Propaganda bate litera legii, articolele 11 și 13

E momentul perfect să reflectăm un pic asupra a ce înseamnă propaganda pe internet. Ieri a fost adoptat textul directivei europene pe drepturi de autor – o lege care protejează drepturile tuturor producătorilor de conținut din România, care reamintește că trebuie să fie un tratament egal între consumatorul din Germania, Franța și România.

Desigur, aud că Google și Reddit sunt supărate pentru taxa pe link din articolul 11, o chestie de care toți sunt ferm convinși că există, dar care nu există. Am scris aici mai în detaliu – lucrurile merg în continuare în felul în care au mers și până acum, cu alte cuvinte, doar se întărește supremația legilor specifice pentru drepturile de autor ale statelor membre. Dar asta nu îi împiedică pe oameni să creadă că dacă pui un link trebuie să plătești. Sunt ferm convinși că directiva spune așa ceva, deși textul e publicat în toate limbile statelor membre.

Și lucrurile vor rămâne așa. Taxa pe link, taxa pe link, chestia e super-catchy, rămâne taxă pe link. Și e un pic revoltător, e un pic deranjant, dar nu prea ai ce să îi faci. La fel și cu memele, nu, comisia europeană nu interzice memele.

Al doilea lucru e cu articolul 13. E mai complicat cu articolul 13 pentru că e parțial adevărat. Ceea ce nu se discută e că e foarte mult conținut furat pe YouTube, că YouTube deja are filtrele respective și le aplică numai pentru conținutul MPAA și RIAA. Și că YouTube a plătit o mulțime de oameni să spună că nu, e imposibil să responsabilizezi pe cineva ca YouTube de protejarea drepturilor de autor. Dar MPAA și RIAA poate responsabiliza YouTube, pentru că filtrările lor funcționează. Oare de ce?

Și, desigur, vin după aceea plângerile. Că dacă vrem noi să facem un iutub? Și va trebui să investim la fel de mult ca iutub ca să putem să facem ce face iutub? Astea sunt probleme pe care le vor avea unul sau doi oameni în universul ăsta, și chiar și-așa, sunt probleme pe care trebuie să și le asume pentru că, în fond, dacă nu vrei să faci o platformă de transmis conținut furat, trebuie să-ți pui problema cum filtrezi lucrul ăsta.

Directiva Uniunii legată de drepturile de autor e binevenită. Controversa în jurul articolelor 11 și 13 arată doar cât de mult contează propaganda, cât de mult contează sloganizarea discursului și simplificarea problemelor, mai ales când în spate sunt bani mulți de la companii private. Oamenii rămân cu sloganul, și nu încearcă să elucideze cât de reală e problema.

Am mai scris pe tema asta în trei rânduri: aici, aici și aici. Pentru textul final al directivei, în care articolele 11 și 13 devin 15 și 17, aici. Pentru conveniență am pus-o și aici pe site.


4 Replies to “Propaganda bate litera legii, articolele 11 și 13”

 1. Ovidiu Eftimie

  Faza mișto e alta: textul directivei are referințe la alte directive, care clarifică f. mult problema. Practic are link-uri, iar o generație întreagă de „internauți” n-a verificat link-urile alea dar a urlat de taxa pe link.

 2. Dorin Lazăr

  Explicasem în primul articol și ce zic link-urile astea; dar da, e greu să citești. Orice merge mai departe de un slogan simplist este neînțeles pentru „internauți”. Oricum, huo UE că nu știm să citim!

 3. sin

  Singura reforma reala la distractia asta cu copyright-ul e abolirea lui in totalitate.

  Dorin, nu stiu daca traiesti din vanzarea de software sau ceva, si daca ai un soft faimos care e piratat sau ba, dar copierea nu este furt dintr-un motiv super simplu: cine vrea sa cumpere va cumpara, cine nu vrea va gasi mereu o cale sa obtina o copie de la soft/muzica/filme fara sa dea bani chiar daca inseamna sa fie la o calitate inferioara (muzica/filme).

 4. Pingback: Malin's Shorties

Comentariul tău (dacă comentezi prima oară, comentariul va ajunge în moderare)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.