Propaganda bate litera legii, articolele 11 și 13

E momentul perfect să reflectăm un pic asupra a ce înseamnă propaganda pe internet. Ieri a fost adoptat textul directivei europene pe drepturi de autor – o lege care protejează drepturile tuturor producătorilor de conținut din România, care reamintește că trebuie să fie un tratament egal între consumatorul din Germania, Franța și România.

Desigur, aud că Google și Reddit sunt supărate pentru taxa pe link din articolul 11, o chestie de care toți sunt ferm convinși că există, dar care nu există. [Am scris aici mai în detaliu](https://dorinlazar.ro/articolul-11-13/) -- lucrurile merg în continuare în felul în care au mers și până acum, cu alte cuvinte, doar se întărește supremația legilor specifice pentru drepturile de autor ale statelor membre. Dar asta nu îi împiedică pe oameni să creadă că dacă pui un link trebuie să plătești. Sunt ferm convinși că directiva spune așa ceva, deși textul e publicat în toate limbile statelor membre.

Și lucrurile vor rămâne așa. Taxa pe link, taxa pe link, chestia e super-catchy, rămâne taxă pe link. Și e un pic revoltător, e un pic deranjant, dar nu prea ai ce să îi faci. La fel și cu memele, nu, comisia europeană nu interzice memele.

Al doilea lucru e cu articolul 13. E mai complicat cu articolul 13 pentru că e parțial adevărat. Ceea ce nu se discută e că e foarte mult conținut furat pe YouTube, că YouTube deja are filtrele respective și le aplică numai pentru conținutul MPAA și RIAA. Și că YouTube a plătit o mulțime de oameni să spună că nu, e imposibil să responsabilizezi pe cineva ca YouTube de protejarea drepturilor de autor. Dar MPAA și RIAA poate responsabiliza YouTube, pentru că filtrările lor funcționează. Oare de ce?

Și, desigur, vin după aceea plângerile. Că dacă vrem noi să facem un iutub? Și va trebui să investim la fel de mult ca iutub ca să putem să facem ce face iutub? Astea sunt probleme pe care le vor avea unul sau doi oameni în universul ăsta, și chiar și-așa, sunt probleme pe care trebuie să și le asume pentru că, în fond, dacă nu vrei să faci o platformă de transmis conținut furat, trebuie să-ți pui problema cum filtrezi lucrul ăsta.

Directiva Uniunii legată de drepturile de autor e binevenită. Controversa în jurul articolelor 11 și 13 arată doar cât de mult contează propaganda, cât de mult contează sloganizarea discursului și simplificarea problemelor, mai ales când în spate sunt bani mulți de la companii private. Oamenii rămân cu sloganul, și nu încearcă să elucideze cât de reală e problema.

Am mai scris pe tema asta în trei rânduri: aici, aici și aici. Pentru textul final al directivei, în care articolele 11 și 13 devin 15 și 17, aici. Pentru conveniență am pus-o și aici pe site.