Presa românească e pierdere de vreme

„La cumpăna dintre ani” avusesem un dialog cu un prieten legat de sursele de informare. Omul, plecat de ceva vreme din țară, citea Hotnews, și i-am sugerat că e pierdere de vreme (nu în termenii ăștia).

Și știu că sunteți destul de mulți care citiți Hotnews, sau ceva ziare românești, mai ales din voi, cei plecați din țară. E o greșeală enormă, pentru că e primul pas spre dezinformare, și cred că istoria a demonstrat în nenumărate rânduri că un om dezinformat stă mai prost decât un om neinformat.

Știu lucrul ăsta pentru că de vreo trei luni încoace evit cam toate sursele de știri românești. Din când în când mă mai ajunge câte-o veste, de pe blogurile de oameni cât-de-cât la zi pe care îi mai citesc (Vali Petcu și Radu Dumitru), dar în general reușesc să mă feresc de scandalurile zilei, nu pentru că nu se întâmplă lucruri care ar putea să mă scandalizeze, ba chiar din contră. Motivul pentru care evit știrile care nu mă afectează în mod direct este că cel mai des nu pot să influențez în niciun fel ceea ce se întâmplă.

O să explic pe scurt problema, și apoi mă întorc la presă. Să zicem că citesc ceva absolut înfiorător despre ceea ce plănuiește PSD-ul să facă cu justiția. Nu prea am căi de atac în momentul ăsta – să ies să protestez mi-e imposibil, pentru că nu înțeleg foarte bine domeniul justiției și nici nu am idee ce aș putea să cer să se schimbe. Nici măcar nu pot avea încredere în știrile pe care le citesc pentru că nu există jurnaliști în România, și înțelegerea mea asupra problemelor codului penal sau civil sunt destul de limitate. Să acționez prin parlamentarii votați de mine e destul de dificil, pentru că singurii care îmi răspund la interpelări sunt cei care îmi spun că sunt ok modificările (cei de la PSD, adică) și cei care s-au auto-izolat în parlament și deci nu pot să fie decât neputincioși (USR). Și deci, orice aș face, nu pot rezolva nimic din problemă; deci singurul lucru pe care pot să-l fac e să-mi fac inimă rea.

De-asta nu are niciun sens să citesc presa românească; e toată plină de mizerii și minciuni. Calitatea raportării informației e undeva sub pământ; exemplul care m-a enervat chiar aseară e cel cu Simona Halep, care a declarat în presa cu un pic de cap că în 10 ani se gândește să aibă o familie și să nu mai joace tenis profesionist, dar în presa românească, știrea a ajuns ca „Halep și a anunțat ieșirea din tenis. Schimbare radicala de planuri pentru numărul 1 WTA” (lipsa diacriticelor și a cratimei între și și a nu îmi aparține, e profesionalismul lui Ionel Gologan de la Evenimentul Zilei).

De ce aș mai citi genul ăsta de presă? De ce aș citi niște ziare care vor prezenta întotdeauna informația fragmentat, cu clickbait-uri făcând totul ca să primească vizualizările alea după care sunt atât de înfometați?

Cam ăsta e momentul în care o să vă gândiți că, poate, Hotnews nu e EvZ. Că de fapt eu proiectez asupra altor surse de informare ceea ce văd greșit la un singur ziar. Doar pentru că poate Hotnews face mai puțin spam cu clickbait nu îi face, însă, mai puțin nocivi. Din contră, sub aura respectabilității dezinformarea e mult mai gravă. Da, EvZ nu e luat de nimeni cu capul pe umeri în serios. Dar Hotnews? Hotnews mai e luat în serios, mai ales de oameni plecați pe lângă hotare.

Și informația de pe Hotnews/G4 e cel mai des greșită; fie în mod intenționat, fie pentru că astea sunt abilitățile lor. După ce am făcut câteva experimente, luând cele mai importante știri pe care le-au publicat și verificându-le informația personal, am constatat că deviațiile sunt la fel de mari ca cele ale EvZ cu Simona Halep. Pe fond, informația are o sămânță de corectitudine, dar e interpretată greșit și răuvoitor.

O să reiterez. Vreți informații? Căutați informații de la agențiile de știri. Omul de care am vorbit la început era uimit că există așa ceva, și i-am confirmat că există. Poate că știrile sunt ceva mai seci, lipsesc cheile de interpretare, dar asta e foarte bine, doar vreți să vă faceți propriile păreri despre ce se întâmplă, nu?

Aș fi închis articolul acum, dar am dat peste ceva super-amuzant. În Can Can (da, știu, quality), a apărut un articol despre cum Daniela Kasper ar fi înnoptat în București cu George Scripcaru, primarul Brașovului. Daniela Kasper e numită de Can Can „regina imobiliarelor”, pentru că a fost implicată cu Maurer în primele două Avantgarden, după care s-a apucat să facă business pe barba proprie în cartierul Tractorul. Ok. Faza amuzantă acum:

Unul dintre cadourile făcute de edil „Reginei imobiliarelor” ar fi că a racordat la utilități cartierul construit de ea. Și, cel mai tare lucru, i-a făcut străpungerea din cartier în Centura Brașovului, ceea ce a crescut fantastic valoarea complexului rezidențial!

Cam asta e tot ce au ăștia de la Can Can despre „îndrăgostiți”. Aparent, pentru bucureșteni e o mirare și o problemă când un primar ajută un cartier nou construit să se conecteze la utilități și la infrastructura rutieră. Gândul că bucureștenii sunt șocați să afle că se poate să existe cartiere noi racordate la utilități e amuzant.

De fapt, singurul lucru pentru care articolul ar putea fi util ar fi ca potențială publicitate pentru cartierul Avantgarden (conține destul de multe informații prezentate relativ obiectiv despre acel complex rezidențial, și sunt cam singurele informații utile), pentru că în rest nimănui nu îi pasă de cine se culcă cu primarul Brașovului și de ce. Autorul articolului conchide cu emfază:

Orice informații / documente / înregistrări în legătură cu Doamna Kasper și Domnul Primar le așteptăm pe adresa de e-mail […]. Absolut toate informațiile reale le vom publica. Știm că în Brașov nu poate apărea nimic despre conducerea orașului, motiv pentru care oferim noi spațiu pe site-ul nr.1 din România!

Sunt sigur că or fi câțiva curioși să afle ce amor ghebos are primarul, dar probabil curioșii o să scrie să afle mai mult despre asta cel mult ca să facă un High-Five cu primarul, nu de alta, dar Daniela Kasper arată foarte prezentabil, și nici el nu arată deloc de lepădat pentru un domn în etate ce se află.

Acum, la modul serios, cam ăsta e nivelul întregii prese. Poate că pare incorect că v-am vorbit de articole din can-can și evenimentul zilei, dar adevărul, hotnews, G4 și cam toți producătorii de angertainment cotidian sunt la același nivel (ba chiar cu un punct în plus pentru can-can). Sfatul meu? Agerpres, Mediafax și Societatea Română de Radio sunt cam singurele surse de informații care mai merită urmărite prin România; asta pentru cei care pot arunca un ochi critic asupra a ceea ce se publică, și nu doresc să consume angertainment.

De la Classical Art Memes, via Idaho

De la Classical Art Memes, via Idaho