Puterea artistului pop

Ziceam la un moment dat despre Andre Rieu că e artist popcorn, că pretențiile legate de clasicismul său sunt exagerate, că, precum orice alt artist pop nu ar trebui să-l luăm foarte serios. Și așa e, nu ar trebui să-l luăm foarte în serios, omul este un artist pop, nu e cel mai tare violonist din câți au existat, dar a reușit să-și construiască un cult și să scoată muzica clasică în concerte în aer liber, cu mii și zeci de mii de plătitori de bilet.

Cum a reușit asta? Simplu. A luat muzica clasică și și-a bătut un pic joc de scorțoșii care cred că muzica clasică e un templu în care trebuie să pășești cu rușine. A adus amuzament și relaxare în contextul muzicii clasice – omul e vesel, face glume, ia bucățile cele mai ușor de recunoscut și le interpretează bine, le popularizează. Și face bine, lumea aude și altceva.

De exemplu, iată-l aici pe Andre Rieu aducându-l pe Gheorghe Zamfir pe scenă și făcând 7 minute de “Romanian Moments” în care el face pentru muzica populară românească mai mult decât au făcut toți artiștii români în ultimii 15 ani. Da, sigur, omul îl aduce pe “prietenul lui”, Gheorghe Zamfir, dovadă că nu prea știe să-și facă prieteni, dar orișicât, istoria nu o să știe detaliile picante pe care le știm noi, sau o să le privească cu un soi de melancolie romantică. Dar cea mai mare vină pe care o poartă Zamfir și toți cântăreții de “populară” e că transformă muzica românească într-o mare de văicăreală, și știm cu toții că văicărelile alea se cântă la nunți doar atunci când lumea e prea obosită sau tre’ să bea ceva. Așa că omul a luat ce a auzit mai mișto, a făcut un “medley” cum îi spune în termeni pop și a dat 7 minute de muzică populară românească la boborul cu ștaif din piața din Maastricht. Cum ziceam, a făcut mai mult pentru muzica populară românească decât toți artiștii români.

Mai jos e momentul:

"Ce-ți place la selfiuri, Andre!", titlu din Libertatea. Foto: Marcel van Hoorn.
“Ce-ți place la selfiuri, Andre!”, titlu de Libertatea. Foto: Marcel van Hoorn.

One Reply to “Puterea artistului pop”

Comentariul tău

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.