Presa sub Ponta Voievod-Viteazul

În dictatura lui Băsescu era nasol. Oamenii sufereau tare, presa era legată cu lacătul și pus căluș la gură. În fiecare seară, doar cine mai reușea să evadeze de la sanatoriu apuca să ajungă la televiziune să spună adevărul despre Băsescu, acest Ceaușescu doi. Mă, era nasol rău. Acum însă, presa e liberă.

Am privit cu neîncredere acest subiect, convins fiind că primul lucru pe care îl va face Ponta va fi să pună mîna pe cît mai mult din presă, să le pună bocancul în gură și să-i facă să urle de durere contra dictatorului. Dar nu s-a întîmplat așa; printr-un set de circumstanțe absolut ciudate, dl. Ponta, dovedit neplagiator cu parantezele de rigoare (ne), a lăsat presa să scrie liber, fiind știut că doar libertatea presei poate demasca mișculațiile mîrșave ale unei administrații corupte.

Dar iată, dl. Ponta și dl. Antonescu, într-un gest de elegantă larghețe și înțelepciune politică, au lăsat presa liberă. Și bravo lor, acum se văd rezultatele.

Să luăm de exemplu un ziar oarecare din Brașov, să zicem ‘Bună Ziua Brașov’, să vedem cum prezintă obiectiv și nemanipulativ un eveniment oarecare, să zicem mitingul de aseară din Piața Sfatului, la care au participat Connect-R, Antonia, Vunk și alți revoltați de genul ăsta.

10.000 de braşoveni au cerut demiterea preşedintelui suspendat Traia Băsescu. Mitingul a fost acompaniat şi de concerte, rând pe rând, Ducu Bertzi, Vank, Dj Project şi Connect-R întreţinând atmosfera. Melodia cea mai în ton cu protestul a fost a celor de la Vank, „Vreau o ţară ca afară”, aceasta fiind de altfel şi dorinţa manifestanţilor. Întreaga Piaţă a Sfatului a fost un cor imens care fredona refrenul melodiei.

Protestatarii s-au înarmat cu placarde şi, de la cel mai mic, la cel mai în vârstă au strigat „Jos Băsescu!”, punându-şi speranţa într-o schimbare pe 29 iulie.

(sursa)

Simt în tonul jurnaliștilor un sentiment de echidistanță, o dorință de a se distanța de vremelnicele toane ale politicii și a prezenta obiectiv evenimentul care a atras vreo 1000 de tineri ce vroiau să-i vadă pe artiștii mai sus amintiți care să le confirme că nu dorm noaptea. Sau că Antonescu nu doarme noaptea. Nu mi-e clar.

Iată cum protestatarii iubitori de cultură nu s-au dedat la manifestări obscene, strigînd, așa cum zic blogurile, “UE Băsescu” și alte lucruri de genul acesta. Din contră, cei 1.000 de oameni numărați din 0.1 în 0.1 au fost foarte disciplinați: nici măcar nu au luat cu asalt localurile și hotelurile din zonă, ei întorcîndu-se după manifestație disciplinați în județul Sibiu, cu autocarele ce-i aduseseră pînă la Aro Palace.

Ziarele însă nu mai apucă să scrie aceste detalii, pentru că, deh, și jurnalismul e o treabă obositoare, nu poți să o practici așa, fără odihnă. Le-a scăpat. Un detaliu, deh. Și cifrele… hai mă, cui îi pasă de un zero? O nulitate, dă-l încolo.

Între timp, ni se reamintește sfatul și îndrumarea domnului Ponta, să nu cumva să amintim ceva despre justiție, să-l lăsăm pe dînsul să explice dacă e vorba de o întrebare, că el știe mai bine. Și nu uită să ne reamintească faptul că oricine e liber să scrie ce dorește.

Atîta timp cît scrie ceea ce susține Ponta și Antonescu. Dovadă ‘independența editorială suspectă a TVRInfo’, care acum tocmai a primit ordin să nu mai se implice în politică, fiindcă nu se pricep (politica se face ca la BZB). E ok să se scrie despre realizările cuplului prezidențial PA, dar nu e ok să se scrie despre chestii destabilizatoare gen fascismele alea, cu investigatul doctorilor care au simulat rana de la gîtul lui Năstase. Sau despre alea cu ieșirile naziste ale USL. Nu de alta, dar uite cîtă vîlvă s-a stîrnit la UE. Noroc că a sărit Ciutacu să-și înnegrească limba cu un: “fără nici un pic de considerație” către Barroso.

O să ne fie dor de independența editorială a Scînteii, oameni buni. În dictatura lui Băsescu toată lumea l-a înjurat la maxim, inclusiv TVR-ul, acum însă tovarășul Ponta a pus ordine în aceste probleme, și a eliberat presa: e voie să-l înjure pe Băsescu cît încape.

Îmi pare rău că reperul democrației românești a ajuns Traian Băsescu. Dar TB e un campion al democrației pe lîngă Ponta și pe lîngă Antonescu, omul care a încălcat constituția în 8 zile de mai multe ori decît a făcut-o Băsescu în 8 ani.

PS: o ieșire de dictator tipică, își face pagină pe facebook și răspunde la întrebări. Ești supărat pe Băsescu? De ce?


7 Replies to “Presa sub Ponta Voievod-Viteazul”

 1. Cristian Banu

  Dar ai oricând la dispoziţie organele independente şi obiective Evenimentul Zilei, B1TV, Hotnews, România liberă, Adevărul etc. Sau jurnalişti verticali precum locotenent-colonel Turcescu Robert, Mircea “nu ştiu gradul” Marian, Andreea copy-paste Pora, Dan Tăpălagă şi inegalabilul maestru Ion Cristoiu.
  Ups, vai de mine, cum am putut să uit de acest monstru sacru al jurnalismului de calitate, Grigore “ecrivain” Cartianu (Gregoar, pour les conneseurs).

 2. Dorin Lazăr

  Hmmm, e locotenent-colonel Turcescu sau colonel plin? Parcă era colonel plin. Știi că încă nu mi-a răspuns MApN în legătură cu treaba asta? E ciudat cum lui Gîdea i-a răspuns în sub 24h, dar mie nici în 24 de zile nu mi-a răspuns.
  Unii sunt mai cetățeni decît alții, ce să-i faci?

  Și da, sigur, sunt și eu supus intoxicărilor mediatice. Dar prefer să fiu în tabără cu Frankfurter Allgemeine Zeitung, cu El Pais, Le Monde, NYTimes, sau oameni precum Pleșu sau Patapievici, în loc de Badea, Gîđea, “fără pic de considerație” Ciutacu sau isterica de Grecu. Prefer să greșesc cu primii decît să am dreptate cu cei de pe urmă.

 3. Dorin Lazăr

  Și articolul ăla din BZB e rușinea rușinilor în materie de jurnalism, cred că nici Scînteia nu publica așa ceva. Pravda nu mai zic, are mîndria ei.

 4. Dorin Lazăr

  Păi gîndesc cu propriul meu cap. De-aia am redeschis coșmelia.

  Numai că instantaneu sunt pus într-o tabără sau alta. Foarte bine, sunt mîndru că în tabăra mea sunt cei amintiți mai sus. Dar eu consider că ei sunt în tabără cu mine, nu doar eu cu ei. 🙂

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.