să scriu articolul pe care doream să-l scriu oricum, cu niște precizări legate de industria IT, salarii, voturi și scutiri de impozite.

În primul rând să atacăm niște mituri.

 1. Programatorii sunt scutiți de impozite. E greșit, sunt scutiți de un singur impozit, care nici măcar nu e cel mai mare și nici cel mai important. Dar da, sunt scutiți de un impozit care acum e 10% din brut (o sumă care deodată cu modificarea fiscală a devenit mai importantă).
 2. Scutirea de impozit pentru programatori e inutilă, bogații ăia din IT ar putea să o plătească. O să explic mai jos de ce există acea scutire de impozit și de ce, ca societate, dorim să existe acea scutire în continuare.
 3. Programatorii nu au votat. Aici oamenii nu au o percepție foarte clară a cine lucrează în IT și cine nu. Ca și categorie socială, lucrătorii în IT (și în special cei din corporații sau semi-corporații1)firme mici care aspiră către valori corporatiste ) au votat destul de consecvent, probabil mai mult decât alte categorii de angajați cu educație similară. În general, programatorii au votat. Sigur, o să veniți să-mi dați exemplu cu Maneluț, prietenul vostru programator care s-a dus la grătar în ziua aia. Vă asigur că nu înțelegeți cum se fac statisticile.

Să continuăm un pic acest punct. Problema e că lucrătorii în IT sunt puțini și aglomerați în câteva orașe. București, Cluj, Iași, Timișoara, Brașov, Sibiu, și lista se îngustează destul de brusc. Da, cam fiecare oraș mare are firme de IT, dar procente semnificative se găsesc doar pe-aici. Orașe în care USR-ul a luat câteva procente bunicele. Corelația nu e irelevantă.

Vali se întreba, corect, de ce lui Nicu Șordan nu i-a păsat de programatori. În principiu pentru că lui nu prea i-a păsat de ceea ce așteptau oamenii de la el, de la USR. Acolo problema e la Nicușor, nu la programatori. Programatorii și lucrătorii din social media au fost arhetipul votantului USR.

Vali se mai uită la rezultate. Cred că greșește neînțelegând că rezultatele slabe se datorează faptului că de fapt sunt foarte puține categorii sociale care să se alăture curentului de gândire din mediul IT & social media. Ăștia suntem, vreo câteva sute de mii, și votăm un pic peste media categoriilor noastre de vârstă și educație. Concluzia lui e incorectă – nu datorită indiferenței oamenilor din IT a câștigat PSD-ul, ci datorită indiferenței restului oamenilor, pe care i-am uitat pe drum.

Pentru că între IT&SM și restul națiunii s-a deschis un rift enorm. Noi jonglăm cu cifre pe care ceilalți nici nu le bănuiesc, ne jucăm cu informații pe care ceilalți nu le înțeleg și părem mulți și zgomotoși dar suntem puțini și destul de puturoși din punct de vedere al implicării sociale. Suntem încă într-o perioadă de tranziție.

Există conștiință socială, totuși. Oamenii din zona asta sunt dispuși, în general, să îi ajute pe cei din jur, să voteze, să se implice. Dar sunt și afectați de o comoditate inerentă faptului că totul pentru ei se întâmplă fie imediat, fie nu se mai întâmplă niciodată. Mă plângeam zilele trecute de faptul că după o săptămână #metoo o să dispară, și am exagerat cu săptămâna, a fost nevoie de doar fix 5 zile. Totul se consumă rapid, intens, imediat. Dacă însă ceva durează, foarte puțini au anduranța necesară – ăsta e motivul pentru care ITiștii nu intră decât rar în partide politice, nu sunt vizibili în societate, pentru că lucrurile cer timp și energie.

Și acum vine de fapt partea dureroasă pe care Vali nu o vede și nu o cunoaște. Oamenii din IT, mai ales cei mai tineri, sunt în general obișnuiți ca problemele de natură materială să fie rezolvate de ceea ce ei percep, în general, ca o clasă inferioară de auxiliari. Fiecare firmă de IT are în general unul sau mai mulți angajați auxiliari care să rezolve problemele reale gen „mers și cumpărat cafea”, sau „curățat după ei în bucătărie/baie”. Dacă am programa în secolul XVIII, programatorii ar avea sclavi pentru că n-ar putea funcționa fără ei. Și ar protesta contra sclaviei, nevăzând nicio contradicție între cele două.

Acum să disipăm un pic șocul, și să facem o recapitulare. IT-iștii votează, uneori chiar se implică social și au în continuare o scutire de impozit.

Să explicăm un pic care a fost logica scutirii de impozit. Teoria spune că scutirea de impozit a fost făcută pentru a încuraja mediul IT să se dezvolte – dar realitatea e alta, și poate ar trebui enunțată și ea. Scutirea de impozit nu a fost făcută pentru a încuraja mediul IT să se dezvolte – el era deja destul de dezvoltat când s-a dat acea scutire. Scutirea s-a dat pentru ca România să rămână încă competitivă în IT, pentru că deja salariile crescuseră suficient cât să fie cam la fel de costisitor un programator român cât unul german.

Mai merită să menținem această scutire de impozit? Răspunsul simplu e da. Explicația e un pic mai jos.

Înțeleg că acum costurile salariale pentru o firmă cresc cu vreo 10% pentru angajații scutiți de impozit (nu toți angajații din firmele IT sunt scutiți de impozit). De asemenea, dacă s-ar introduce impozitul de 10%, ar fi o creștere de 20% la fondul salarial. Și aici vine întrebarea: creștem fondul de salarii cu 20% sau ne mutăm în Ucraina cu șandramaua?

Mediul IT românesc este aproape exclusiv ocupat cu outsourcing-ul. România e extrem de atractivă pentru Germania, de exemplu (mai ales orașele din Ardeal). Nemții preferă să vină în România să-și rezolve problemele de IT cu noi pentru că suntem cât de cât apropiați din punct de vedere cultural. Cu toate metehnele noastre suntem încă competitivi. Nu și dacă adăugăm 20% la nota de plată.

Intrasem în dialog (mă rog, monolog, că asta se întâmplă cu oamenii care nu vor să audă ce zici) cu un individ care urla că IT-ul e menajat de 600 de milioane de euro anual. Posibil să fie adevărat. Problema reală pe care o au în mână guvernanții acum e că nu poți să taxezi ceea ce nu există, și în momentul în care nota de plată urcă brusc de la un an la altul la 120%, oamenii din IT o să pună în funcțiune planul B.

Ce e planul B, depinde de la om la om. Emigrarea e ieftină și curând brexiții o să plângă după oamenii pe care i-au alungat și o să cheme din nou români. Canada, Germania, Olanda sunt încă destinații primitoare mai ales dacă te duci să muncești într-un domeniu cerut. Ce ține în viață IT-ul românesc e faptul că emigrarea într-o țară mai civilizată nu mai aduce un nivel de trai spectaculos îmbunătățit, nu în IT-ul din 2017. Când însă angajatorii români o să piardă contract după contract, când o să înceapă oamenii din IT care nu au o calificare reală2)subiectul e de discutat, și privește calitățile tehnice lipsă ale lucrătorilor din IT-ul românesc în anul de grație 2017 să treacă prin valuri de restructurări, atunci toată bula aia din IT o să se spargă3)Eu unul m-aș bucura să se spargă bula asta pentru că m-am săturat să văd oameni cu intelect subunitar purtând etichete de „Senior software engineer” și pentru țară nu o să fie bine. Pentru că, de bine, de rău, cu impostura lor, oamenii ăștia aduc mulți bani în România, cheltuie în România, plătesc alte taxe și impozite (altele decât acel 10%) în România și participă, direct sau indirect, la însănătoșirea țării. Preferăm să avem un IT competitiv, indiferent ce produce el, decât să vedem banii ăia neintrând deloc în România.

Revenind: are dreptate Vali să îi ia la urecheat pe ITiști? Nu prea. Dar e greu de identificat ce înseamnă IT, ce este un ITist și care e impactul lui în societate. Nu avem niște statistici clare „oamenii din IT au votat așa, sau nu s-au prezentat la vot”. El face niște presupuneri, dar nu le bazează pe nimic, că nu există cifre.

Și cei care îl linșează sunt la fel de subiectivi – ca și mine, văzând lucrurile din interior, tu și ai tăi sunteți eroii. Oamenii care sunt ca tine sunt cei mai drepți și mai corecți. Articolul lui Vali ar fi putut fi un moment de reflecție, să vedem cum se văd lucrurile din afara mediului nostru. Poate că informațiile pe care le avem sunt ciuntite, poate oamenii din jurul nostru sunt altfel decât îi credem. Lucrurile din afară se văd cum le vede Vali, lucrurile dinăuntru se văd așa cum reclamă comentatorii lui. Nici Vali, nici comentatorii lui și, mai tragic, nici eu nu am dreptate. Și v-am pus să citiți ditai textul ca să ajung la concluzia asta.

Mai bine să vă dau un spoiler alert: postarea e lungă și concluziile incerte.

Probably the best captain of the USS Shenzou.

NOTES   [ + ]

1. firme mici care aspiră către valori corporatiste
2. subiectul e de discutat, și privește calitățile tehnice lipsă ale lucrătorilor din IT-ul românesc în anul de grație 2017
3. Eu unul m-aș bucura să se spargă bula asta pentru că m-am săturat să văd oameni cu intelect subunitar purtând etichete de „Senior software engineer”

8 Replies to “Povești cu ITiști, voturi și scutiri de impozite”

 1. claudia

  Probabil excepția de impozit va asigura domeniului IT încă o perioadă de glorie la producerea PIB, dar pe termen mediu și lung nu cred că va reuși să ofere competitivitate, atâta vreme cât tu singur recunoști ca aceasta provine din costurile mici de salarizare, care vor continua să crească, că noah, asta-i presiunea pe piață (pentru mine seamănă cu ce s-a întâmplat în industria de lohn cu ani în urmă). Cred că ar fi mai interesant ca statul să ofere în paralel stimulente pentru companii, pentru a le scoate din zona de outsourcing și a le duce în cea de inovare. Până una alta într-o țară săracă precum Ro, argumentația excepțiilor începe să sune din ce în ce mai dezechilibrat și inechitabil (valabil și pentru it, și pentru instituții publice).

 2. Dorin Lazăr

  Sunt de acord cu ce spui, dar cred că salariile sunt acum într-o zonă prea înaltă – și cred că va urma o cădere a salariilor. Poate odată cu creșterea EURO, poate odată cu eliminarea impozitului zero (când, dacă s-o face). Clar nu e o treabă sănătoasă, clar nu o să funcționeze încă mult. O știu și companiile de IT care fac outsourcing, și, crede-mă, toate își calculează pașii pentru exit din outsourcing. Dar încă e foarte profitabil și nu se pot lăsa de el fără a pierde oameni și oportunități. O să avem un șoc în IT, dar cred eu că nu va fi încă. Urmăresc cu interes ce se întâmplă, oricum.

 3. Razvan

  Interesant si as vrea sa punctez 2 lucruri:
  1. in proportie foarte mare multinationalele din IT au clienti straini, deci sunt banii lor care intra la noi in tara (pentru salarii, administratie, etc), bani care se folosesc in mare masura aici (hrana, utilitati, etc).
  2. astept cu nerabdare decizia Parlamentului UE, de aliniere ‘cumva’ a salariiilor, in sensul in care nu mi se pare normal ca un programator din Germania, Franta, Austria sau Portugalia, care face acelasi lucru pe care il fac eu (sau chiar mai putin) sa primeasca de 5-6 ori mai mult decat mine (raportat la moneda euro … programatorii toti fiind angajatii aceleiasi companii).

 4. Cristi

  cand o sa intelegi un simplu lucru – acela ca legea e una pentru toti, n-o sa ne mai explici in 10000000 de randuri de ce “programatorii trebuie scutiti de taxe”. Daca nu putem altfel functiona decat scutiti de greutati, poate ar fi mai bine sa nu mai functionam. Si inca o kestie: de reducerea de impozit beneficiaza multinationalele. De asta stam, seniori cu 15 si 20 de ani pe C++ si facem integrari si rezolvam tickete, pentru ca suntem prea ieftini. Nici nu invatam nimic, daca nu punem mana acasa sa lucram la cate un proiect personal. Iar firmele nu vor pleca de aici cand vor creste costurile programatorilor, ci atunci cand acestea vor creste atit de mult incat sa fie rentabil in alta parte. Si mai e atit de mult pana acolo.

 5. Vasile

  Pan Cristi e pe arătură. Nu există lege bună pentru toți și nici una pentru toți, mai ales când cei care profită de ea sunt minoritari și cei care au de suferit sunt cei mai mulți. Ai spus ditamai tâmpenia, mai ales pentru un biped care se dorește gânditor. Da’ sunt multe plante și în IT, nu-i bai.

  Mai e o treabă pe care n-ați luat-o în calcul nici unii. Faptul că după ultima modificare în legea muncii s-a scos mențiunea explicită a specializărilor încadrabile pe funcții de programare. Unele companii au lăsat lucrurile așa cum sunt, altele au dat angajaților de ales dacă vor mai mulți bani sau preferă să fie acoperiți.
  În fine, firmele de cacao, nu știu dacă multe sau puține, au profitat să-i facă din operatori introducere și validare date programatori pe toți angajații cu studii superioare finalizate și să încadreze astfel și influxul cu alte studii decât cele explicitate de versiunea anterioară a legii.

  Asta duce la o problemă de cantitate, unde cei care s-au grăbit să profite se trezesc acum cu un procent poate mic, dar care trebuie plătit către mulți pentru a menține lucrurile ca și până atunci. La fel, cei care le-au dat de ales socotesc dacă să le întindă o mână și celor care de fapt nu prea se calificau ei pentru scutire de felul lor dar au optat pentru ea.

  Asta în plus față de programatorii cu studii și toate cele, ca atare.

 6. Cristi

  Nasol de tine ca nu intelegi faptul ca si programatorii trebuie sa plateasca taxe. Pot sa-ti explic putin, mai ales ca lucrez de vreo 20 de ani aproape in programare, every single day. Argumentele autorului, de genul: “vai, ne pleaca programatorii” sau “sa se dezvolte IT-ul in Romania”, sunt praf pentru prosti si ziaristi. Foamea de oameni este atit de mare, incat nu poate fi stinsa cu nici o taxa in plus.
  Noi stim ca industria de IT s-a dezvoltat prea putin calitativ pentru ca programatorii pleaca de la firma la firma on a yearly basis, din acelasi motiv – joburile nu ofera nimic altceva decat salariu, pentru ca nu au de ce, suntem atit de ieftini incat nu au de ce sa ne ofere ceva. Nu exista nici o sub-industrie din IT care sa se fi dezvoltat cu adevarat in Romania, gaming, security, automotive, alte embedded-uri, telecom, whatever you name it. De ce? Pentru ca nu ai de ce sa aduci aici joburi faine cand iti iei seniori la pret de dumping. Si asta dupa ce “reducerea” a existat, intr-o forma sau alta, de decenii. Pentru ce este aceasta ramura scutita de taxe? O lege prin care statul sustine o industrie se justifica atunci cand aceasta industrie creeaza, pentru viitor, altceva decat forta de munca bruta care se vantura de colo colo, neacumuland experienta in nimic. Noi nu consumam drumuri, politie, armata, scoli pentru copii, etc? Dar de ce sa nu profite multinationalele, care fac lobby intens si dau cate o firmitura la ziaristi si ‘bloggeri’ sa ne vorbeasca despre era high-tech.

 7. Alex. A.

  Dorin, nu vreau sa supăr pe nimeni, dar părerea mea este ca Vali a scris ce a scris (si) pentru trafic / a crea ceva polemica. Nu este departe de aceasta practica si are antecedente. Nu il judec, doar zic ca poate iei prea mot-a-mot articolul lui.
  In rest total de acord cu ceea ce zici, mai ales cu notele de subsol 2) si 3)

 8. Vasile

  Programatorii trebuie să plătească taxe, însă e exact ce ai zis tu, industria nu se dezvoltă calitativ și se prestează din ce în ce mai subcalificat. O taxă în plus nu sperie corporațiile și firmele mari, în schimb poate distruge exact companiile de IT mici, unde, de bine, de rau, poți prinde proiecte care necesită să-ți cari și creierul la muncă. Corporația nu pierde în niciun scenariu. Eventual pierd sute, mii de so-so calificați care momentan stau pe… statul de plată al unor corporații care s-ar putea muta mai adânc spre răsărit dacă observă că pot ieși chiar mai ieftin, cantitativ.

  Asta și e problema, se rulează proiecte de uzură în cea mai mare parte, puțină muncă creativă și care te pune să gândești serios.

  Dar logica ‘nu ai de ce să aduci joburi faine fiindcă te costă puțin resursa umană’ mă îndoiesc că are vreun fundament. E mai degrabă politica de a ‘gândi’ chestiile mai în vest si a lăsa treburile de care nu ai chef unei mâini de lucru ieftine și posibil (dar nu pentru mult timp) supracalificate pentru ce face. Nu pentru că nu ar avea cine să facă treabă serioasă, ci pentru că nu vor.

  România e o piață pentru toate jegurile de produse de clasă BCD pe care ni le prezintă premium și ne cer mulți bani, pentru toate taskurile și joburile de care nu au chef pe ‘mothership’ și exact asta s-a dorit să fie. Nu schimbi nimic din punctul ăsta de vedere cu taxe.

  IMM-urile au fost efectiv linșate încă din timpul lui Băsescu și continuă să ia bocanci în față, în timp ce publicații fantomă gen ZF se umplu de ciocolată la guriță mințind despre antreprenoriat și cum merg foarte bine inițiativele mici la noi, în timp ce corporațiile își asigură fără probleme mână de lucru ieftină 🙂

Comentariul tău

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.