Am un prieten care…

Am un prieten care are un prieten care în momentul în care a venit ANAF în inspecție la el s-a pregătit atât de bine, a ținut două contabile și a făcut ca lucrurile să fie corecte până la Dumnezeu și înapoi. Și după ce au verificat absolut tot, inspectorii de la ANAF, care doreau să dea o amendă neapărat, s-au tot chinuit să vadă ce neregularitate pot găsi, și i-au găsit că la sucuri nu era specificat ce fel de suc e, de exemplu că e suc de portocale sau de piersici, deși toate aveau același preț și aceeași firmă producătoare. În consecință i-au dat amendă 4000 de lei.

Câți dintre voi cunoașteți povești de genul ăsta? Mulți, sunt sigur. Toate poveștile astea încep cu “am un prieten care”, și sunt totdeauna explicate pe un ton categoric că uite ce șpăgari sunt inspectorii de la X, Y sau Z. Ce e interesant e că întotdeauna cei vizitați de ANAF și păgubiți au fost curați ca lacrima și întotdeauna e ceva absurd ce s-a întâmplat acolo, ceva Kafkian cu la fel de mult umor. Povestea de mai sus nu e a mea, e cea spusă de Julius Constantinescu pe Facebook.

Și acum eu am o întrebare pentru voi: Voi chiar credeți prostiile astea? Nu de alta, dar “am un prieten” este cel mai des un cod pentru o poveste inventată. Ah, poate chiar aveți un prieten care are o firmă și a pățit chestia asta, dar voi chiar credeți sută la sută tot ce zice prietenul ăla al vostru? De ce ar spune: “bă, știi, au venit, mi-au găsit câteva nereguli și mi-au dat amendă pentru asta” când ar putea foarte bine să spună: “bă, au venit, eu am fost imaculat, dar ei s-au uitat sub tejghea și au văzut un leu uitat și m-au amendat cu 4000 de lei”. Toată lumea se dă imaculată, toată lumea se dă rănită în mod absurd.

Dar nimeni nu depune reclamații. Nimeni nu dă în judecată statul pentru că, aud, e foarte scump, și e prea mult timp mâncat. Nimeni nu sună la 112 cu “am aici un individ care se pretinde că e de la ANAF și mi-a cerut șpagă sau m-a șantajat”. Nimeni nu acționează, și toată lumea își plătește amenzile. Ah, prietene drag al internetului, dar tu ai fost văduvit de cei 4000 de lei! Nu plăti amenda! Și totuși o plătește, cu toată porcăiala pe care o aruncă agenților ANAF.

Atenție, nu zic că nu există capete de cretă în ANAF. Spun doar că ar trebui să fiți mai sceptici în legătură cu poveștile pe care le auziți despre ei, pentru că, serios, sunt toate cusute cu ață albă, mai ales în ceea ce privește ce s-a întâmplat după.

Am primit și eu o sumedenie de astfel de povești. Am fost sfătuit, subtil, să îmi pun o piedică singur de la etaje superioare. Mi s-a sugerat că sunt cretin sau imbecil, cu un cititor nervos dându-mi și definiția imbecilului din dicționar, cu oarecare compasiune. Cei mai mulți din cei care m-au înjurat nu au avut niciodată de-a face cu ANAF-ul, așa cum am avut eu1)de două ori, o dată au avut ei dreptate, o dată eu, și de fiecare dată oamenii de la ANAF au fost politicoși, corecți, și nu am avut probleme cu ei. Știu, sunt un caz unic, singurul om care nu a fost batjocorit de ANAF. Dar toată lumea cunoaște povești cu prieteni, și ar fi cazul să se trezească, că poate prietenii lor nu le zic adevărul așa cum e el.

Ca încheiere, vreau să vă mai puneți o întrebare. De ce nimeni, dar nimeni, nu solicită în scris tuturor organelor de control o listă cu toate legislația și regulamentele care trebuie respectate în afacerea pe care și-a deschis-o. De exemplu dacă tu ai avut nevoie de aviz de mediu, probabil că ar trebui să soliciți gărzii de mediu o listă cu toate lucrurile pe care trebuie să le respecți, nu? La fel și cu ANAF-ul, dacă ești societate comercială. Dar nimeni nu o face. De ce? Eu am un răspuns, dar mai bine să vi-l dați voi singuri.

Și ah, dacă o luați pe calea ușoară, aia cu “de ce nu îmi dau ei din prima”, este pentru că asta ați votat, bă. Ați votat hoți în parlament, Ponți în guvern și de-aia nu primiți la înființare listele cu toate regulamentele și o informare scrisă atunci când se schimbă ceva. Pentru că nu știm să ne cerem drepturile, dar mai ales pentru că ne fofilăm, pentru că știm că poate scăpăm fără să facem munca respectivă.

Azi aveam programat să scriu despre altceva, dar articolul respectiv se va amâna o săptămână. O să mai stau să se așeze înjurăturile, după care o să încerc să răspund oamenilor nervoși care chiar au avut ceva de zis, altceva decât să-mi arunce definiția de dicționar de la imbecil sau cretin.

GreenEyedRedhead
Și ea are un prieten imaculat care a avut probleme cu ANAF-ul

PS: Celor care se întreabă ce interes are Julius să spună povestea aia dacă nu e adevărată. Ca orice om care trăiește din trafic și din popularitatea a ceea ce scrie, el scrie ceea ce se așteaptă cititorii lui să citească. Se numește populism, nu e singurul care să îl folosească în editarea textelor personale.

NOTES   [ + ]

1. de două ori, o dată au avut ei dreptate, o dată eu, și de fiecare dată oamenii de la ANAF au fost politicoși, corecți, și nu am avut probleme cu ei. Știu, sunt un caz unic, singurul om care nu a fost batjocorit de ANAF

19 Replies to “Am un prieten care…”

 1. vali

  eu sunt prietenul meu care a pățit asta de câteva ori. și care, când le-a râs în față că n-au ce găsi în neregulă, a avut în următoarele zile inspecții de la toată lumea, poliția locală, ITM, inspectoratul de construcții, mama lu viceprimarul, garda de mediu și așa mai departe.

 2. Manuel Cheța

  Sa nu uiti sa pomenesti si de aia cu statul mult la coada la ANAF sa depui niste acte. Daca stai 1 ora pe an pentru diferite formulare de pus pentru PFA-ul tau si te plangi, atunci esti jalnic.

 3. sabotor

  In cazul meu, “prietenul” a fost patronul firmei la care lucram – o firma micuta, dar calcata des. Prima data cand au venit au stat pe capul nostru de dimineata pana seara, incercand sa gaseasca ceva neregula. N-au gasit nimic, asa ca pe la 8 seara l-au intrebat pe patron cine tine contabilitatea primara. O tinea nevasta-sa. I-au spus sa-i transmita ca e tinuta ok, n-au nimic de reprosat, da’ trebuie sa scrie si ei ceva in procesul verbal, asa ca au scris ca nu stiu ce n-a fost trecut in registrul de casa (sau cum se numeste) si au dat amenda de prietenie – 5 milioane pe chitanta, iar alte 5 milioane asa, de prietenie. Si de atunci avea grija patronul sa gaseasca astia rapid o chestie – nu trecea pe chitanta numarul de masina al delegatului, de exemplu – ca sa nu-i mai stea 10 ore pe cap si sa plece repede, cu amenda de prietenie.

 4. Sabotor

  Dar cu toate astea n-as huidui ANAF. Pai au inceput sa dea buticarii romani bonuri, ceva de speriat. Si pana la urma, asta e o chestie normala.

 5. Doru Șupeală

  Așa cevaaaaa este surprinzător. Cred că ANAF a devenit o super-modernă și foarte agreabilă instituție, de vreme ce derulează campanii de PR atât de sofisticate și convingătoare prin intermediul unor advertoriale cu mare trafic plasate pe acest blog. Way to go! Să nu uiți să le dai chitanță și factură la sfârșit.

 6. Dorin Lazăr

  Atenție, nu zic că nu există capete de cretă în ANAF. Spun doar că ar trebui să fiți mai sceptici în legătură cu poveștile pe care le auziți despre ei, pentru că, serios, sunt toate cusute cu ață albă, mai ales în ceea ce privește ce s-a întâmplat după.

 7. Ender

  in mod evident nu ai cum sa pui totul la punct pentru un control ANAF pentru simplul motiv ca legislatia e fucked-up. la ce ritm de schimbari exista nu ai cum sa ai la zi toate cele.
  iar exemplul cu Cappy e complet cretin. normal ca nu e ok sa fie generic cappy pentru ca trebuie sa il scada din gestiune separat pe sortimente. si atunci trebuie sa scrie clar ce fel de suc este.
  in alta ordine de idei, am fost la piata si doamna de la taraba m-a intrebat daca vreau bonul fiscal !??!?! beat that !

 8. VOC

  Prietenă directă, web designer, cu SRL de apartament (sediul SRL-ului literalmente în apartamentul în care locuia), fără niciun angajat (tehnic vorbind s-a angajat pe sine însăși ca să-și poată da salariu; pentru asta a fost nevoită să o aducă de formă pe soră-sa asociată în firmă, dar asta-i altă poveste). A primit amenzi pentru chestii aiuristice gen: prizele nu-s marcate cu „220V”, lipsă plan de reciclare a bateriilor etc. În fiecare an amendă pentru alt motiv, mereu câteva milioane, conform tradiției. Între timp a decis să plătească impozite pe alte meleaguri.

 9. Andrei

  Auzi, nevasta-ta e inspector ANAF? Ca altfel nu îmi explic înverșunarea cu care vorbesti, fără sa fi avut vreodată norocul sa vina la tine in control.

 10. animal00

  Imi place. Justitiar, pana la cap. Ce zice statu e bine, nu are cum sa se insele. Pirateria e rea, anafu e bun. Apreciez ca esti constant.

  Problema e ca aici adevarul e undeva cam Centru-Anaf. Adica undeva la mijloc dar mai mult spre anaf. Da, e bine ca s-a intrat mai serios in economia neagra. S-ar putea sa omoare niste firme, pentru ca legea fiscala din Ro nu e chiar cea mai prietenoasa cu patronatul. Dar, suntem de acord ca economia neagra e rea.

  Dar…ce ne facem cand dai amenzi pentru prostii? Si sunt prostii, care ar merge cu o lista de chestii care la prima abatere sa fie tratate cu avertisment (ai intrebat si tu de ea, am intrebat si eu, ei o au, dar nu o dau, trebuie sa ti-o creezi tu citind toate legile, toate modificarile lor, tot)

  E aberant sa ai control de la anaf >1data pe an, in conditiile in care ai fost prins cu:
  – lipsa mentiune voltaj priza
  – lipsa cosuri gunoi selectat
  – lipsa “atentie dai cu capu” in zonele unde poti sa dai cu capu
  – lipsa wcuri diferentiate pe sex

  S-ar putea sa aiba si niste “angajatii nu au basca”

 11. Znuff

  De ce?

  Dacă eu aleg să țin inventarul la gramada, tinand cont ca au aceeasi valoare (de intrare si iesire), e treaba mea.

 12. Michael Westen

  Exemplele de mai sus (prize, gunoi, etc) n-au legatura cu ANAF-ul. Tin de pompieri, protectia muncii, ITM.

 13. Nautilus

  Topul capetelor de cretă:

  Garcea de la Rutieră nu te poate prinde cu radarul, nu te-a văzut trecând pe galben, nu ai cauciucurile tocite, nu îţi găseşte altceva, te amendează chipurile fiindcă nu aveai centură.
  Garcea de la ANAF nu te poate prinde cu bani în plus, îşi imaginează ceva ca să te poată amenda.
  Garcea de la Cluj nu te-a prins cu vreo neregulă în şcoală, dar ştie că ai pus nişte poze cu el pe o pagină privată. Unde a intrat cu o parolă de furat.
  Garcea de la BGS nu te-a văzut făcând scandal, n-ai dat cu pumnul, n-ai spart lucruri, dar tot te agaţă cu ceva, măcar că te-ai uitat urât la el.

  Ce zice rromânu’ verde, pui de dac vârcolac:

  “Politia Romana e mult prea blanda, mult prea corupta si nu in ultimul rand mult prea infricosata de opinia publica sau de parerile tuturor retarzilor care cred ca cunosc toate legile sau se dau prea destepti pentru ca au cu cine. Daca asa zisul militian era un militian adevarat soferul acela era de mult cu nasul in asfalt dupa ce a luat vreo 2-3 pulane in cap….uneori chiar imi pare rau ca unele organe nu abuzeaza mai mult de puterea lor…poate asa tara noastra va deveni una mai curata, mai respectuoasa, mai cinstita si poate…..vom fi si noi mai in siguranta!”

  Cam aşa merge treaba cu ideea de autoritate:

  Prostul satului mutat la bloc, crescător de găini pe balcon, nu ştie nici legile, nici regulamentele, şi nici modul de funcţionare al instituţiilor. El ştie una şi bună: că unele categorii sociale sunt deasupra bănuielilor fiindcă “e oameni serioşi”, “e persoane în vârstă”, “are familie”, “salută lumea când intră în bloc”. Au o condiţie socială superioară. Iar ceilalţi trebuie să fie automat vinovaţi de ceva şi prinşi cu ceva, indiferent cu ce.

 14. Cosmin

  Ai dreptate in ce scrii.

  insa faza aia cu sa ceri autoritatilor lista cu ceea ce trebuie sa respecti
  e hilara si ai pus-o ca nuca-n perete
  problema nu e LISTA
  problema e ca lista se modifica cel putin lunar si ca lista e unica pentru fiecare agentie fiscala teritoriala

  asa ca nu poti fi 100% legal,
  nu ai cum
  e imposibil

  eu ultima amenda mi-am luat 300lei negociat de la 500lei pentru lipsa unei hartii dintr-un raport.
  partea amuzanta e ca dupa ce a efectuat controlul si nu a gasit ceea ce cauta sa gaseasca (adica evaziune)
  a scris amenda fara sa-mi ceara acea hartie din raport
  asta pentru ca si el stia, cum stiam si eu ca nu aveam acea hartie

  iar daca nu era hartia aia, era o alta hartie.

  de la fisc primesc nu newsletter
  pe 5 mai primesc asta:

  Reamintim tuturor operatorilor economici care utilizează aparate de marcat electronice fiscale obligaţia de a notifica organul fiscal care îl administrează, până vineri, 8 mai 2015, inclusiv, asupra constituirii, la fiecare unitate de vânzare, a REGISTRULUI DE BANI PERSONALI reglementat prin O.M.F.P. 513/2015. Pentru a veni în sprijinul îndeplinirii acestei obligaţii ataşăm la prezentul mesaj un model de notificare.

  Având în vedere multiplele modificări pe care legislaţia cu privire la aparatele de marcat fiscale le-a avut în ultima perioadă ataşăm şi O.U.G. nr. 28/1999 privind obligaţia agenţilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, actualizată prin mijloace proprii cu toate modificările şi completările aduse.

  daca tu folosesti casa de marcat si ai registru de bani si nu il raportezi pana pe 8 mai
  pe 11 mai iei amenda
  iar azi 19 mai se vorbeste de retragerea legii
  iar genul asta de modificari se intampla zi de zi, an de an, de 25 de ani

 15. Mihai

  Auzi Dorin, dar conceptul de autoritate a statului care legal face rau iti este complet strain? Nu de alta dar poate ai auzit de un experiment Pitesti, un canal, un Iuliu Maniu mort in inchisoare, o securitate… Alea alea.

  Poate ar cam trebui sa ne mai indoim din cand in cand de autoritati, ca mai gresesc si ei.. Nu?

 16. Dorin Lazăr

  Statul român ar trebui să fie ceea ce vrem noi să fie. Se uită fix aspectul ăsta. Cu alte cuvinte, noi, dacă am avea un pic de minte, am cere:
  1) lista aia cu toate chestiile de respectat
  2) să fim informați în scris de modificările legislative care ne afectează.

  Sunt două chestii decente de cerut, pentru că nu poți respecta o lege pe care nu o cunoști. Statul român ar trebui modificat să răspundă nevoilor noastre. Singurul motiv pentru care nu există chestia asta deja e că românii s-au lăsat bătuți de un sistem pe care ei l-au pus în locul celui vechi.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.