Prezentarea despre piraterie

Am ținut ieri o prezentare despre piraterie. Din păcate, am ținut prezentarea în fața a 6 oameni, din care 5 îmi erau cunoscuți; din fericire, discuția a reușit să chiar interesantă, și dintr-o prezentare de 30 de minute, cât mă gândeam că o să dureze, am dezvoltat subiectul pe vreo două ore.

O să fac la un moment dat slide-urile publice, însă cred că aș mai vrea să fac o iterație cu prezentarea. De data asta, sper, cu audiență mai mare și cu opinii mai variate. E foarte greu să vorbești despre piraterie cu niște oameni care sunt de la început convinși că e un lucru ilegal și imoral, și mă pregătisem pentru mai multă opoziție.

[later edit] Am adăugat totuși prezentarea pe SlideShare:

Oh well. Data viitoare. Vedem cum facem, poate că totuși voi reuși să strâng la un moment dat un grup de hipsteri și să-i sperii cu vorbele lui Efu’: “Bă, nu mai furați”.

WeaponsOfMassDistribution


24 Replies to “Prezentarea despre piraterie”

 1. Bogdan Popa

  Poate dacă mai ții câteva prezentări d-astea, ajungi la un moment dat și prin București. Mi-ar plăcea să fiu în public 😀

 2. Cătălin

  Mi-am amintit un lucru, în legătură cu pirateria digitală; păcat că nu s-a întâmplat marți. Am trăit oarecum senzația de a fi piratat. Mai demult, făcusem o hartă în jocul Warcraft 3, în care harta, jucătorii, clădirile, unitățile și inteligența computerului imitau un nivel dintr-o campanie din Warcraft 2. Am muncit mult la ea, apoi am uploadat-o pe un site. Într-o zi, am văzut pe alt site EXACT acea hartă, dar autorul diferit (ca și cum tu ai descărca o hartă de pe net, și ai încărca-o pe alt site, în care tu însuți te pui autorul ei). Pe de o parte am simțit o ușoară revoltă, pe de altă parte o satisfacție, pentru că înseamnă că harta era chiar OK, nu un bullshit. Spun pe scurt acum, poate cu altă ocazie discutăm mai detaliat. Faptul că munca ta e piratată, pe de o parte presupune pierderea unor clienți, pe de altă parte este o dovadă că ARE valoare. Aș zice că dacă munca ta este piratată până la un punct (punctul la care totuși ți-ai atins target-ul minim de profit din vânzări), pirateria poate fi considerată un indice al calității produsului. E problemă în momentul în care din cele 10.000 de CD-uri, vinzi 50, care sunt piratate la greu, și rămâi în stoc cu celelalte 9950.
  Uite și un caz interesant. O trupă rock din Brașov. Pe cel puțin 2 dintre membri îi cunoșteam, că mergeam și la chefuri cu ei în timpul liceului și facultății. Țineau concerte prin cluburile din țară, și mai vindeau cu ocazia concertelor CD-uri cu ceea ce cântau. Unul din cei 2 membri, într-o zi, s-a declarat fericit când a văzut că muzica lor e piratată în S.U.A. La toți le-a crescut încrederea în munca lor.
  Așa că nu sunt total împotriva pirateriei online. Nu sunt de acord să fie 95%, pentru că în momentul ăla scade serios calitatea produselor. Dar, dacă ți-ai atins target-ul financiar din vânzarea unui produs propriu, cred că e mai rentabil să te apuci de altul decât să lupți să fie cât mai puțin piratat.

 3. Catalin

  Tocmai am discutat cu un prieten despre piraterie, care si el are formatie de muzica (deci nu are un salariu lunar, ca mine, ci este un individ a carui munca este foarte expusa pirateriei). O sa ti se para ciudat, dar punctul lui de vedere nu este foarte diferit de al meu. Chiar are si foarte multe CD-uri cu muzica si jocuri care sunt piratate, dar are si originale. Si este foarte interesat sa participe la o astfel de discutie.

 4. Radu

  De ce mereu dam vina pe oamenii care copiaza materialele “ilegal”, si de ce nu isi pot asuma aceasta vina marile companii producatoare care sa scoata produsul pe un suport care e imposibil sau foarte greu de copiat ( astfel incat sa nu poata fi copiat cu cea mai ieftina scula la indemana oricui). Sa luam jocurile de exemplu, care sunt mana in mana cu companiile de hardware, de ce maresc cerintele de la an la an? hai sa nu fim ipocriti si sa le plangem de mila, fa domnule un joc nou sa fie compatibil pe un sistem de 4-5 ani si atunci lumea o sa dea la fel de multi bani pe software pe cat cheltuieste pe hardware. Ar putea sa faca un program de stimulare al consumului de software original, la un numar de programe cumparate sa primesti discount la cumpararea de electronice hardware, dar parerea mea e ca nu ii afecteaza prea mult pirateria, e doar o masturbare in cerc pentru a mari veniturile cu vreo 5%, daca pirateria afecta industria de gaming se investea serios in directia asta.

 5. Dorin Lazăr

  @Radu: nu ai înțeles foarte bine despre ce discutăm, dar ai vrut și tu să-ți justifici cumva faptul că furi, nu? Dormi mai bine noaptea, sau de ce?

 6. Radu

  Nu fur nimic, traim intr-o lume in care informatia este libera, ei stiu asta dar se “justifica” ca sunt furati, fura cel care pune informatia la liber, un fel de Robin Hood, ba chiar cei care au in mana materialele le pun pe net cateodata (tertii). Bravo daca ai reusit sa nu folosesti nimic piratat, la fel nu vad de ce ar trebui sa te justifici, nu cunosc pe nimeni sa fie luat la rost ca foloseste software licentiat.

 7. Radu

  Am un aprozar, ma plimb. Ideea e ca nu ma justific, ca orice om peste 30 ani folosesc foarte rar materialele piratate, nu mai tin playlist demult in winamp si ascult pe youtube cand am chef, pentru ca e mai rapid, de jocuri nu prea am timp, urmaresc seriale, a 2-a zi dupa aparitie le pot vedea, ce beneficii ar avea televiziunile americane daca nu as face-o? Ceea ce faci tu e o hipstereala, gen: ma crucific si voi impresiona pe toata lumea ( nu spune ca ai facut-o doar pentru tine ca altfel nu atrageai atentia), din pacate viata nu merge asa, noi ne adaptam la mediu, natura, progres si nu invers.

 8. Dorin Lazăr

  Eu nu încerc să conving pe nimeni. Am făcut-o numai pentru mine, nu am spus nicăieri acolo că voi ar trebui să nu mai piratați. Faceți-o, dar vorba aia, nu lua omului varza din aprozar fără să i-o plătești.

 9. Radu

  Varza e in magazinul meu, nu o pun la tine in portbagaj la masina sa o expun, dar te las sa ii faci poza, sa o filmezi, iti si zic furnizorii. Ai pornit de la o premiza falsa, adoptata si de producatorii de entertainment video, software, muzica, downloadul de informatie nu e furt, atata timp cat e pus la dispozitia noastra fara sa ni se ceara nimic in schimb. Personal cred ca e o reglare a pietei, o separare a neghinei de grau, multe companii stiu cum sa isi stimuleze cumparatorii si nu isi bat joc de ei ( cu un trailer inainte care nu reprezinta produsul final sau cu un demo asemanator), cu manuale si obiecte ce nu se afla in varianta difitala. Totodata oricine stie ca o varianta originala e mult mai buna tehnic fata de una pirat, si beneficiezi de suport si viitoare updaturi.

 10. Roxana

  @Dorin

  Nu, nu, n-ai înțeles nimic. Varza a picat din camion de una singură și dacă cel care a ridicat-o de pe jos după ce a picat din camion ți-o dă ție, e ok.

 11. Roxana

  (Raționamentul e pe bune, l-am auzit de la cineva care a cumpărat cu 300 de euro un laptop performant de la niște indivizi care se jurau că nu l-au furat, ci că a căzut din camion. Dacă vrei, știu niște țigani care sunt foarte pricepuți la a dibui lucruri care au căzut din camion. Incredibil ce proaste sunt camioanele astea.)

 12. Catalin

  Daca as fi proprietarul magazinului, nu m-as supara sa se faca duplicate la varza pe care o am (am spus de varza, ca sa nu abandonez exemplul). Cu o mana pierd din vanzari, cu alta castig. Pentru ca dintre cei care vor consuma duplicate, vor fi cativa carora le va placea gustul, si sa nu uitam ca produsele originale sunt superioare calitativ pirateriilor. Deci aceia, foarte probabil ca vor veni si vor cumpara si de la mine. Iar cei care consuma 1 varza “pirat” pe an, oricum nu vor fi tentati sa arunce cu banii pe varza mea, in caz ca nu ar avea acces la “piraterii”, asa ca nu reprezinta nici ei o pierdere prea mare. Stiu ca nu ar fi moral sa se faca acele duplicate fara acordul meu, dar in afaceri, nu criteriul moralitatii primeaza.

 13. Dorin Lazăr

  “să nu uităm că produsele originale sunt superioare…” – nu uita că pirații copiază 1:1. Deci tu nu mai vinzi nicio varză.

  Oamenii care ți-ar fi cumpărat produsul nu ți-l cumpără, că îl iau gratis de la pirat.

 14. Catalin

  Am cateva CD-uri cu muzica originale, si aceleasi albume le am si de pe torrente. Crede-ma ca se simte diferenta la calitatea sunetului. Daca-mi va placea un CD cu muzica in mod deosebit, il voi cumpara fara ezitare. Dar pentru ce ascult de 2 ori pe an, nu merita sa dau banii, asa ca n-ar avea ce pierde, cel putin in fata mea, artistii respectivi, daca pirateriile nu ar exista. Iar la jocuri, mi se intampla ca la cele crack-uite sa crape aiurea si sa ma apuce dracii. Daca am cumparat jocul, am avantajul ca pot face reclamatie. Asa ca inclin sa cred ca 1:1 e ca si cum ai zice “randament 100%”. Mentionez ca la muzica, daca pornesti un CD original cu Windows Media Player, player-ul recunoaste albumul. Cand am pus un CD “For sale only in Russia” (exact asa scrie pe el), nu l-a mai recunoscut player-ul (CD pe care-l am si original, si piratat).

 15. Catalin

  Poate ca ai dreptate, dar, in orice caz, problema e cu mult mai complexa decat “hotii fura produsele, iar piratii fura veniturile”.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.