Protestul penibil

În Brașov, oraș de vreo 200.000 de oameni, vreo 6 au ieșit să își arate dezaprobarea față de abuzurile legaliste care ne vor declasa ca țară în fața Europei. 6 oameni, hai 7, depinde cum și pe cine numeri. Am mai multe retweet-uri pe tweet-ul un pic comic cu care invitam oamenii să protesteze. Și în România nu folosește mai nimeni twitter, da?

Am postat înainte o poveste de un umor îndoielnic despre cum s-a desfășurat protestul. A fost un protest calm, resemnat, aproape amuzant dacă nu ar fi fost foarte trist. Din punct de vedere moral a fost lucrul pe care trebuia să îl fac. Nu pot accepta astfel de abuzuri, și dacă nu e nimeni să vorbească atunci cînd se fac astfel de lucruri, atunci orice poate să se întîmple.

Aș fi vrut să aduc în această postare o reflecție amară asupra calității protestului, asupra calității cetățenilor brașoveni. Asupra calității cetățenilor români. Însă reflectînd mai mult asupra fenomenului mi-am dat seama că ceva extraordinar s-a întîmplat:

Sunt prieten chiar bun cu mai toți oamenii cu conștiință din Brașov.

Sunt puțini la număr. Da, știu că mai sunt oameni care ar fi venit. Nu au făcut-o, și nici măcar nu e important. Pentru mine e un motiv de mîndrie.

În rest am numai motive de bucurie perversă. În fond, am demonstrat tuturor celor care mă contrau că da, oamenii care protestau pentru Roșia Montană, pentru Pungești, nu s-ar mișca nici un centimetru cînd real libertățile lor sunt afectate. Că de fapt ei au venit ca să pună o bifă la capitolul ‘conștiință civică’, s-au dus acolo unde e cool, unde te vede lumea, nu vin ei să protesteze la ceva atît de complicat.

Și am demonstrat că protestele Roșia Montană și Pungești sunt de fapt detrimentale vieții sociale românești. Că ele sunt, așa cum sugera și Ovidiu într-o vreme, o mască ce le permite politicienilor orice fel de abuz. Și ce e amuzant e că ajunge “dictatorul” Băsescu să fie singurul apărător al democrației în țara asta. Singurul care contează, oricum.

În rest, rămîne tot cum o știm, România noastră dragă. O țară de manea, plină de oameni cu capul plecat, gata să primească tot ce le vine și să îndure.

Să îndure mă.

Să îndure, că atîta știu ei.

Hai să cînte lăutarii.

Au mai scris despre protest: TvBrașov, Manu, iar Sergiu a cuvîntat următoarea zicere plină de înțelepciune:

Știu că nu am fost mulți, dar când mă uit la poze, văd și partea bună a protestului: măcar am încăput toți în cadru.


14 Replies to “Protestul penibil”

 1. Mithrandir

  M-a pus cineva să îi întreb pe câțiva susținători înfocați ai atacului din 2012 dacă nu li se pare acum că USL-ul a luat-o rău pe arătură. 9 cazuri din 10 răspunsul a fost “Sunt nemulțumit de USL dar tot mai nemulțumit sunt de Băse». Al 10-lea răspuns a fost un block.

 2. Thraciana

  Trist dar adevărat ce spui. Am urmărit un fenomen pe Facebook. La proteste ajung maxim 25% din cei care confirmă. Cam asta cred ca e ponderea şi în realitate, doar unul din patru oameni (români) posedă conştiinţă civică. Dacă presa şi-ar fi făcut treaba la timp şi ar fi informat corect populaţia, poate s-ar fi inversat ponderea. Iar românul este greu de urnit de pe canapea..Să nu ai niciodată aşteptări precum că ar reacţiona pe termen scurt, chiar dacă viitorul copilului său e la mijloc. Aşteaptă să digere micul şi berea.. când o sa-i vină foame va urla. Dar până atunci nu renunţa! Sâmbătă ieşim din nou să ne apărăm drepturile pe care le avem în Constituţie!

 3. Manu

  Datile viitoare trebuie sa anuntam peste tot pe unde putem, ca sa fim siguri ca aud mai multi ceea ce se intampla. Astept azi sa vad ce se mai zice si vedem cum facem 😀

  PS. Presa si-a facut foarte bine treaba si a raportat abuzul. nimic de comentat.

 4. Dorin Lazăr

  Presa prezentă a făcut foarte bine treaba. 🙂

  Manu, problema e că oamenii ar fi trebuit să se revolte și fără să fie anunțați. Cum am mai încercat să explic în cîteva rînduri: Așa cum ne-am strîns noi 4-5 acolo la fel se mai strîngeau grupuri de oameni din tot orașul. E un semn că în realitate românului îi pasă cît negru sub unghie și o demonstrație că protestul cu Roșia Montană e un gathering hipsteresc și nu e deloc protest contra problemelor reale.

 5. Daniel Mihu

  Cînd ați dat evenimentul pe Facebook, eu am văzut că era în București. Probabil au fost mulți din Bv care au crezut la fel. Iar în București a fost mai degrabă un protest de partid, cu Baconsky și Tomac în primele rînduri.

 6. Dorin Lazăr

  O să povestesc o treabă cu evenimentul pe facebook. Evenimentul ăsta pe facebook e pentru prieteni. La fel ca noi puteau să se mobilizeze și alții. Nu au făcut-o pentru că why the f*** bother?

  Da, sunt sigur că o să vină mulți dacă pregătim din timp. Dar ei vin că îi îndemn eu, nu pentru că simt ei. Aia e diferența.

 7. Dorin

  Dorin, dacă citești comentariile de pe youtube la melodia asta o să ai și explicații. Generația care a “crescut” cu costi&elegance este cea care ar trebui să protesteze. Dar dacă vezi cât de nostalgici sunt după o mizerie de melodie, vedem cu ce sunt de fapt ocupați.

 8. Dorin Lazăr

  Nu m-am gîndit să fac treaba asta, dar da, e o explicație.
  Normal că nu mă aștept de la generația 50+ să iasă în stradă, ci la generația tînără. Cînd ei ies în stradă e o problemă de altă factură.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.