Probabil cea mai importantă știre din 2011 vine din China

Și este asta: poliția chineză asaltează un sat de vreo 20.000 de oameni pentru că s-au revoltat – oamenii sunt foarte supărați din cauza faptului că guvernul le-a luat pămîntul în valoare de vreo 100 mil € (lire, dar tot pe-acolo) și l-a vîndut

De ce e știrea anului? Așa cum subliniază și zoso (de la care am văzut știrea) miroase a noiembrie ’87. O țară în care încet încet se deschide după vreo 500 de ani de obtuzitate, de închidere; China e un loc care respiră într-un ritm propriu. Poate nu o să dureze 2 ani pînă la următoarea mișcare – poate o să fie cinci, sau zece; timp suficient pentru o mișcare mai puțin violentă decît un decembrie ’89.

 


2 Replies to “Probabil cea mai importantă știre din 2011 vine din China”

  1. krossfire

    Din ce s-a studiat, ei n-au mai fost cu-adevarat ”comunisti” dupa moartea lui Mao. Cat despre ”500 de ani de opresiune”, eu zic ca oamenii respira de prin anii 80, de la Deng Xiaoping in sus. Sunt multi chinezi care inca mai cred in conducerea lor, ei avand mereu un lider/rege/conducator autoritar. Cel mult, ar putea fi inceputul unei revolte pentru o deschidere mai mare la nivel de legislatie internationala, dar imi e greu sa cred ca asa ceva ar porni de la genul asta de eveniment.

  2. Dorin Lazăr

    Nu aș zice ‘500 de ani de opresiune’ ci ‘de închidere’; corect, se deschid încă din anii ’80, dar libertatea apare cel mai des în orașele care manufacturează produse IT, și prin cercuri restrîns.
    Și se deschid încet încet – sunt deja mulți oameni care au deja acces mai mult sau mai puțin restrîns la internet. Nici China nu mai răspunde așa obedient la comanda conducerii partidului. Dovadă această revoltă care mi s-a părut foarte interesantă.
    China te face să te cam îndoiești de propriile tale valori – e foarte greu să mai crezi în pluripartitism și democrație ‘pură’ în contextul în care îți dai seama că un 0.01% înseamnă la ei 150.000 de oameni, care îți pot ușor distruge un oraș de dimensiuni respectabile.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.