Raku, CTC și Guess Who la Ursus Evolution

Ieri a fost prima seară din Ursus Evolution, și am avut ocazia să asist la unul din cele mai bune concerte organizate în Piața Sfatului vreodată. Sonorizarea a fost excelentă, artiștii în formă și publicul… Oh, publicul a fost superb.

Insist pe partea cu publicul pentru că e un detaliu care mă deranjează: deși în mod normal nu mi-ar păsa, de fiecare dată cînd văd înregistrări de la RMA desfășurat la Brașov văd comentarii cu ‘ce public leșinat’. Din patriotism local vă zic, am fost acolo. Și publicul a fost beton, așa cum ar trebui să fie, și sper că pyuric a fost prezentă acolo cu CTC să vadă: am avut un scurt dialog pe tema asta mai demult și încă mai cred că de vină e organizarea (și evident faptul că mare parte din artiștii de la RMA sunt plictisitori) :). Nu știu sigur dacă a fost, am pierdut partea în care cea mai beton trupă de bloggeri din țară, SMBrașov, a stat la o bere cu artiștii.

Raku a fost de departe cea mai consistentă apariție de la UE2012 Brașov. În primul rînd de remarcat siguranța cu care a dat drumul la rime. Singur la microfon, fără sprijin de la eventuali colegi de trupă, arată că este unul din cei mai siguri pe ei rapperi români. Este un curaj nebun, zic eu, să te urci singur, cu mașina de mixat în spate, cu un DJ cu care colabora pentru prima oară, în fața unei mulțimi de 2-3000 de oameni, și să-i faci să urle odată cu tine. A avut tot ce trebuie, prestanță, flow, rime acute și piese care să înnebunească publicul. Fără ‘încălzirea’ lui Raku, probabil publicul ar fi fost într-adevăr altfel.

După ce l-a introdus pe Vlad Dobrescu, li s-a alăturat după aceea toată trupa CTC, continuînd spectacolul. Mi-a plăcut enorm atitudinea lor, și felul în care au cîntat; se văd relațiile pe scenă, bine construite, și e de apreciat modul în care se completează. Spectacolul a fost complet.

După o pauză de vreo 10 minute a intrat Guess Who; destul de grăbit pentru că, din cîte am înțeles, erau în întîrziere deja. Interesant pentru un artist hip-hop a fost prezența band-ului pe care l-a și prezentat spre final. Așteptările pentru Guess Who au fost mari – a fost clar de la prima secundă pe scenă că publicul deja era sedus. Nu a venit însă cu aere de mari vedetă, și și-a făcut treaba profesionist.

Două observații: Cîntînd cu trupă în spate, Guess Who și-a asumat niște riscuri. Unele lucruri nu au mers perfect, nu tot timpul s-a sincronizat cu trupa din spate. Probabil e și mult mai dificil să te sincronizezi cu trupa cînd nu poți să comunici cu ea; Guess Who a stat în permanent contact cu publicul, ca dealtfel și Raku și CTC înaintea lui.

A doua observație: mi-a plăcut felul în care a scurtat piesele, și a menținut atmosfera deja încălzită de cei dinaintea lui. S-a ținut de miezul hip-hop din piesele lui, și nu a insistat pe accentele pop de care tot e acuzat că le-a băgat în muzică. Altfel se simt piese ca Tot mai sus sau Manifest în concert; experiența e total diferită de disc, și pentru cei care apreciază hip-hop-ul cu adevărat, variantele din concert vor fi întotdeauna peste ce e pe disc.

Se pare că Guess Who e tare iubit de mirese, pentru că vreo trei au venit să cerșească atenție la UE2012. Le înțeleg că au nevoie de atenția aia, altfel nu ar face atîta balamuc, dar cele trei se înghesuiau poate poate vor fi invitate de artist pe scenă. Și vă zic sincer, nimic nu punctează mai bine penibilul situației decît felul în care Guess Who le-a ignorat… și cînd una din ‘miresici’ (peniiiiibiiiil) s-a urcat aproape pe scenă, cerșind parcă să o cheme sus, a început să cînte “Decît să minți”.

 (partea pe care a cîntat-o începe de la 1:35).

În cele din urmă, trei concerte de nota zece. Raku, CTC (trebuie să caut prin colecție că țin minte că aveam ceva discuri de la ei) și Guess Who au făcut o atmosferă deosebită.

Mai pe seară au cîntat Vița de Vie și Vama, însă m-am retras pentru că aveam ceva mai mișto de făcut. Am participat cam la primul sfert din concertul VdV, și trebuie să recunosc că încă sunt buni, chiar dacă nu îmi plac materialele lor noi.

Diseară, din nou, Ursus Evolution. Șuie Paparude, Paraziții și Iris. See you there! (or not, most likely, it’ll be too crowded).

PS: M-am stricat de rîs cînd am văzut ce figură speriată a făcut Laurențiu cînd a văzut miresele, de parcă-l căutau pe el să-l ia de soț, nu alta 🙂 Îmi pare rău că nu am prins-o într-o poză 🙂


2 Replies to “Raku, CTC și Guess Who la Ursus Evolution”

  1. Cupy

    A fost super tare, totusi mie nu mi se pare penibil faptul ca miresele au fost aduse la concert de catre “rapitori” ba din contra, au venit a se mai zbenguie si ele inainte sa se intoarca la evenimentul in care ele erau punctul principal al atractiei.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.