Un procent și evul mediu

Citeam de curînd despre regula de 1% din cultura de Internet, sau de proporția 90-9-1. Regula asta spune că sub 1% dintre cei dintr-o comunitate online produc conținut; proporția fiind undeva la 90% de vizitatori neimplicați, 9% contributori, 1% creatori. Asta pune „we are the 99%” într-o altă perspectivă; oricum, în momentul în care compari cu 20-80 din principiul lui Pareto, începi să-ți pui întrebări. Ajungi și la niște răspunsuri, de exemplu ’e prea multă lume pe Internet’ sau ’e greu să faci ceva original’. Cred eu că întotdeauna a fost, dar oamenii au făcut-o pentru a-și oferi satisfacția de a crea ceva original; și de a fi răsplătit de societate pentru asta (poate chiar printr-un act comercial).

Sunt membru al unui site de tip întrebări/răspunsuri, Quora. Un site care începe să prindă tracțiune, să prindă din ce în ce mai mulți utilizatori. Anul trecut, cînd am intrat am văzut că pe domeniul meu, pe programare, se răspunde foarte puțin; așa că am început să răspund. Unele întrebări erau chiar bune, și am spus, de ce nu? Și plăcerea de a răspunde mi-a adus titlul de Quora Top Writer 2013; un titlu de care sunt mîndru dar pe care consider că îl merit cel mai puțin din cei care sunt aleși în lista de top-writers. Oricum, ce vreau să zic e că nu e foarte greu să fii contributor de top; și nu pot să mă consider un individ genial, lucru demonstrat din nou și din nou în viața reală.

Alex Mihăileanu observa că ne paște un nou ev mediu, uitîndu-se la ce se întîmplă acum în jurul nostru. Pare corect, și poate că ceea ce lipsește e o ciumă antonină, și schimbarea climaterică (două chestii care au contribuit la căderea imperiului Roman). Asta cu schimbarea se întîmplă (și nu facem altceva decît să stăm pe fundul nostru și să plîngem că e de la mașini, cînd de fapt e de la cu totul altceva). Nu cred că e nevoie de o ciumă, totuși; pentru că regula de 1% se va transforma în 0.1%, apoi în 0.001%. Ciuma nu mai trebuie să omoare oameni, ci doar să-i lase proști.

Uitîndu-mă peste întrebările de la Quora, văd asta din ce în ce mai des. Pe măsură ce site-ul primește tot mai mulți oameni, contributorii de valoare se diluează, și întrebările se repetă (semn că nimeni nu caută să vadă dacă nu cumva întrebarea lor a mai fost pusă), sunt din ce în ce mai stupide (Cît îmi ia să învăț C++? Cît îmi ia să fiu genial în C++? Știu deja C++-ul, ce să învăț mai departe?)

Înconjurîndu-mă de oameni cît mai inteligenți, am fost multă vreme prins în iluzia că trăim o nouă renaștere. Acum, după ce îi văd pe cei din jurul meu în ce direcții au evoluat, mă uit cu groază la ideea că peste 10 ani cineva va spune că 2010 a fost Epoca de Aur a Internetului, și va da blogul ăsta ca exemplu.