Punctul meu de vedere final în legătură cu Roșia Montană

Simplu, ca să înțeleagă toată lumea.

 1. Nu sunt de acord cu exploatarea Roșiei Montane de către RMGC. RMGC e o firmă care a venit în Roșia Montană, a blocat dezvoltarea în zonă, a ajutat la sărăcirea ei într-un stil mafiot, și propune doar 6% din venituri (parcă), în condițiile în care statul român ar putea obține mult mai mult.
 2. Nu sunt de acord cu exploatarea Roșiei Montane de către George Soros și grupările de stînga. George Soros e unul dintre acționarii RMGC și sponsorul multor grupări de extremă stînga care au prins viață în jurul sloganului Salvați Roșia Montană. Nu sunt de acord nici cu exploatarea de către grupările de stînga sau extremă stînga precum Tinerii mînioși de la Cluj. Ele corup mesajul corect în direcția anti-capitalismului, în direcția socialismului. Dar socialismul e cel care a generat un dezastru ecologic precum cel de la Roșia Poieni. Capitalismul acum se chinuie să își facă loc în viața socială a României.
 3. Nu sunt contra ideii de minerit și de extragere a minereului de aur și argint. E o prostie să nu ne folosim resursele, dar nu e nevoie să extragem tot ACUM.
 4. Nu mi se pare o idee bună ca Roșia Montană să devină site UNESCO. Importanța arheologică a Roșiei Montane e mult exagerată.
 5. Mi se pare suspect că în 14 ani oamenii s-au mulțumit ca Roșia Montană să subziste, cînd în 14 ani se puteau face enorm de multe lucruri acolo, cu toate blocajele puse de RMGC.
 6. Unde sunt dosarele penale? Vorbesc de niște avize de mediu care s-au dat acolo. Vorbesc de niște oameni care v-au mințit pe față, și cel mai clar exemplu de fățărnicie de la Victor Ponta: Premierul Victor Ponta semnează pentru RMGC, parlamentarul Victor Ponta semnează contra, iar omul Victor Ponta? Ce face? Excursii la Miami?

Refuz însă să mă alătur grupărilor de stînga ce au ajuns în stradă, care urlă ‘Salvați Roșia Montană’. Nu girez nici exploatarea, nu girez nici indivizi dubioși precum Remus Cernea, Nicușor Dan și alții asemenea. Protestele din stradă sau din online sunt o dovadă de inacțiune pentru că ele nu oferă soluții. Jos capitalismul nu e o soluție.

Din păcate, în problema Roșiei Montane, bunul simț e subreprezentat.

PS: Am eliminat de-aici cifrele vehiculate de academie, de 80%. Și am realizat și că punctul de vedere al academiei e și el găunos. Dar și în lumina că aurul de-acolo e printre cele mai sub-reprezentate elemente (și că galiul și vanadiul de acolo ar scoate MULT mai mulți bani), e clar că RMGC trebuie să plece din România.


27 Replies to “Punctul meu de vedere final în legătură cu Roșia Montană”

 1. Anca

  De acord cu tine Dorin, pana la un punct.

  Protestele din strada NU trebuie sa ofere solutii.
  Ele transmit un mesaj: Nu suntem de acord cu exploatarea Rosiei Montane in conditiile oferite de Gabriel Resources.

  Si este bine ca s-au facut, si sper sa se mai faca, o sa ma mai duc si o sa scandez impotriva exploatarii cu cianuri. Trebuie sa vada si hienele astea care ne conduc ca nu pot face chiar tot ce vor in tara asta!

 2. Dorin Lazăr

  Dacă protestele din stradă ar fi făcut numai asta, atunci aș fi zis ‘da, e ok’.

  Dar protestele din stradă strigă ‘Jos capitalismul’ și vin cu o retorică de tip comunist. Și atunci nu, nu e ok.

  Soluțiile trebuie să vină de la ONG-urile implicate, care și ele au fost în stradă. Ele de 14 ani sunt în contact cu problema, după cum se și laudă. În 14 ani se puteau întîmpla multe. Și e vina lor că nu s-au întîmplat.

 3. VOC

  Chestia cu redevența de 80% e ca și cum aș spune eu că aș putea vinde mere cu o sută de euro bucata. Teoretic aș putea, dar practic tare mă îndoiesc că o să se îmbulzească cineva să le cumpere. Se îmbulzește cineva să ofere 80% statului român? Că parcă în afară de RMGC n-a fost mai nimeni interesat de exploatare.

  A, ca să nu mai zic că lumea uită cu eleganță să menționeze că RMGC e deținută în proporție de 20% de statul român, deci nu e vorba doar de redevență ci și de dividende din profit (+ taxe, impozite și alte cele).

  P.S. Nu am niciun punct de vedere legat de exploatare sau ne-exploatare.

 4. Dorin Lazăr

  Păi nu e nici o urgență să exploatăm. Nu-i musai să o facem. Și nu e vorba doar de statul român, e vorba de orice stat – cum spune academicianul intervievat, se practică în alte părți treaba asta.

  Eu pînă acum am tot atacat punctele de vedere găunoase și argumentațiile proaste care s-au tot folosit pentru Roșia Montană. De fapt lucrurile acolo sunt mult mai simple și se rezolvă cu dosare penale.

  Cît despre exploatare, cum am explicat, eu sunt de părere că nu ar trebui făcută, nici de RMGC și nici de tovarășii verzi.

 5. VOC

  Nici n-am zis că ar fi vreo grabă. Graba era la punctul 3 din lista ta și eu m-am referit doar la punctul 1.

  Pur și simplu nu sunt de acord cu domnul academician care zice „ar trebui să primim atât”. Ca ce chestie? Primești cât poți obține (prin negociere) pe piața liberă, că doar de-aia am dărâmat comunismul, nu?

 6. VOC

  Teoretic poți să ceri și 100%, nu e nicio problemă. Prețul final (presupunând că ții morțiș să exploatezi) depinde însă de cerere și ofertă. În ce constă oferta în cazul nostru? În 1 (una) companie.

 7. Anca

  Dorin, eu ieri cat am stat acolo, n-am auzit strigand “Jos Capitalismul!” Am auzit altele de genul “Ceausescu n-a murit/Este Ponta travestit” (la care nu pot sa dau subscribe, desi suna comic la prima vedere). Dar eu zic ca e bine ca se iese in strada. Sa fim optimisti!

  Nu stiu exact ce au facut cei de la ONG-uri (trebuie sa ma documentez) insa stiu ca timp de aprox 15 ani tin piept unei corporatii agresive care e mana in mana cu dragii nostri guvernanti. Si cred ca e greu. Si nu stiu dc eu in locul lor faceam o treaba mai buna, asa ca nu ii critic.

  Si cred ca au dat solutii (prima solutie e chiar la mintea cocosului: luati de pe Rosia Montana pecetea de zona monoindustriala – pusa de PUZ-ul si PUG-ul aprobat de consiliul local Rosia Montana), dar nu pot spune asta cu siguranta.

 8. Anca

  Stiu, ca te-am vazut. Te-am vazut si cand ai facut poze. Si cand ai plecat. Dar poate ai ajuns inaintea mea, ca eu am venit fix cand se termina de cantat imnul.

 9. VOC

  I know, right? 😀 Iar mă acuzi de chestii aiurea.

  Uite ce ziceam (și de data asta discuția nici măcar n-a fost așa de lungă încât să uiți):

  Nici n-am zis că ar fi vreo grabă. Graba era la punctul 3 din lista ta și eu m-am referit doar la punctul 1.

  și apoi

  (presupunând că ții morțiș să exploatezi)

  Probabil trebuia să zic la fiecare paragraf, în mod explicit, „nu, n-am uitat că există și posibilitatea să nu exploatezi”. Sorry about that.

  Eu mă refeream doar la acel număr de 80%. Evident că dacă nu vrei să exploatezi atunci orice discuție în jurul valorii exacte n-are niciun sens. My point was: PRESUPUNÂND că vrei să exploatezi valoarea acelei redevențe este stabilită de negocieri pe piața liberă, nu de părerea unui academician sau de cât au obținut alții.

 10. Dorin Lazăr

  Calitățile tale de comunicator reinventează retorica.

  Presupunînd că vrei să exploatezi, valoarea e stabilită prin negocieri la care poți foarte bine să refuzi, că de-aia e piața liberă.

 11. Dorin Lazăr

  My point was: PRESUPUNÂND că vrei să exploatezi valoarea acelei redevențe este stabilită de negocieri pe piața liberă, nu de părerea unui academician sau de cât au obținut alții.

  Nu, noi fiind proprietarii bunului putem să ne impunem propriul preț. Și presupunerea că ții morțiș să exploatezi nu e o treabă potrivită cu contextul. Negocierile nu îți pot forța mîna; o vînzare trebuie să fie profitabilă pentru ambele părți.

 12. SorinJ

  Referitor la postările anterioare despre acest subiect: recunosc că am evitat să comentez, m-a surprins insistența cu care ai scris despre Roșia Montană și chiar am bănuit o implicare materială. Citind acest articol, mi-am dat seama că te-am judecat strâmb.

 13. VOC

  Erm. Ok. Doar că eu n-am zis absolut nimic de impuneri de preț, de forțat mâna sau de faptul că vânzarea n-ar trebui să fie profitabilă. Dimpotrivă, eu sunt cel care a adus în discuție negocieri și piață liberă acolo unde era vorba de impunere (acei 80%).

  Anyway, cred că mă retrag. My day is surreal enough already, even without talking to you.

 14. Mihai Papuc

  Îmi permit câteva comentarii, chiar dacă e la ceva vreme după ce ai scris articolul.

  Ref. pct. 2: Povestea cu Soroș ce are interese în afacere este plimbată de tare multă vreme ca sperietoare de postacii RMGC. Deși am citit o grămadă despre subiectul Roșia Montană de vreo 2 ani de zile, nu am găsit nimic care să susțină aceste afirmații. Din punctul meu de vedere, s-a folosit vechea metodă a securității, de a lansa zvonuri.

  Ref. pct. 3: Eu unul nu prea văd utilitatea extragerii aurului prin exploatare la suprafață, mai ales când noi avem 1,5 g Au / tonă steril, în vreme ce majoritatea exploatărilor vizează doar zone de peste 4,5 g Au / tonă. Când se vor termina resursele pe la alții mai bogați, copiii vor putea profita mai mult de pe urma acelor resurse.

  Ref. pct. 4: Asociația Europa Nostra a nominalizat anul acesta minele de la Roșia Montană pe lista celor mai importante 7 monumente istorice din Europa puse în pericol: http://www.europanostra.org/7-most-endangered/ Iar lista nu e doar ceva pentru publicitate, ci presupune și acțiuni concrete, desfășurate în colaborare cu Banca Europeană de Investiții.

  Ref. pct. 5: În 14 ani oamenii cu inițiativă din Roșia Montană nu au stat cu mâinile în sân. Și-au autorizat 2 pensiuni și un hostel, au organizat vreo 8 ediții de FânFest (în 2013 la acesta au participat în jur de 6.000 de persoane), au atras mii de turiști în zonă (chiar RMGC recunoaște că în 2011 le-au trecut pragul 10.000 de turiști). A, da, mai sunt și acei oameni care s-au mulțumit cu ce le-a zis RMGC să facă și să gândească, în schimbul unui salar’ frumușel. Pe aceștia îi vezi acum că vor numai să muncească (nici în al 12-lea ceas nu vor să gândească).

  Ref. pct. 6: Din câte am citit, un singur oficial a avut dosar penal pentru o descărcare arheologică. Dar a scăpat basma curată, nu mai știu dacă la Procuratură sau în instanță. Dacă vrei, pot să caut detalii.

  Din câte am urmărit eu evoluția protestelor, nu se cere JOS CAPITALISMUL. Singurul slogan care ar putea aduce cu asta este NU CORPORAȚIA FACE LEGISLAȚIA. Iar acesta este clar capitalist, căci libera concurență este un principiu de bază.

  Iar la final, o întrebare: ce anume te face să afirmi că Nicușor Dan este un individ dubios. Nu te contrazic, chiar aș vrea să știu în ce bază afirmi asta – după acest articol mi se pare că ești o persoană informată.

 15. Dorin Lazăr

  Cu Soros – da, confirm, după ce președintele țării intervine și clarifică lucrul ăsta sunt de acord că nu e așa.
  3) – e mai simplu. Mai simplu decît să sapi galerii, e mai ușor să lucrezi ‘industrial’.
  4) Nu știu nimic despre credibilitatea acelei asociații, ar putea fi o marotă inventată de curînd. Nu știu. Eu însă nu cred în valoarea exploatării turistice a minelor. Nu e nimic fascinant acolo.
  5) Foarte puțin. 3 unități hoteliere, și 48000 de oameni în 8 ani e cam puțin.
  Nu mă refeream la oamenii care au așteptat de la RMGC, ci la toate ONG-urile care nu i-au ajutat cu nimic pe oameni – să-i fi ajutat să înceapă ceva business, ar fi fost o treabă.

  6) Mai multe dosare, întemeiate.

  S-a cerut jos capitalismul – din prima zi. Dar oamenii au citit reacțiile oamenilor ca mine, și i-au redus la tăcere pe cei care veneau cu agendă evident neocomunistă. E bine, e un pas înainte; acum însă nu pot să mă alătur protestelor pentru că deja sunt ‘o scursură a societății, o tîrîtoare umană, etc.’.

  Povestea cu ND e lungă. Nu am energia și puterea să vin aici cu ea. Caută pe net – sigur găsești la În linie dreaptă ceva – caută-le și pe cele despre antanas mockus, idolul lui Nicu

 16. Mihai Papuc

  3. Da, e mai simplu de lucrat industrial, dar nu ți se pare cam mult? O tonă pentru 1,5 grame?

  4. Organizația are vreo 50 de ani și pe Placido Domingo președinte – poți vedea asta pe site-ul lor, navigând de la linkul pus de mine

  5. Problema cu business-ul în satul RM: nu se poate – din 2001 nu e voie decât minerit, conform PUZ. De atunci a fost anulat acel PUZ definitiv de 2 ori (în 2007 și 2012), iar la interval de circa o lună Consiliul Local a dat un nou PUZ cu același conținut. În cele două luni au fost autorizate 2 dintre cele 3 pensiuni pentru că aveau toate documentele pregătite.
  Despre ONG-uri nu știu ce să zic, nu cunosc decât puține activități, cele ale Alburnus Maior (asociația unor localnici care se opun proiectului) și cele ale Arhitectura Restaurare Arheologie (ARA).
  În același timp, cred că poți și tu recunoaște acum, la ceva vreme față de scrierea articolului, că au făcut bine să investească în comunicare: fie că au băgat bani sau numai efort în asta. Dacă nu reușeau să construiască o rețea paralelă de transmitere a informațiilor, în locul roșienilor care încă rezistă era de ceva vreme un crater.

  Despre ND sper că vei avea timp la un moment dat să îmi dai niște linkuri mai relevante direct pe mail. Între timp voi căuta conform celor precizate de tine. Mulțumesc!

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.