PSD! PSD! PSD!

Într-un fel e bine că a câștigat PSD alegerile. E bine că românii nu s-au dus la vot, și că PSD a câștigat cu 20% din voturile posibile. Există acum un vid care poate fi umplut.

Este foarte bine că a câștigat PSD pentru că acum vedem cât de puternică e democrația românească. E foarte bine că a câștigat și USR – e primul partid cu adevărat nou, cu oameni care nu au făcut parte din FSN. Sunt acolo, 10%, e un număr bun, un început bun. E bine că PNL merge în direcția corectă, aceea de a deveni un partid istoric, ca și PNȚ.

E excelent că a câștigat PSD pentru că se termină o boală care trenează de vreo 12 ani – teama de PSD. Acum se vor întâmpla unul din două lucruri: fie România va avea un partid social democrat matur și responsabil, fie va fi ultima rundă de alegeri câștigată de PSD. În ambele variante, pe termen lung, suntem câștigați ca țară.

Și acum să ne înțelegem. Ce înseamnă acea prezență la vot: 60% din români au nevoie de cineva să-i reprezinte. 60% din români nu au fost deloc activați din punct de vedere politic și electoral. 60% din votanți așteaptă altceva. Adică de trei ori cât PSD-ul, de 6 ori cât PNL-ul. Acolo, afară, e un partid politic enorm care nu e reprezentat în parlament.

Marele câștigător al acestor alegeri este, însă, USR. 10% din voturi, sub 5% din populație. Seamănă foarte bine cu cifra pe care v-am dat-o eu mai devreme. E timpul să se spargă bula, să vă răspândiți și printre oamenii din jurul vostru, pentru că, iată, sunt 60% din voturi care așteaptă să fie luate.

Deci, Internet, suntem 5%. E o cifră bună. Putem schimba România? Hai să încercăm.

Înainte de toate, România.

7 Replies to “PSD! PSD! PSD!”

 1. Cristi

  Visati toti ca mai sunt 60% de trezit. Visati! Aproximativ 5 milioane de romani sunt plecati din tara, adica aproximativ 30% persoane cu drept de vot (probabil ceva mai putin daca scadem copiii). Pe acestia nu ii mai prinde nimeni la vot prea curand, dupa umilinta din 2014. Au votat acum vreo 10.000 in diaspora (fara Republica Moldova). 40% votanti in tara +25-30%diaspora =65%/70%. Mai raman vreo 30%pe care nu ii mai scoate nimeni la vot. 100% prezenta la vot e utopic, daca nu vorbim despre Corea de Nord. Poate gresesc, poate habar n-am ce vorbesc, dar cred ca PSD a facut 50% luand de la PNL, ca nu a fost prezenta la vot mult mai mica decat alta data. P.s. Scriu din diaspora, am votat si de data asta, dar alti cinci romani din jurul nostru nu au mai votat acum. Nu s-au mai deranjat, nu au simtit ca tara mai merita efortul lor.

 2. jollyca

  “60% din români au nevoie de cineva să-i reprezinte.”
  Nu sunt de acord cu chestia asta. Astia 60% sunt sparti in mai multe categorii:
  1. Nu inteleg de ce trebuie sa voteze, nu inteleg care e rolul parlamentului, nu inteleg la ce foloseste votul. Sunt analfabeti politic, chestie care e inevitabila in orice democratie.
  2. Nu-i intereseaza votul, nu-i intereseaza politica, traiesc in bula lor, la ski, la bere, “lasa ma ca o sa ne descurcam”… pana cand isi baga copilul in sistemul romanesc de invatamant (asta e doar un exemplu)
  3. Si, in final, dar nu cei din urma: aia care pur si simplu nu se simti reprezentati. Eu estimez ca astia sunt foarte putini – orice om care urmareste niste stiri normale din tara asta (nu A(1|3), RTV, B1 etc) a aflat de cati oameni certati cu legea sunt pe listele PSD si ar fi avut o problema cu asta s-ar fi dus si ar fi votat pe oricine altcineva.

 3. Perkele

  Eu cred ca (1) ar fi macar 50% din cei nevotanti si ar fi votat majoritar cu PSD, iar (2) sub 50% si ar fi votat majoritar cu PNL si USR, desi cred ca macar un sfert ar fi votat tot cu PSD, asa ca degeaba se jeluiesc multi ca din cauza celor care nu au votat a castigat detasat PSD, cand si cu prezenta mai mare nu cred ca scadea sub 40%.

 4. Mircea

  dupa inca 2-3 ture de parlamentare, generatiile “problema” vor fi duse.
  nu cred ca restul mai pot fi influentati in aceeasi directie.
  viitorul poate suna bine, trebuie doar rabdare si perseverenta.

 5. Dorin Lazăr

  Cam asta sper și eu, că generațiile problemă se vor retrage în câteva sesiuni. Chiar si PSD e mai spălat că acum 4 ani sau 8 ani. Trebuie un pic de răbdare și de încredere.

 6. obnoxious

  Generatiile problema nu se duc nicaieri, sunt create mereu. PSD ar trebui sa ii ridice statuie Ecaterinei Andronescu, cea care a reusit sa genereze un flux continuu de adulti care nu pot fi decat someri sau zilieri (nu discut analfabetism). Oamenii astia vor fi cei mereu frustrati care ii vor vota pe cei care le vor oferi mai mult in detrimentul altora si carora nu le pasa ca se fura atata vreme cat le pica si lor ceva.

  Votul majoritar in urban pro-PSD nu e numai de la pensionari si asistati social, e si de la oamenii care vad ca nu au sanse la o slujba decenta, nu isi dau seama de ce ei nu au bani si altii au, dar nu fac legatura cu educatia.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.