Probleme dezbătute la forumul pan-est-european de la Arena Națională

Am fost aseară la meciul României contra Ungariei. Nu pe o terasă ca tot omul, ci pe stadion, cu încă vreo 50000 de concetățeni pasionați de geopolitică. Nici nu știam că suntem atât de mulți.

Printre temele dezbătute intens, cea dintâi a fost tema constituțională. Aici, în genere, nu a fost foarte mult dialog, afirmația asupra căreia s-a decis lumea este: “România este stat național, suveran și independent, unitar și indivizibil”. romania-indivizibila

Tema unionistă a fost și ea foarte atent dezbătută între galeriile echipelor Dinamo și Steaua. O temă foarte importantă, asupra căreia s-a reflectat foarte mult în zgomot ce evoca războaiele de reîntregirea neamului.

UnitiSubTricolor

Alte teme predilecte au fost “Ardealul e al nostru bă!” și, în contrapartidă, “Afară ungurii din țară”. Se pare că sunt foarte indeciși participanții la acest forum, care vor Ardealul dar, dacă se poate, fără populația majoritară din unele zone ale lui. Acest subiect a fost dezbătut îndelung, și nu s-a ajuns la o concluzie. Tratatul de la Trianon a fost și el invocat în câteva rânduri, în ciuda faptului că mai nimeni din tribune nu a fost în stare să identifice localitatea Trianon în Ungaria. Pe de altă parte, o bună parte s-a oferit mult amor pe cale orală Ungariei, ceea ce, recunosc, m-a descumpănit, mai ales în cadrul unui astfel de forum cu discuții aprinse.

Tocmai acest lanț de indecizii a dus la adevărate războaie în tribune, pe o bucată de pământ care nici măcar nu era Ardealul ci, mai degrabă, o bucată de peluză. După ce eroii luptelor au fost selectați de către trupele jandarmeriei și medaliați pentru eforturi, conflictul a fost aplanat.

În cele din urmă, a fost bine că a fost egal. De partea românilor nu putea să fie mare bucurie, ca să își dorească să explice mai îndeaproape maghiarilor principiile indivizibilității statului român, iar fanii maghiari au reușit să se bucure de un egal, acceptând faptul că cea mai bună victorie este un egal muncit.


 

Acum un pic mai serios: Arena Națională e un stadion impresionant. E o plăcere să asiști la un meci de fotbal pe Arena Națională și meciul a făcut toți banii. Singurul lucru care a stricat plăcerea vizionării meciului au fost golanii care au început să se bată în tribune și să arunce cu scaune. Sper ca jandarmeria să fie mai fermă data viitoare, și să nu le mai permită niciodată accesul indivizilor respectivi în tribune. Iar faptul că atâția oameni au venit la stadion cu torțe și cu petarde ar trebui să impună o amendă serioasă celor de la BGS, care au supravegheat intrările.

ArenaNationala-panorama


One Reply to “Probleme dezbătute la forumul pan-est-european de la Arena Națională”

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.