Primul podcast de ficțiune din România

Zilele trecute am descoperit podcastul BIOFY, un podcast foarte scurt care pare și încheiat, o poveste science-fiction scurtă care e probabil cea mai bună producție SF&F românească din ultimul an. Are în total vreo 18 minute, a fost lansat în Martie 2020, și este, din câte știu eu, primul podcast de ficțiune din România. Da, știu, alții împing reclama cu „primul podcast de ficțiune” pe toate canalele dar nu, nu sunt ei. Ei au apărut mai târziu.

Viitorul: motiv de incantare pentru toti iubitorii de inovatii si tehnologie. Un timp plin de posibilitati si oportunitati.

Este anul 2129, iar omenirea a gasit piese de rezerva pentru orice parte a corpului, la preturi accesibile pentru oricine. Biofy este prima retea de meta-sanatate care ofera organe in schimbul unei sume minime lunare. Iar aici incep problemele. Bun venit in call-center-ul Biofy.

Avantajul major e că BIOFY e foarte scurt și poți să-l digeri într-o vizită la super-market. E foarte bine produs. Sunetul e excelent, îmbinarea reclamelor cu convorbirile e iarăși foarte inteligent gândită, vocile sunt convingătoare (chiar sună profesioniști oamenii care au înregistrat podcastul). Conținutul e naiv și semi-amuzant; nu debordează de umor, dar măcar îți smulge un zâmbet. Partea de ficțiune anticipativă e, însă, mai tare. Se vede că Mircea Tara1, autorul (din câte înțeleg) textului, a stat mai mult să se gândească la ideile din conținut, care chiar îți dau de gândit.

Organizat ca un set de convorbiri înregistrate într-un call-center, conceptul e foarte limitat și bănuiesc că cele 6 episoade sunt varianta „completă”. Sunt idei bunicele care merită dezvoltate, dar clar nu în acest format. Ca și cinism al operatorului de call-center mi-a amintit de GladOS din Portal.

De ascultat. În cel mai rău caz, pierzi 18 minute. În cel mai bun caz, o să fii atras de ideile pe care le împinge în față: o distopie a ad-based/subscription-based society și a serviciilor medicale oferite de corporații pe abonament.


  1. sau Țară, mi-e neclar dacă e un adept al lui Mindruta în materie de scris corect propriul nume pe internet. – Aparent e Țara, dar există un motiv bun să te prezinți cu diacritice pe internet, că nu mai suntem în anul 1907. ↩︎