Prea mult Eurovision

Concursul Eurovision e genul acela de eveniment în care pui bani, te distrezi o seară, după care te întrebi un an întreg dacă a meritat. Și, e drept, o să fie unii care spun că merită, pentru că întotdeauna a existat acel tip care să se bucure că și-a spart toți banii într-o seară, și să povestească ani la rândul cât de legendară a fost distracția lui.

Însă acum, odată cu falimentul TVR (măcar moral dacă nu economic ca la carte), au apărut și ceva păreri că totuși, poate că e imatur și ilogic să ne bucurăm că Eurovisionul ne-a pus sub interdicție. Și Vlad are dreptate în articolul respectiv. Doar că e un lucru pe care eu cred că Vlad l-a ocolit în mod intenționat în articolul lui.

Dacă Eurovisionul era o afacere atât de bună și aducea audiență, de ce nu l-a făcut TVR-ul oricum? Adică, sigur, dacă te costă 16 milioane și tu încasezi 20 de milioane în urma lui, de ce să nu faci un împrumut special pentru treaba asta, și să dai banii într-o lună când îți intră banii? Pentru o dobândă fixă de 1 milion, să zicem, ți-ar fi dat banii orice bancă.

Realitatea e însă că Eurovisionul nu era o afacere pentru TVR, ci un chiolhan. Probabil își mai trimiteau sutele de oameni prin străinătățuri “să susțină România”, mai sifonau câteva milioane și cu ocazia asta. În mod normal ar fi fost ok, dacă Eurovisionul ar fi fost un program valoros – dar valoarea lui în timp tinde spre zero. Încă nu am văzut să fie cerere pentru DVD-uri cu Eurovisionul din 2013, și nici să facă ceva cifre de audiență așa ceva. Pur și simplu e un moment și-atâta tot. Valoarea per total a Eurovisionului e negativă. Nu are nicio valoare educativă, propagandistică, nu ajută cu nimic la mândria națională să trimitem niște spoiți să fie făcuți de rușine de o damă cu barbă. Nu e deloc un moment de unitate Europeană, ci mai degrabă o sursă de discuții despre geopolitică (ah, Ucraina votează cu Rusia (pre-2014), ba nu, uite, votează cu Polonia) etc. etc. etc.

Eurovisionul e un concurs ok, dacă vrem să participăm, în situația în care TVR ar fi o instituție solvabilă, pentru că e ok să dai un chiolhan din când în când dacă nu mai ai loc de mâncare în frigider. Doar că TVR nu e asta – și TVR-ul nu e pentru entertainment. E pentru cultură, pentru educație, pentru informație, și dacă o să îmi argumentați că Eurovision e cultură, aș fi curios dacă e un loc bun unde să aruncăm cu milioanele de euro.

Zice Vlad că suntem și fără Eurovision, și cu banii luați, și e corect. Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le-am învățat de la părinții mei a fost că primul lucru pe care trebuie să-l fac e să-mi plătesc datoriile. Dacă după aia îmi rămâne ceva, e bine, dacă nu, distracția o facem după următorul salariu. Când întâi plătim datoriile… și tot așa.

esc_revamp_main


2 Replies to “Prea mult Eurovision”

  1. Perkele

    din articolul sau s-ar intelege ca alea 16 milioane de franci elvetieni sunt datorie pentru Eurovision, ceea ce e total fals, datoria fiind catre EBU (care organizeaza si Eurovision), dar si pentru alte transmisii, cum ar fi campionate de fotbal, olimpiada si alte evenimente. in plus, toata aceasta datorie a fost adunata in 8 ani, nu e doar pe o singura editie.

  2. Denisa

    Daca voturile de la Eurovision nu s-ar da asa de mult pe vecinatati si ar fi fost un concurs in cadrul caruia ar conta doar prestatia din momentul respectiv, ar fi fost de apreciat. Cred ca e primul an cand ne confrutam cu o astfel de problema.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.