RA Salvatore @Google și altele

Recent (acum două zile), RA Salvatore, ‘părintele’ lui Drizzt Do’Urden, unul din cele mai complexe personaje din genul Fantasy create vreodată, a ținut un ‘talk@google’, o discuție mai mult sau mai puțin liberă despre cărțile lui, despre cum scrie, despre cum a început să scrie, despre cum menține continuitatea în cărțile lui, despre cum e să scrie într-un ‘shared universe’ și multe alte asemenea.

Universul Forgotten Realms nu îi aparține, însă a ajuns să fie asociat cu el aproape în totalitate, chiar dacă activitatea lui e mult mai vastă decît Forgotten Realms, Drizzt Do’Urden și Icewind Dale/Neverwinter.

Cîteva lucruri mi s-au părut interesante în acest interviu.

Mi-a plăcut discuția despre continuitate, la care soluția (chiar dacă nu zice numele) este ‘crowd-sourcing’. Într-adevăr, mai ales cînd creezi într-un ‘shared universe’, nu te mai poți baza pe amintiri și nu ai chiar libertate completă de acțiune.

Apoi, discuția despre cum scrie e iarăși interesantă, la fel ca povestea despre cum a ajuns să scrie (Hobbit-ul e de departe cea mai bună carte a lui Tolkien), și mi s-a părut foarte interesant punctul lui de vedere legat de folosirea clișeelor: orc, dwarf, elf, troll, etc. Și aici aș vrea să zăbovesc un pic.

Cînd am început să scriu ceva mai mult am trăit sub influența filmelor (nici măcar cărților, pentru că sunt greu de citit) Lord of the Rings. Influența însă nu venea de la mine, ci de la cei care citeau textele mele, și fără să știu nimic despre Salvatore sau despre Drizzt Do’Urden am creat un ‘Fallen Elf’, personaj 100% al meu pe care toată lumea mi l-a distrus explicîndu-mi că e un clișeu și it has already been done. Și reacția generală a celor care citesc ceea ce am scris acolo e fie de ‘ai terminat?’ (și nu, nu am terminat) fie de ‘iar elfi?’. De aceea, obosit fiind să mai explic de ce scriu despre elfi și de ce nu sunt floricele în capul meu, am renunțat, măcar pentru o vreme. Dar Fallen Elf e cel mai consistent personaj pe care l-am avut.

Descurajat de reacții (și de faptul că nu scriu într-o limbă de circulație internațională, și nici măcar nu aș putea să o fac), am amînat continuarea textului, deși textul inițial era destul de bun. Acum însă îmi e foarte greu să recitesc seria Fallen Elf (sunt mai multe începuturi), e o serie foarte dificilă pentru mine pentru că e generoasă în idei și lipsită de reușite. Poate cîndva anul ăsta îmi voi lua inima în dinți și voi rescrie mult mai structurat textul, urmînd să fac ceea ce Salvatore zice că e imposibil să faci în ziua de azi, anume să te remarci publicîndu-te singur. Eu va trebui să o fac și într-o limbă de circulație modestă.

Însă auzindu-l pe Salvatore vorbind despre valoarea acelui clișeu, am realizat că a fost greșit să mă las influențat de cei din jurul meu în ceea ce privește direcția literară în care vreau să merg. Poate a fost bună o pauză de 5 ani în scris, și cred că voi reveni cu o nouă viziune, cu 5 ani mai matur și ca scriitură, și ca organizare și structură, și de data asta o să revin consistent. Și de data asta nu o să-mi fie teamă să calc peste clișee. În fond, așa cum zice și Salvatore, nu mai trebuie să stau să descriu balena lui Ahab, ci trebuie doar să zic ‘balenă’ și toată lumea înțelege despre ce vreau să vorbesc. Mai mult timp să construiesc personaje și acțiune.

Revenind la Salvatore, și prin prisma a ceea ce am zis mai mult, e evident de ce va rămîne all-time favorite seria ‘The Dark Elf Trilogy‘, în care construiește acest personaj extraordinar, o serie pe care o recomand oricui vrea să se ridice peste moștenirea mediului în care s-a născut. Dar înainte de a citi The Dark Elf Trilogy recomand lectura trilogiei inițiale Icewind Dale. Din două motive. În primul rînd, e ordinea cronologică a conceperii personajului. După ce termini The dark elf trilogy, Drizzt din Icewind Dale e incredibil de sărac. În al doilea rînd pentru că The Crystal Shard e o carte foarte prost scrisă (dar încă lecturabilă), însă e necesară în economia universului cărților lui Salvatore și nu vrei să citești The Crystal Shard după Sojourn sau Exile. Dar nu ați auzit asta de la mine 😉

Sper că v-a plăcut interviul lui @google asa cum mi-a plăcut și mie. Din păcate nu pare că ar fi avut audiență prea mare, dar el zicea (pe facebook) că lui i-a plăcut.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.