Proprietatea e un moft și taxa pe gaura din gogoașă

Nu vroiam să mă bag în ultimele povești scornite de guvernul Boc pentru că, mărturisesc, nu am urmărit îndeaproape discuțiile. Am citit destul de puține pe temă.

Puținele lucruri pe care le-am citit, însă, îmi dau de înțeles că România nu a priceput nimic din 45 de ani de comunism. La prima încercare de a călca drepturile individuale sărim fericiți dînd dreptate celor care vor să o facă.  Nici nu-i de mirare că îl auzi pe un blogger precum zoso (altfel un individualist), că e încîntat de măsurile colectiviste a la 1950. Mai grav e numărul mare de comentarii aprobative, dovadă că și curentul colectivist e încă puternic în cretinii navigatori de internet din epoca actuală.

Ideea că proprietatea e un moft transpiră din ce în ce mai des din toate văgăunile socialiste din jurul nostru. Televiziunile, ziarele, chiar și blogurile de succes încep să se joace cu idei de genul ăsta. Sigur, mai sunt cîțiva proști care mai cred că proprietatea e ceva mai mult decît o simplă vorbă pe hîrtie, dar numărul lor se împuținează, dovadă că pentru români proprietatea chiar e un moft.

În condițiile astea, să-l aplaudăm pe deșteptul din Tîrgu-Mureș care naționalizează proprietăți doar pentru că nu își toaletează copacii de pe proprietate. Nimeni nu se simte iritat de ce se întîmplă acolo – deja valul socialist de tipul “nu e proprietatea ta, e bunul nostru, al tuturor” e deja la el acasă. Pentru că, desigur, nu mai există nici măcar constituția care să zică ceva de garantarea proprietății.

Ups. Stai un pic. Constituția garantează proprietatea? Hai bă, constituția e doar o lege. Un moft.

E interesant că nimeni nu vede următorul pas din legea aia cu taxatul nemuncitului proprietății tale. Nimeni nu-și pune întrebarea: “Măh, da’ dacă omul ăla nu cultivă pămîntul pentru că nu se poate cultiva pămîntul?” Dacă pămîntul e prost, și a luat țeapă proprietarul? Ce să facă? e obligat să-l cultive? Serios? De ce? Sau alte întrebări: “dacă eu, ca stat român, nu fac destule ca să mă asigur că corupția sau hoții nu îl vor împiedica pe un om care vrea să muncească pămîntul să o facă? Nu cumva oamenii nu-și muncesc pămînturile pentru că hoții în cîrdășie cu statul fac profituri de 400% de pe urma țăranilor, prea proști? Sau nu cumva pentru că poliția plătită de țăranul prea prost nu e în stare să-l aresteze pe țiganul care-i fură toată cultura? Nu cumva statul e în urmă cu niște lucruri?

Nu contează. Statul are dreptate. Eu cred ce zice la gazetă, și dacă la gazetă zice așa, atunci așa e. Dacă zoso zice că statul are dreptate, atunci are, toți tembelii să urle că zoso are dreptate și că proprietatea e un moft. Și între timp să lăudăm și taxa pe gaura din gogoașă, care observă că gogoașa nu e uniform distribuită, și dacă ar fi cum trebuie ar fi cu 100% mai mare. Cum trebuie? Statul știe mai bine cum trebuie. Și din acel extra 100% să tragem TVA-ul, 16% și eventual accize, dacă gogoșile sunt toxice. Dacă nu vrea, îl arestăm pe gogoșar, că e dobitoc și nu face gogoașa cum zice statul.

Nu-i așa că vă place un stat puternic? Așa-i, zoso?


15 Replies to “Proprietatea e un moft și taxa pe gaura din gogoașă”

 1. laur

  cateva motivepe langa cele enumerate de tine:
  -pt ca dimineata vine un grup[pc] de binevoitori[pc] care cumpara marfa de la micul producator la pret de nimic si stabileste pretul pietei
  -pt ca micul producator este descurajat continuu si sustinut
  – pt ca micul producator nu are tupeul sa “aranjeze”[pc] ,si chiar daca ar avea, veniturile nu-i permit
  ce se intampla acum este doar efectul acestor lucruri( …si a multor altora,mai putin accesibile comentatorului de rand)
  Imi spunea mama ieri la telefon ca babuta de la care lua verdeturi( care statea inafara pietei) nu mai vine ,ii este teama.
  Totusi ,citind articolul si comentariile -nici nu stiu cum sa formulez intrebarea..Astea erau lucruri arhicunoscute,stiute de toata lumea,din comentarii reiese doar ca lumea crede ca taranul roman e un lenes care este de vina pentru tot.
  Imi pare bine ca am trait senzatia pe care o poti avea stand in curtea ta,langa copacul ingrijit de tine ,privind pe deal via culeasa de tine..cam asta inseamna pentru mine romania,din pacate nimic mai mult
  ——————————
  [pc]= politicalicorectnes

 2. blunthead

  N-as zice ca proprietatea privata e un moft pt zoso & aprobaci. Ia fa-te tu organ de stat, meri de-i confisca aparatu de fotografiat pe motiv ca nu a facut poze pentru public cu suficient de mare artisticitate pe hectaru’ de pixel. Vezi atunci zbiara-te despre propitate!
  Nenea zoso zice acolo ceva care respecta un principiu imbratisat cu drag de stangeii din ziua de azi: ce-i al lor e si al nostru (nush ce pref. are, dar la faza asta isi cam castiga dreptul la juma de tricou cu Che si un sfert de eipăl). Acela care este in avangarda culmilor progresului si un posesor al unei vaste ciumegării ‘telectuale merită să fie hrănit de plebe – căci fără nevoia lui de hrana și fără setea ei pentru lumina călăuzitoare pe care acesta o împrăștie pe toate părțile cum și-ar mai putea găsi prostimea o justificare a existenței?

 3. costin

  “Ideea e simplă: oamenii sunt proşti. Dacă statul nu ar interveni în viaţa cetăţii cu legi noi, ar fi haos. Datoria statului este să îi apere pe proşti de propria prostie. ”
  zoso se crede de dreapta dar e si el un liberal ca toti stingistii dă bine care stie ce e mai bine decit poporul de e mai bine pentru popor. ani de zile de dat cu parerea, uneori pertinent, din cite am vazut, nu ramin fara urmari. zoso a inceput sa se creada mai destept si mai presus, mai inteligent, mai curat si mai placut uscat ca prostimea careia tre’ sa ii explici cum sa traiasca o viata sanatoasa, eventual de vierme constient de nimicnicia si irelevanta lui de tiritoare.

 4. costin

  nu-mi plac siturile fara posibilitatea de a corecta elucubratia.
  dorin, zoso e de stinga, e un stingaci vag confuz ce poarta numele de liberal, se lamureste el cu timpul 🙂

 5. Dorin

  Mulțumesc de sprijin în argumentare. 🙂 E foarte corect ce zici. Și Statul, dacă vrea să se implice, să se implice acolo unde să-l sprijine pe producător, nu altundeva.

 6. costin

  ” Oare nu am învățat lecția de jumătate de secol???”
  dude, ai avut vreodata vaga impresia ca romanii au invatat o lectie din comunism, adica sa invete ceva ce nu uita in prima saptamina sau la primele alegeri. daca ai avut impresia asta, ai gresit. la noi nu exista o cultura de suspiciune la amestecul statului in chestiile unde nu ii fierb oala. sintem inca poporul lui “sa ni se dea, sa (ni)se faca, sa ni se rezolve”, si daca ne uitam la generatia noastra si la cea care vine dupa noi, nu am nici un motiv sa cred ca va fi prea curind altfel. nici macar “dreptacii de vaza” de la noi nu vorbesc despre chestiile astea deci in treacat. nu exista vocabularul.

 7. Raluca

  Mda, proprietatea e un moft atunci cand e atacata aia a celuilalt, nu a ta. Lasandu-l la o parte pe zoso, care pare confuz, ca multi alti romani care isi doresc sa atinga dreapta, insa nu prea stiu cu ce se mananca, mie personal mi se pare ingrijorator, alarmant chiar, faptul ca astfel de masuri nu doar ca sunt privite cu bunavointa, ci chiar incurajate de catre romanasi.
  Nu inteleg pentru ce se fac greve si proteste (anemice) in tara asta, daca maj urla catre stat: vino ia de la noi cat de multi poti, noi nu ne suparam.

  Si rahatul asta de taxa, jeez, ma mira ca idiotii nu vad ca e de fapt o colectivizare, mai voalata fata de cea din anii 50, but still, colectivizare.

  In alta ordine de idei, de cand a devenit taxa sinonima cu amenda?

 8. Dorin

  Din fericire nici zoso nu e stîngelul care pare din postarea aia – doar aprobacii pe care-i văd în jurul lui. Dacă era altcineva, nici nu mă oboseam să-l pomenesc.

  Ce-i cu oamenii ăștia și lumina călăuzitoare a statului? Chiar le e dor de nea Nicu? Le-a plăcut atît de mult autobiografia lui?

 9. Raluca

  MDa, stiu ce zici. Traiam doar cu proasta impresie si speranta ca dupa atatia ani de comunism oamenii s-au prins ca statul !=bunastarea populatiei.

  Guss i’m wrong. Si cand aud de astfel de legi, imi vine sa fug mancand pamantul. Si apoi ma opresc si ma intreb: unde? Ca lefteii e peste tot.

 10. Dorin

  Din cîte am văzut, zoso e un individualist care are devieri foarte puternice de stînga. Dar individualismul ăsta îl face să se simtă că e de dreapta. Eu cred că e un om care pendulează între extreme ca să găsească o poziție centristă. Dar destul despre zoso. Mi-e mai teamă de implicațiile a ceea ce zic cititorii lui decît de ce zice zoso.

 11. Dorin

  Oamenii fac greve și proteste pentru a avea un stat mai puternic – cel puțin eu așa văd că fac. Ei cer un stat care să taie mai mult, de la alții, care să dea mai mult, și ca să dea mai mult să ia mai mult de la cei ce au. Ei cer dreptate socială – concept cît se poate de stîngel.

  Sunt încurajate de români că singurul lucru la care avem tradiție e să fim întreținuți de stat. Serios, așa văd toți oamenii idealul în viață. Să fie întreținuți de cineva mai puternic ca ei. Să fie niște șerbi pe plantația statului – care să plătească el niște creiere mai deștepte ca ei. Asta, zic eu, e adevărata tradiție românească.

 12. Dorin

  Amen. Double thumbs up. Liberalismul românesc a ars-o pe panta liberalismului din US – aplecare din ce în ce mai mare spre stînga. Așa nu se mai revoltă nimeni în străinătățuri cînd aude că noi avem partid liberal de dreapta.

  Nu că am eu mare pasiune pentru Băsescu, dar cînd a zis-o pe aia cu blocul partidelor de stînga care fac alianță, nu am putut să nu-i dau dreptate :))

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.