Prigoana ateilor din România

De la Ovidiu am aflat că există un podcast interesant numit “Penn’s Sunday School” unde Penn Jillette și alți câțiva asociați vorbesc despre diverse lucruri printre care maimuțe și ateism. Și de-acolo am aflat și de un Reason Rally care s-a desfășurat în Washington acum câțiva ani (martie 2012). Un colaborator al emisiunii vorbea despre speakerii de la Reason Rally, și spunea că i-a plăcut în mod deosebit Cristina Rad from Romania.

Și am stat un pic în cumpănă. Cum de nu am auzit de Cristina Rad? Face furori în state cu discursurile ei, sunt sigur că a făcut ceva extraordinar și la noi. Doar că nu a făcut. Sau nu reușesc eu să găsesc ce anume a făcut, cu ce se ocupă sau cine e. În schimb, știu că știe să înceapă un discurs bine:

Pentru cei care nu știu engleză: “Dacă țineam acest miting al Rațiunii în România eram 5 oameni, din care trei veneau să vadă ce se dă”. Cu alte cuvinte, 20 de milioane suntem cretini, ea cu un prieten de-al ei sunt deștepți și trei sunt pe interes.

Discursul destul de plat al Cristinei Rad nu spune nimic, doar aruncă câteva ironii inutile. Mă rog, când stai acolo în ploaie ca să arăți că ești rațional nu mai contează, important e să fie din aceeași gașcă ca tine. Dar ce m-a deranjat un pic la discursul tovarășei e același sentiment obositor că ateii din România se simt prigoniți, terfeliți, atacați. Și uităm contextul.

Încă nu a fost bătut nimeni, nu i s-au interzis drepturi cetățenești sau nu a fost exclus din societate niciun ateu în ultimii 25 de ani de democrație. Bine, nu pentru că e ateu. În schimb, România comunistă, țară a ateismului instituțional, bisericile erau urmărite și cei care intrau în biserici nu prea aveau voie să mai lucreze în miliție sau armată. În țara ateismului instituțional, discursul ateu trebuia memorat ca “învățământ politic”. Ca să nu uităm de studenții de la teologie adunați de comuniști în închisori precum cea de la Pitești.

Și totuși, în 25 de ani de democrație știrbă românească, niciun ateu nu a fost obligat să fie religios sau mai puțin ateu. Nimănui nu i s-au tăiat drepturile cetățenești pentru că e ateu. Dar tot alde Mindruta (așa își scrie numele, așa i-l scriu și eu) se plânge că vezi doamne ce nasol e cu biserica.

Și băieții ăștia raționali cu forța insistă: “dar bine, de ce ajung banii mei la biserici?” Păi hai să-ți zic o chestie: programul ăla de construit biserici (care nu există, evident) e apreciat de 90% din populație. E mai apreciat decât laptele și cornul. Oamenii vor biserici așa cum voi vreți să nu faceți religie în școală.

Există o prigoană a ateilor în România? Da, există. Există, pentru că nu construim pentru ei biserici și statui. Hai să facem o biserică a ateismului din bani publici, și în fața ei o statuie cu Mindruta, fără diacritice. Sau a lui Remus Cernea, tot fără diacritice că ăsta n-are nevoie. O statuie cu Remus, călare pe un delfin, poate?

În 2012 mai mulți atei au pus monopol pe rațiune în Washington DC. Diferența între România și SUA, pentru cunoștința domnișoarei de la pupitru, este că în România ateii au făcut mai mult rău decât au făcut creștinii în SUA. Iar românii sunt o nație foarte permisivă de acum nu-i vânează pe atei cu furcile, să moară spectaculos à la evul mediu. Mai mult, creștinii ăia care o sufocă pe Cristina Rad duc dorul ateilor de la conducere, uită-te câți plâng după Ceaușescu. În România a fi anti-creștin e irațional, ceea ce ateii militanți din România sunt zi de zi. Good job!

Mai lipsea aia cu "amice, eu nu am prieteni imaginari".
Mai lipsea aia cu “amice, eu nu am prieteni imaginari”.

PS: Wikimedia are o categorie “atei din România”. Acolo apar trei nume: Cristina Rad, Ion Iliescu și Nicolae Ceaușescu. Trăiască!!!2015-04-23 07_57_15-Category_Atheists from Romania - Wikimedia Commons

PPS: Și pentru că mi-a fost foarte greu să găsesc mai multă informație despre singurul ateu în viață din România (Iliescu nu se pune), am găsit și o poză! Acum serios, Reason Rally much?

600full-cristina-rad
Ușa aia…

52 Replies to “Prigoana ateilor din România”

 1. Eu sunt ateu și problema mea nu e cu religia, aia e o idee, o trăire pe care o poți avea sau nu. Am avut-o și am depășit-o, e o experiență personală pe care nu o va mai trăi nimeni în același fel, n-am de ce să militez pentru ea.
  Problema e biserica și habotnicii care îi sprijină zidurile, ei te fac să duci mici lupte pentru stilul tău de viață și așa ajungi să fii perceput ca ateu militant, chiar dacă nu ești. Doar cei cu pielea groasă pot fi atei în România, am norocul să am așa ceva în dotare.
  Nu există o prigoană a ateilor din România, există doar o mare lipsă de dialog. Religioși vs. atei, români vs. maghiari, liberali vs. social-democrați, tineri vs. bătrâni, etc. Nimeni nu vrea să dezbată, oamenii vor doar să aibă dreptate. Dezbaterea duce la acceptare și la un soi de sinergie care trebui să fie la baza comunității. Dar nici din aia n-avem. Doamne ferește…
  PS: este oare acesta cel mai hipiot comentariu din istoria Internetului?

  1. Nu. Este doar un comentariu de bun simţ. Eu sunt creştin ortodox şi nu mă încurcă cu nimic ateii. Sunt gata să discut şi să dezbat orice lucru. Nu vreau ca religia mea să facă vreun rău nimănui. Preţul fericirii mele nu trebuie să fie nefericirea altora. Cel puţin nu asta m-a învăţat pe mine religia pe care o practic, şcoala şi traiul în societate.

  2. Da, o să existe habotnici pe vecie. Că vorbim de habotnici atei (dacă putem să-i numim așa) sau creștini, islamiști sau orice alt fel, vor exista oameni care o iau razna și vor exagera în părerile lor. Așa că e de bun simț ce zici tu acolo, și și eu cred că există o lipsă de dialog.

 2. Tot ce am inteles a fost ca ateii e rai domle ca vezi comunisti, iliescu si o pitipoanca. Excelenta argumentatie!

 3. Uite, apropos de un comentariu de mai sus, pe mine, ca ateu, nici măcar biserica nu mă deranjează, lasă-i în treaba lor. Că te sună una de la Metro de 5 ori pe lună să-ți mai propună ceva sau îți bate popa la ușă cu busuiocul, pentru mine nu-i mare diferență. Însă mă deranjează statul român, care finanțează biserici în loc de ”…” (completați voi aici că lista e lungă), care înghesuie ore de religie în programele școlare.

  Altfel, dacă statul ar sta deoparte, m-ar durea fix in fund că sunt ipocriți, că se îmbuibă, că aduc ”lumina sfântă” cu avioane private, că adună bani de la oameni, că nu fac nimic în schimb (cămine de bătrâni, de copii, sisteme de asistență paralelă, etc) Ar fi treaba enoriașilor să se lase păcăliți, un fel de Church SRL cum apar prin USA.

  1. :)) O să plângi de ciudă că ai postat chestia asta aici. Când o să îți scadă rank-ul în Google din cauza comentariului să nu vii la mine să ți-l scot.

 4. Bun articol, felicitări.

  În altă ordine de idei, @vladgmail, nici din partea ateilor români nu există o deschidere spre dialog, întrucât cei mai mulți dintre ei sunt blocați la un ateism militant promovat de Richard Dawkins – adica tot o formă de credință dar cu un alt obiect (în rest patima, fanatismul și ura sunt aceleași).

  Ar fi timpul ca ateii români să evolueze spre un ateism 2.0, uite ca Allain de Botton le zice mai bine decât mine, și cu unul ca ăsta ai ce dialoga: http://www.ted.com/talks/alain_de_botton_atheism_2_0

 5. Tipa asta e o attention whore, chiar nu are treaba cu ateismul, m-am uitat pe pagina ei din curiozitate si pot spune e o pitipoanca, doar vorbeste sa nu taca, recunosc ca-s ateu dar ateii astia care incearca sa demonstreze altora par un fel de inchizitori din era medievala. Ziceam ca nu are treaba cu ateismul pentru ca putea sa vorbeasca de orice altceva in modul ala agresiv, Romania isi prigoneste olarii, toata lumea uita ca ne tragem de la tara si am ajuns sa cumparam oale de tefal, vase de portelan, plus ca dispare tractiunea animala, fierarii si olarii sunt nevoiti sa plece in exil.

 6. Salut, nu ma asteptam chiar de la tine la asemenea ignoranta, dar fie, nimeni nu s-a nascut invatat si atunci este de inteles.
  Sa o luam pe puncte:

  “Nimeni nu a fost batut”. WRONG!
  Intr-o noapte de primavara 2014 eram in pizzeria-bodega Dieci din Brasov alaturi de alti 7 prieteni si prietene si le explicam cum cartea Exodului din Biblie e Bullshit. Si cum explicam eu de zor acolo s-a ridicat o ceafa lata de la o masă vecina sa-mi explice mie ca daca mai zic de nasoale de dumnezeu isi baga pula-n familia mea si in mortii mei. “Slava domnului” ca eram alaturi de alti oameni cu coaie acolo si inafara de apucatura de gât zdravana primita de la ceafa lata nu s-a ajuns la mai mult.
  Sa spui ca ideologia comunista este atee si atunci ateismul e nasol e la fel ca si cum ai spune ca crestinismul e nasol pentru ca a adus la viata Nazismul. Toate ideologiile totalitare sunt surogate ale religiei si functioneaza pe aceiasi baza de frica, conducator suprem si bunatatea oferita de el tuturor prin ideile lui perfecte. (La subiectul asta sunt multe de zis, dar incerc sa comprim)
  Sa spui ca “Bisericile ie bine” pentru ca 90% din populatie le accepta, deci sa iei in calcul doar cantitatea si nu calitatea e la fel ca si cum ai spune ca Dacia e mai tare ca Bugatti, pentru ca…BĂ! Dacia face 600.000 masini pe an, Bugatti doar 1000. Wtf? Pai asta-i gandire comunistoidă: Sa rationalizezi prin prisma cantitatii si nu a calitatii.
  Sa-ti argumentezi parerea dupa un link de wikipedia in care 3 atei sunt trecuti acolo si printre ei Ion Iliescu si Nicolae Ceausescu e o prostie, sincer. Pai hai ca-ti mai spun eu cativa: Alexandru Mironov, Remus Cernea, Toma Patrascu.
  Poza nu o comentez, este eroarea logica ad-hominum 🙂 Deci … la asta ai fost doar lame.

  Presupun ca dupa postarea asta si dupa discutiile care vor fi aduse aici de comentatori o sa intri mai adanc in subiect si o sa te interesezi cine-i Richard Dawkins, Christoper Hitchens, Penn & Teller, James Randi, Laurence Krauss, Sam Harris si altii si vei vedea defapt ce inseamna Reason Rally.

  1. Poate data viitoare citești textul de mai multe ori și treci un pic prin filtrul gândirii cuvintele ce le așterni în comentarii.

   Ceafă lată ăla s-a luat de tine că ești ateu? Nu! S-a luat de tine că ai comentat la adresa lui Dumnezeu. Mă îndoiesc că-l interesa foarte mult credința ta.
   Nicăieri în text nu e scris că ateismul e rău și că e așa din cauza ideologie comuniste. Acolo e făcută o paralelă între tratamentul de care aveau parte credincioșii în timpul comunismului și tratamentul de care au parte ateii acum. Atât.
   Nu scrie nicăieri că bisericile sunt bune. Nu scrie nici că sunt rele. Scrie că sunt apreciate de 90% din populație și d-asta se construiesc. A considera că ăia 90% sunt de calitate inferioară și restul de 10% sunt crema societății (că asta înțeleg din comparația pe care ai făcut-o cu Dacia și Bugatti) e cam pe același picior de egalitate cu dictatura. Cam cum considera Hitler că arianii sunt rasa superioară.

  2. Pe nevasta-mea a porcit-o o individa cu ou si otet, doar pentru ca manca un sandvis “in post”.
   Bai tata… in marele public, intr-o piata centrala.
   Alta data au stigat in gura mare pe strada dupa ea numai vorbe de duh, de ce nu si-a facut cruce cand a trecut pe langa biserica.
   Imi pare rau de un singrur lucru, ca n-am fost cu ea, chit ca erau femei tot le trosneam

 7. off-topic:
  Nu pui și tu plugin-ul de vot la comentarii? Că tare mi-ar plăcea să-mi exercit puterea de cititor random de pe internet și să dau năprasnic cu “thumbs down” în comentariile ce nu-mi plac 😀

  1. Am un plugin de vot la comentarii. Doar eu am drept de vot, dacă ceva îmi displace profund am butonul de vot “Trash comment”. 🙂

   (o să mă gândesc la plugin-ul ăla de vot, nu sunt sigur că mi-l doresc)

 8. Atunci când cineva zice „cred în Dumnezeu”, sau „e bine să-ți faci cruce când treci prin fața bisericii”, sau „Dumnezeu urăște homosexualii” sau alte poznăi eu (în loc să tac din gură și sa-mi văd de treaba mea ca orice ateu cuminte) pun o întrebare foarte simplă: „DE CE?”. Și asta mă face „ateu militant”, blasfemator, lipsit de bun simț și alte cele.

  O poveste care e repetată suficient și nu e contrată în niciun fel devine adevăr. După părerea mea întrebarea aia merită pusă.

  1. VOC ar fi putut să spună: «Atunci când cineva zice „nu cred în Dumnezeu”, sau „nu e bine să-ți faci cruce când treci prin fața bisericii”, sau „Dumnezeu urăște homosexualii” sau alte poznăi eu (în loc să tac din gură și sa-mi văd de treaba mea ca orice creștin cuminte) pun o întrebare foarte simplă: „DE CE?”. Și asta mă face „creștin militant”, intolerant, lipsit de bun simț și alte cele.»

  2. Da, pentru că orice propoziție poate fi transformată într-o propoziție echivalentă intercalând „nu” pe ici, pe colo.

   Faptul că sunt considerat de mulți lipsit de bun simț pentru că le pun credința sub semnul întrebării este un fapt. Faptul că eu consider pe cineva lipsit de bun simț pentru că-mi pune necredința sub semnul întrebării nu este un fapt. N-am desconsiderat niciodată pe cineva care m-a întrebat de ce nu cred în Dumnezeu.

 9. Și băieții ăștia raționali cu forța insistă: “dar bine, de ce ajung banii mei la biserici?” Păi hai să-ți zic o chestie: programul ăla de construit biserici (care nu există, evident) e apreciat de 90% din populație. E mai apreciat decât laptele și cornul. Oamenii vor biserici așa cum voi vreți să nu faceți religie în școală.

  Sunt curios cu legătură la numărul ăla. Nu zic că nu-i corect, dar sunt curios. A fost ceva dezbatere publică/sondaj/whatever din care a rezultat că 90% din români vor mai multe biserici? Un link, ceva? Sau te referi la cei care s-au declarat ortodocși la recensământ? Pentru că aia e ușor altă mâncare de pește.

  1. A, ok. Ciudat că eu știu ortodocși care nu apreciază programul ăla de construit biserici. Probabil sunt o anomalie.

  2. Nu e o anomalie, dar sunt obișnuit ca ateii să dea în toți creștinii, nu doar în ăia care vorbesc despre religie.

   Nu înțeleg ce legătură are afirmația asta cu acel procent de 90%. Există până la urmă vreun studiu care să arate că 90% din români vor mai multe biserici? Și nu, recensământul nu e ca și cum ai desemna pe cineva care să te reprezinte la alegeri. Erai întrebat dacă erai religios, nu dacă vrei ca liderii religiei tale să formeze un aparat de guvernare paralel. Dacă mă întreabă cineva dacă-mi place gustul de pui deep fried o să zic că da, îmi place. Asta nu înseamnă că aș mânca fried chicken (the shit’s bad for you) sau că vreau ca KFC să „mă reprezinte”, să primească bani de la guvern să construiască mai multe restaurante, sau să servească prânzul copiilor de la școală. I sure as hell don’t.

   Și apoi, în ce fel „dau” ateii în toți creștinii? Dacă te referi la opinie, e posibil să fiu și eu printre ateii ăștia care-și arogă dreptul de a avea una și, eventual, de a și-o exprima.

 10. “niciun ateu nu a fost obligat să fie religios sau mai puțin ateu. Nimănui nu i s-au tăiat drepturile cetățenești pentru că e ateu”

  Mai puţin atunci când a ajuns la judecătoria locală să se judece cu un redneck din cei care mănâncă Biblia pe pâine şi se unge cu mir ca Şova. De obicei, în astfel de cazuri, ateul cu drepturi cetăţeneşti ajunge pe la Jilava şi cefele groase de interlopi îşi bagă pula în el. Aşa i-au învăţat alde ortodoxiatinerilor.ro, saccsiv.wordpress.com şi alţii care au grijă să explice amănunţit cum ateii sunt nişte homosexuali, poponari, găozari şi parte a unei conspiraţii homosexuale pornite să contamineze bravele popoare român şi rus cu viciul Sodomei.

 11. prost scris. Prost argumentat. nu e bai, nu ma astept la un crestin sa aiba argumente, cand acestea lipsesc. 90% – numarul asta m-a spart de ras. Din cei 80% de ortodocsi, 140% sunt de acord cu bisericile.

  daca prin postu asta voiai sa zici ca exista si multi atei militanti prosti, ai dreptate si acolo.

  1. Animal, mă bucur că tu ești capabil să prezinți argumente mai bune și mai solide decât mine. Excelent scris. Excelent argumentat. Nu vrei să-ți faci un blog și să ne explici cum stau lucrurile?

 12. Diferenţa dintre atei şi religioşi este că, în timp ce ateii se adună şi stau în ploaie şi vânt ca să facă bancuri pe seama religiei – în care nu cred şi pe care nu o înţeleg, oamenii religioşi se adună şi stau în ploaie şi vânt ca să urmărească ceva ce aparţine religiei lor, nu să facă bancuri pe seama ateilor sau ateismului. Nu ştiu care dintre cele două reprezintă o atitudine mai apropiată de ceea ce s-ar putea numi un “raliu al raţiunii”. Sau al bunului simţ, să zicem.

 13. “Diferenţa dintre atei şi religioşi este că, în timp ce ateii se adună şi stau în ploaie şi vânt ca să facă bancuri pe seama religiei” religiosii se plimba in genunchi spre biserica sperand sa nu ajunga in iad cu astia care spalam duminica.

  Dorin: daca as vrea sa demonstrez ceva, poate as cauta niste argumente. Dar, cand baza argumentatiei tale sta o suma scoasa din burta si 3 exemple de atei, de unde iti iese ca ateii sunt mai rai decat crestinii…

  In cazul Romaniei, cel putin din ce am vazut eu, ura nu este impotriva religiei in sine. Ura merge spre BOR. Atunci cand zici “Ceausescu” nu uita ca unul dintre aparatele lui de receptie audio era reprezentat de popa, care dadea cu subsemnatul pe discutiile auzite de la enoriasi.

  NU uita ca biserica a stat inchisa in Timisoara in timp ce pe scarile ei oamenii erau impuscati

  Nu uita ca politicienii folosesc preotii pentru a face rost de bani

  Nu uita de Molul BOR, care se construieste langa Molul Parlamentului.

  dar, tu crezi ca 90% dintre romani sunt religiosi. Pentru ca referendum si pentru ca rezultatu cu religia din scoli. Corect.

  *pe blog nu prea are rost sa ma iau de religie. Cred ca am facut-o de vreo doua ori. Acolo ma iau de ateii militanti, care sunt exact ca niste crestini militanti. Prosti.

  1. Biserica a stat închisă în Timișoara pentru că ateii au ținut-o închisă. Aceiași atei care au ordonat să se tragă. Hai, un pic de rațiune, te rog.

  2. Până în decembrie 1989 toți angajații serviciilor secrete erau atei, toți militarii erau atei, toți milițienii erau atei, toți torționarii erau atei, toți guvernanții erau atei, toți membrii PCR erau atei, toți uteciștii erau atei, toți profesorii erau atei, toți șefii de secție erau atei, toți șefii de scară erau atei etc. La primul recensământ după revoluție peste 90% din români erau ortodocși. Minune de sus: toți l-au găsit pe Dumnezeu în luna aia.

  3. Foarte mulți dintre cei care se bat cu pumnul în piept ca gorila că ei sunt religioși știu foarte puțin sau nimic despre doctrina ortodoxă, nu citesc Biblia și nici viețile sfinților, nu se duc la biserică, ba chiar de multe ori nu știu cu ce mână să se închine.

   Ce știu, prin repetiție și toceală, ca pe o poezie, e faptul că există pe lumea asta ”religioși” (adică ei), care se bucură de toate drepturile (prioritate la angajare, tratament preferențial din partea șefilor, nu sunt sancționați, au dreptul să își ia zile libere, polițaiul nu îi hărțuiește etc) și ”ceilalți”, care sunt ”curve”, ”homălăi”, ”perverși”, ”picați la bac”, ”hoți” etc

   La fel de bine își pot spune ”comuniști” sau ”ecologiști” în loc de ”religioși”. Nici cărțile lui Marx nu le citesc și probabil nu știu nici despre comunism mai mult decât despre religie.

 14. Da, şi speranţa de a nu ajunge în iad este un imbold, de ce să nu recunoaştem? De aceea şi scrie în Biblie că începutul înţelepciunii este frica de Dumnezeu.

 15. Nautilus, mie mi se pare ca bati campii cu nonsalanta. Cel putin cand vorbesti in secolul ateismului de persecutia “ateilor”. Probabil te referi la BDSM, o comunitate foarte vocala si care stie ca “normalitatea” din perspectiva ortodoxa este altceva decat ceea ce isi doresc ei.

  1. Pe vremea lui Țapu Constantinescu și a lui Adrian Născase, când se vorbea despre comuniști, Ceaușescu, Dej sau Mihail Roller și adversarul nu mai avea argumente, scrâșnea printre dinți: ”bați câmpii, probabil părinții tăi erau chiaburi / legionari / monarhiști” 😀

 16. Pe pariu ca daca s-ar organiza teste nationale pentru dovedirea credintei, ortodocsii ar promova in cele mai mici procente? Pe pariu ca daca o religie ar avea mai multe drepturi toata pulimea ar adera la ea? Fiul domnului e posibil sa fie o poveste inventata sub pretextul construirii unei noi religii, construita in mod ironic de un imparat care a calcat toate poruncile posibile, de ce nu se spun c***turile astea in biserica? ahh am uitat, prostii trebuie hraniti cu altceva.

 17. Ma rog, pe multi ar trebui sa-i deranjeze ca “ratiunea” este reprezentata de o domnisoara cu engleza unui pui de rus de clasa a sasea. In rest, mai avem ceva de evoluat ca specie pana sa intelegem notiunea de “credinta” (nu de “religie”, concept pe care nu-l consider necesar sau legat neaparata de spiritualitate). Macar daca am putea percepe notiunea asta in mod similar cu alegerea politica (acolo unde ea functioneaza) si daca i-am putea asocia libertatea a crede sau a nu crede in ceva, tot am face un progres.

  Nu sunt ateu, dar nici nu apartin vreunei religii (sa-mi zic agnostic, sau poate ignostic, dar e mult de discutat si sincer nu cred ca priveste pe prea multa lume discutia), insa mi se pare extrem de trist cum ateismul romanesc este reprezentat intern de pustani militanti (si de oameni cu mentalitatea lor), iar extern de oameni precum domnisoara de mai sus care are cumva impresia ca Romania este inca blocata in anul 1991.

  1. Asta m-a deranjat și pe mine. În plus, în ciuda neajunsurilor noastre ca țară, mi se pare că nu suntem chiar ignoranții de care unii tot vorbesc.

 18. krossfire: este normal ca ateii vocali sa fie niste prosti. Pentru ca sunt genul de prosti care au nevoia sa se simta validati. Si cum esti validat: atunci cand sunt mai multi oameni care cred in ceea ce crezi tu. De aici apar chestiile amuzante, incercarea de iluminare a crestinilor.
  Aceeasi marie.

 19. animal00: Apropo de asta, tot am pe teava un articol despre ”intelectualii de provincie” (fara legatura cu provincia), dar ma mai gandesc daca 10 prieteni in lista de Facebook sunt suficienti 😛

 20. Felicitari pentru articol! As avea si eu cateva de adaugat, dar stiu ca imi bat gura degeaba, asa ca nu are rost. Ce pot sa spun este ca mi-ai citit gandurile.

Comments are closed.