Proteste noi legate de gazele de șist

A protesta în România în 2014 contra exploatării gazelor de șist de către Chevron este un act echivalent unui suicid. Mi se pare de neconceput faptul că după ce Rusia a arătat că are chef de invadat teritorii străine să mai avem discuția cu exploatarea gazelor de șist, și oamenii să mai participe la proteste orchestrate de entități sponsorizate ideatic de Rusia.

Am explicat în postările mai vechi de ce exploatarea gazelor de șist nu va otrăvi nicio fîntînă, nu va face nicio problemă, de ce Gasland e o minciună, și de cine ați fost mințiți.

Nu mai trebuie să explic de ce organizatorii protestelor sunt legați în suflet de Rusia. E adevărat, la unii nu se poate dovedi că sunt legați și prin buzunar de Rusia, dar nu e atît de important. Asentimentul e suficient pentru o crimă, iar protestatarii din 2014 sunt ca by-standers care urlă “Sari, sari, sari” cînd cineva stă la mare înălțime, gata să sară fără nicio măsură de siguranță.

Da, protestul din 2014, anunțat pentru azi (6 aprilie) e un act criminal. Nu există nicio cale de negociere, mesajul lor e clar, iar invitația pentru Rusia e evidentă. Protestele sunt îndreptate contra exploatării gazelor de șist de către România sau de către firme americane, nu către exploatările deja în derulare de către companiile rusești.

Așa că am un mesaj adresat tuturor care vor să se prezinte la protestul contra exploatării gazelor de șist: Dacă nu vreți ca copiii și nepoții voștri să învețe rusește, nu mergeți la proteste. Dacă vreți să nu muriți săpînd la un nou Canal, nu mergeți la proteste. Dacă vreți să nu mai treceți printr-un Experiment Pitești, nu mergeți la proteste. Dacă vreți să nu muriți colonizînd Siberia, nu mergeți la proteste.

Mai bine protestați contra ocupării Crimeei de către Rusia. Crimeea nu e cu nimic deosebită de Sudetenland sau de Austria într-un episod trecut al nebuniilor ideologice. Acela e adevăratul pericol la adresa României. Orice altceva e pactizare cu inamicul.


18 Replies to “Proteste noi legate de gazele de șist”

 1. Dorin

  Dintr-un anumit punct de vedere e ok cu exploatarea gazelor de sist; problema e cu scaparile alea de gaz in panza freatica si alte chestiuni de genul acesta; chestiuni care la noi nu vor conta pentru ca ne doare-n pix de mediu.

 2. Dorin Lazăr

  Păi uite, se pare că ne doare. Dar continuăm să ne jucăm de-a drobul de sare cu gazele de șist, cînd bolovanul se prăvălește peste noi. Rusia, evident.

 3. Mircea

  cand nu se protesteaza in tara asta nu e bine. cand se protesteaza, iar nu e bine.
  din fotoliul de brasovean nu se vad consecintele unor astfel de exploatari. convenabil.
  nu trebuie sa explici si sa convingi ca e o minciuna, pentru ca nu esti specialist in domeniu.
  intamplator am simtit pe propria piele ce pot face doar niste simple prospectiuni (culmea chiar non-fracturare), asa ca prefer sa cred ce imi vad ochii. sunt convins ca au fost multe astfel de cazuri despre care presa nu a scris sau, oricum, nu s-a facut tamtam ca acum. si in toate cazurile paguba a ramas pe capul oamenilor. macar Rosia Montana e facuta putin mai cu cap, s-au planificat si oferit stramutari etc.
  tu chiar crezi cu tarie ca Rusia mai poate sa ne anexeze? compari Crimeea sau Transnistria cu Romania? singura explicatie pe care o am e ca o ura dusa la extrema iti ingradeste judecata.

 4. Dorin

  Nici nu cred ca e vorba de anexare ci mai mult de dependenta de gazele rusesti, Europa fiind defapt in situatia asta, nu numai noi.

  Gazele de sist sunt bune dpdv economic, dar e problema cu mediu. Cate paduri am dat pe degeaba si cu acte masluite, ce te face sa crezi ca aici totul o sa fie curat si respectat ? never. Strainii care fac afaceri aici, majoritatea, isi bat joc.

 5. Daniel Mihu

  De fapt nu-i un lucru rău să înveți rusa, sau orice altă limbă străină. Dar mișto propaganda, cam din topor. 😛

 6. Blue

  Stimabile, Rusia acţionează ca toate marile puteri, în funcţie de interese. Interesul Rusiei au fost resursele de gaze din Marea Neagră. De asta au invadat Crimeea, nu de dragul populaţiei ruse de acolo. Dacă crezi că se vor teme să avanseze mai departe, greşeşti. Aşa judecau şi europenii când germanii au anexat Austria şi Cehoslovacia. Mai învaţă istorie !

 7. Paul

  din pacate o analiza foarte slaba axata pe agitarea amenintarii (reale de altfel) a Rusiei.

  Cateva contra-argumente:
  1. Tema asigurarii independentei energetice a Romaniei e o minciuna.

  Romania e deja a 2-a cea mai PUTIN DEPENDENTA engergetic tara din UE. (estimarea la import pt Apr. 2014 e intre 2%-4%: http://www.transgaz.ro/Downloads/Structura_amestec/04_2014.pdf)
  Cererea (consumul) de gaz natural in Romania este/va fi in scadere drastica datorita cresterii pretului generat de liberalizarea pretului convenit cu UE. Detalii despre calendar: http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/calendarpreturi/calendargaze.pdf
  Pt consumatorii non-casnici, pretul aproape se va dubla pana la finalul 2014!!!

  2. Ideea scaderii pretului la gaz natural (prin exploatarea gazelor de sist) e alta minciuna.

  Datorita calendarului de liberalizare a pretului, costul gazului chiar va creste (detalii mai sus). Sa credem ca piata locala va fi inundata cu surplusul de gaz rezultat in urma exploatarii gazelor de sist e o gluma. De ce sa vanda Chevron/Gazprom/Petrom mai ieftin in Ro cand pot vinde mai scump in Centrul si Vestul Europei (unde chiar e nevoie de gaz)?

  3. Nu se spune nimic despre faptul ca asemenea Chevron si Gazprom are concesionate zone de exploatare prin fracturare hidraulica in V tarii (jud. Timis, Arad).
  Ii lasam pe tov. rusi sa faca fracturare hidraulica la noi in tara?

  4. Romania are rezerve conventionale de gaz in Marea Neagra. Planul de incepere a exploatarii e parca prin 2019/20.

  Problema care se pune e ce avem noi ca indivizi (cetateni ai Romaniei) de castigat. Din pacate raspunsul e ca nu ne iese nimic bun:
  – paguba (poluarea/infestarea apei freatice) ramane aici.
  – redeventa incasata de stat va fi jalnica (sub nivelul redeventei actuale pt gazul conventional)
  – beneficiile ajung in alta parte (acolo unde va fi exportat gazul de sist si in conturile companiilor care-l extrag pe o redeventa de 2 lei).

  Cea mai inteligenta solutie e temporizarea exploatarii gazelor de sist pana cand:
  – Romania are nevoie de ele (poate in 15-20 ani)
  – tehnologia fracturarii hidraulice se maturizeaza spre a deveni mai sigura (lucrul acesta se intampla invariabil pentru orice “inventie”)

 8. Dorin Lazăr

  “cand nu se protesteaza in tara asta nu e bine. cand se protesteaza, iar nu e bine.”

  Mircea, uneori chiar spui niște chestii copilărești. Nu protestăm de dragul protestatului, că degeaba o facem.

  Da, cred că Rusia mai poate sa ne anexeze sau să ne controleze, fix pentru că avem posibilitatea de a fi independenți energetic (chiar dacă nu suntem încă).

  În rest, reiterăm temele discutate în nenumărate rînduri.

 9. Paul

  Problema e ca apelul/articolul nu are niciun argument logic (e chiar manipulator as spune, prin lipsa de argumente credibile/palpabile). Vesnica sperietoare cu Moscova…

  Istoria ne arata insa ca vei fi vandut indiferent daca ai stat sau nu capra si te-ai comportat ca o veritabila sluga!

  Lectia e ca ar trebui sa ne vedem de interesul nostru national. Iar asta sigur nu inseamna exploatarea “fast-forward” a tuturor resurselor.

 10. Mircea

  hai, ce naiba! nu am fost si nici nu vom fi vreodata independenti energetic. paradoxal, pentru ca avem resursele.

 11. Mircea

  si nemtii controlau candva campurile de petrol de la Ploiesti. inca o fac, indirect. tot neamtul (pe care Dorin ii preaslaveste ca-i pune paine pe masa) este in relatii foarte “cordiale” cu rusii. teatrul lu’ madam Merkel e pentru prosti.

 12. Blue

  Se ştie asta, nu aici e problema ! Problema e să ne menţinem pe partea cu Cola a cortinei de fier, şi nu pe partea cealaltă. După cum ţi-am mai cerut, studiază şi istoria nescrisă a ţării şi ai să vezi pe care parte era mai bine. Doar cine nu a trăit vremurile îşi poate permite să le acorde unora cirscumstanţe atenuante !

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.