Proverbiala impotență românească

Știrile ProTv prezintă într-un mod exagerat de dramatic o situație ușor de întîlnit în 90% din instituțiile românești.

Din cauza unor profesori ignoranti, peste 1000 de laptouri donate de un lant de magazine unor scoli s-a asternut praful.

Profesorii, evident, dau vina pe copii. Că ăia sunt proști și ei nu știu cum să folosească sistemul, și ar trebui să meargă la școală ca să… oh, stai, nu. Elevii sunt proști, punct, nu merge să-i înveți.

Ce se întîmplă aici e de fapt ce auzim de la oamenii din jurul nostru, resemnați în fața atotputerniciei sistemului pe care ei înșiși l-au construit. Nu putem. După care o să se arunce cu fundul în pămînt să reclame faptul că nu au resurse.

Foarte bine adaptați sistemului, administratorii zic că trebuie să ceară licențe de Windows pe care să le pună pe calculatoare. Desigur, administratorii de rețea nu au nicio vină. Ei trebuie să le asigure profesorilor cadrul în care aceștia să-și verse prostia și incultura. Pentru că nimeni din sistemul de învățămînt actual nu e în stare să facă vreun pas pentru a folosi resursele ce s-au oferit gratuit. De ce? E simplu. Pentru că, precum orice alt sistem de stat, acesta e populat în mare parte de oameni care “nu pot”. Pur și simplu.

Și sincer, m-am săturat de impotența românilor. E unul din cele mai frustrante aspecte din povestea asta. Toți știu să găsească scuze, dar unul nu ar face un pas înainte, să îmbunătățească un pic locul în care a ajuns. Și aș spune că treaba asta se manifestă doar în învățămînt, dar de fapt, prin învățămînt, e inculcată în mentalul colectiv. Oameni care nu pot.

Și ar fi simplu să arăt cu degetul către oamenii care au peste 50 de ani, educați complet de sistemul comunist. Dar vorbesc inclusiv de oameni care acum au terminat facultatea, pentru care singurul comunist adevărat pe care l-au cunoscut a fost Iliescu cu Tu ti tu tu tu tu, pe vremea cînd Năstase își făcea potlogăriile. Ăștia nu au fost educați sub comunism, doar de către oameni educati atunci. E mult mai frustrant să vezi un copil de 15 ani zicînd că el nu poate, cînd e vorba de ceva ce se învață în cîteva minute.

Pentru români aș scoate ‘nu pot’ din vocabular, dacă ar exista o posibilitate. Să ajungă în imposibilitatea de a zice ‘nu pot’.

do-or-do-not
poza via Eftimie

PS: N-ar trebui să mire pe nimeni că acum doi ani apăreau astfel de texte. Ce e mai grav e că nu o să se mire nimeni peste doi, cinci sau zece ani cînd o să vedem din nou astfel de articole.


20 Replies to “Proverbiala impotență românească”

 1. Ion De Lemn

  Pai ce sa faca cu laptopurile, daca nu aveau facebook ?! Minorele alea cum vrei sa isi mai puna pozele in panseluta goala pe FB, fara net ?!

 2. SSSaiyan

  Ceea ce nu se spune în știre este că echipamentele au venit în decembrie 2013, nu acum 10 ani. 😉 Oricum, eu am instalat Windows 8 pe toate, iar copilașii le folosesc din ianuarie 2014. 🙂 Te invit să îmi faci o vizită, pentru a te convinge.

  Încă un mic detaliu: sunt norocos că am licențe fără număr de la minister pentru Windows 8. Dar asta se întâmplă cu toate școlile din România. Lucrez în sistem și știu ce vorbesc. 😀

  Nu știu ce pot alții, but I can do it.

 3. Dorin Lazăr

  Ceea ce arată că acolo unde există voință și spirit există și soluții. Deci ăia din filmulețul ăsta mint de fapt cînd spun că nu au licențe? 😀

 4. SSSaiyan

  Ăia mint la greu, prietene. Eu am cerut 60 de licențe pentru 30 de calcuri. :)) Și toate școlile au făcut astfel. Am primit licențele de Windows 8 încă din vară, așa că scuza aia ieftină e aproape penală. 😉

 5. Iulian X

  @SSSaiyan
  As vrea sa vorbim din nou peste o saptamana despre acele licente, daca le vei mai avea. 🙂 🙂 🙂

 6. Iulian X

  Stiti ce e tragic?
  Invatamantul Romanesc risipeste orice ban primit si orice resursa

  Si cum asta nu era suficient au incercat si aproape au reusit sa soboteze un program privat.
  Singurul mod prin care acel program putea continua a fost sa apeleze la Linux.
  Daca invatamantul spune pas Linux-ului ne putem lua adio de la acel program privat si ramanem cu calculatoarele din 1914.

  http://a1.ro/news/social/guvernul-a-cheltuit-milioane-de-euro-pe-programe-de-calculator-care-nu-pot-fi-folosite-id133300.html

 7. Iulian X

  Citat:
  “Într-un contract încheiat pe 2011, pentru Ministerul Educaţiei, dintr-un total de 186.000 de licenţe, 40 la sută au ajuns să nu fie folosite. Ministerul a plătit pentru toate licenţele aproape 14 milioane de euro. Asta înseamnă că 5,4 milioane de euro au fost bani dați fără folos, potrivit raportului Curții de Conturi, citat de Ziarul Financiar.
  Este un contract pentru care, potrivit Corpului de Control al premierului, vinovat se face fostul ministru al Comunicaţiilor, Valerian Vreme”

  http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Economie/Stiri/BUSINESS+CLUB+Bani+aruncati+pe+fereastra+Microsoft

  Incep sa iasa la suprafata smecheriile. 🙂 🙂 🙂

  Stia Domnul fost Ministru vreme de ce facea niste afiirmatii in trecut.
  http://www.capital.ro/valerian-vreme-nu-voi-sustine-vreo-lege-care-sa-oblige-institutiile-statului-sa-apeleze-la-sist.html

  Astia merita munca silnica pe viata pe la vreun canal.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.