Prigoana ateilor din România

De la Ovidiu am aflat că există un podcast interesant numit “Penn’s Sunday School” unde Penn Jillette și alți câțiva asociați vorbesc despre diverse lucruri printre care maimuțe și ateism. Și de-acolo am aflat și de un Reason Rally care s-a desfășurat în Washington acum câțiva ani (martie 2012). Un colaborator al emisiunii vorbea despre speakerii de la Reason Rally, și spunea că i-a plăcut în mod deosebit Cristina Rad from Romania.

Și am stat un pic în cumpănă. Cum de nu am auzit de Cristina Rad? Face furori în state cu discursurile ei, sunt sigur că a făcut ceva extraordinar și la noi. Doar că nu a făcut. Sau nu reușesc eu să găsesc ce anume a făcut, cu ce se ocupă sau cine e. În schimb, știu că știe să înceapă un discurs bine:

Pentru cei care nu știu engleză: “Dacă țineam acest miting al Rațiunii în România eram 5 oameni, din care trei veneau să vadă ce se dă”. Cu alte cuvinte, 20 de milioane suntem cretini, ea cu un prieten de-al ei sunt deștepți și trei sunt pe interes.

Discursul destul de plat al Cristinei Rad nu spune nimic, doar aruncă câteva ironii inutile. Mă rog, când stai acolo în ploaie ca să arăți că ești rațional nu mai contează, important e să fie din aceeași gașcă ca tine. Dar ce m-a deranjat un pic la discursul tovarășei e același sentiment obositor că ateii din România se simt prigoniți, terfeliți, atacați. Și uităm contextul.

Încă nu a fost bătut nimeni, nu i s-au interzis drepturi cetățenești sau nu a fost exclus din societate niciun ateu în ultimii 25 de ani de democrație. Bine, nu pentru că e ateu. În schimb, România comunistă, țară a ateismului instituțional, bisericile erau urmărite și cei care intrau în biserici nu prea aveau voie să mai lucreze în miliție sau armată. În țara ateismului instituțional, discursul ateu trebuia memorat ca “învățământ politic”. Ca să nu uităm de studenții de la teologie adunați de comuniști în închisori precum cea de la Pitești.

Și totuși, în 25 de ani de democrație știrbă românească, niciun ateu nu a fost obligat să fie religios sau mai puțin ateu. Nimănui nu i s-au tăiat drepturile cetățenești pentru că e ateu. Dar tot alde Mindruta (așa își scrie numele, așa i-l scriu și eu) se plânge că vezi doamne ce nasol e cu biserica.

Și băieții ăștia raționali cu forța insistă: “dar bine, de ce ajung banii mei la biserici?” Păi hai să-ți zic o chestie: programul ăla de construit biserici (care nu există, evident) e apreciat de 90% din populație. E mai apreciat decât laptele și cornul. Oamenii vor biserici așa cum voi vreți să nu faceți religie în școală.

Există o prigoană a ateilor în România? Da, există. Există, pentru că nu construim pentru ei biserici și statui. Hai să facem o biserică a ateismului din bani publici, și în fața ei o statuie cu Mindruta, fără diacritice. Sau a lui Remus Cernea, tot fără diacritice că ăsta n-are nevoie. O statuie cu Remus, călare pe un delfin, poate?

În 2012 mai mulți atei au pus monopol pe rațiune în Washington DC. Diferența între România și SUA, pentru cunoștința domnișoarei de la pupitru, este că în România ateii au făcut mai mult rău decât au făcut creștinii în SUA. Iar românii sunt o nație foarte permisivă de acum nu-i vânează pe atei cu furcile, să moară spectaculos à la evul mediu. Mai mult, creștinii ăia care o sufocă pe Cristina Rad duc dorul ateilor de la conducere, uită-te câți plâng după Ceaușescu. În România a fi anti-creștin e irațional, ceea ce ateii militanți din România sunt zi de zi. Good job!

Mai lipsea aia cu "amice, eu nu am prieteni imaginari".
Mai lipsea aia cu “amice, eu nu am prieteni imaginari”.

PS: Wikimedia are o categorie “atei din România”. Acolo apar trei nume: Cristina Rad, Ion Iliescu și Nicolae Ceaușescu. Trăiască!!!2015-04-23 07_57_15-Category_Atheists from Romania - Wikimedia Commons

PPS: Și pentru că mi-a fost foarte greu să găsesc mai multă informație despre singurul ateu în viață din România (Iliescu nu se pune), am găsit și o poză! Acum serios, Reason Rally much?

600full-cristina-rad
Ușa aia…

52 Replies to “Prigoana ateilor din România”

 1. legisplus

  Felicitari pentru articol! As avea si eu cateva de adaugat, dar stiu ca imi bat gura degeaba, asa ca nu are rost. Ce pot sa spun este ca mi-ai citit gandurile.

 2. Lucian

  Pe nevasta-mea a porcit-o o individa cu ou si otet, doar pentru ca manca un sandvis “in post”.
  Bai tata… in marele public, intr-o piata centrala.
  Alta data au stigat in gura mare pe strada dupa ea numai vorbe de duh, de ce nu si-a facut cruce cand a trecut pe langa biserica.
  Imi pare rau de un singrur lucru, ca n-am fost cu ea, chit ca erau femei tot le trosneam

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.