…Puncte … Puncte …

M-a învățat cineva că dacă pun punctele la începutul titlului pun accentul mai tare pe sentimentele extraordinare care mă motivează și mă împing din spate. De-asta în titlu e foarte important să am cât mai multe… puncte puncte, pentru că așa voi putea… transmite un sentiment mult mai… enigmatic decât… dacă aș fi scris acest… text fără puncte de… suspensie.

Punctele astea… de suspensie sunt apanajul tuturor celor care nu sunt capabili să transmită un mesaj coerent, dar vor să pară incredibil de înțelepți.  Pentru că teoretic punctele astea de suspensie lasă cititorului un spațiu de gândire, un loc unde să pună altceva decât ce zice autorul. Cititorul e forțat să gândească acolo unde îi cere… autorul. Însă aici intervine problema, și ăsta e motivul pentru care recunoști un autor slab și-un text prost prin numărul de puncte de suspensie.

Practic, punând punctele de suspensie, autorul spune mai multe lucruri:

  • Sunt un laș și nu am curaj să spun public ce gândesc.
  • Aș putea să spun ceva interesant aici, dar nu o fac.
  • Cititorul meu e incapabil să citească un text, și eu îi dau de înțeles că ăsta e momentul în care trebuie să simtă ceva.
  • Sunt incapabil să transmit o idee fără sincope mentale.
  • Sunt incapabil să scriu un text.

Blogul ăsta a fost mare fan de puncte de suspensie. Textele mai vechi sunt pline de așa ceva, textele mai noi folosesc punctele de suspensie mult mai rar. Asta se întâmplă pentru că am devenit mai fluent în exprimare și în idei. Și folosesc blogul ăsta pentru a îmi exprima idei, nu sincope.

Dar, cum ziceam, mă împiedic din când în când pe net de scriitură proastă, inundată de puncte de suspensie. De obicei, e un text scris de un om care nu are prieteni buni, care să-i spună că scrie ca o șosetă incoerentă, sau de oameni prea infatuați cu ei înșiși, și care se cred misterioși. Răspunsul e că nu, oamenii nu… citesc… cu… plăcere… acele… texte… sincopate…

Cu alte cuvinte, dacă vreți să vă îmbunătățiți scriitura, amintiți-vă să eliminați punctele de suspensie dacă nu scrieți compuneri de pentru clasa a VI-a. Dar și la clasa a VI-a ar trebui să fie considerată greșeală de stil sau tehnoredactare.