Rape culture

Termenul de mai sus a apărut relativ recent în vocabularul feminiștilor de rit nou (sesizez că din ce în ce mai mulți nătăfleți încep să protesteze contra societății conduse de bărbați)

În Statele Unite a avut de curînd loc un concurs de frumusețe. La un moment dat, cea care avea să fie și cîștigătoare a fost întrebată despre problema violurilor în campusurile universitare (cele pline cu feminiști, n.a.). Sugestia ei a fost că ar fi bine ca fetele să învețe să se apere singure, și să învețe arte marțiale precum tae-kwan-do (ea însăși fiind o practicantă).

Reacțiile au fost șocante.

Acestea sunt doar trei exemple de reacții la auzul ideii că femeile ar fi ok să învețe să se apere. Ideea de bază, pe care o veți vedea în curînd fluturată de toate ONG-urile de profil (pentru că e, totuși, un trend destul de recent), este că în momentul ăsta suntem parte dintr-o cultură a violului. Nu toți, mă refer doar la cititorii mei de parte bărbătească. Să îl lăsăm pe un domn inteligent de dă-n gropi ce semnează un articol pe această temă în Huffington Post:

How are you part of rape culture? Well, I hate to say it, but it’s because you’re a man.

Dacă vi s-a oprit filmul aici, și ați aflat că indiferent de ce ați face sunteți parte din cultura violului, cu alte cuvinte că face parte din fondul vostru existențial să violați, începeți să vă puneți întrebări. Cum adică “fac parte din cultura violului”? Deci, cu alte cuvinte, a viola e o necesitate culturală pentru mine? Deci ar trebui ca violul să fie legal, sau cum?

Există și o definiție a culturii violului, și este suficient de generică încît să se aplice nu numai bărbaților, ci și femeilor. Și și manualelor despre cultura cartofului, sau listei de ingrediente dintr-o pîine. Fractura logică e evidentă (pentru oricine altcineva în afară de feministe). Zaron Burnett, autorul acelui text demn de maculatură, continuă explicînd pe pagini întregi cît de extraordinar e el, și ce eforturi deosebite face pentru a nu se alătura culturii violului. Vă dau doar un fragment amuzant; restul vi-l las ca lectură pentru acasă:

When I cross a parking lot at night and see a woman ahead of me, I do whatever I feel is appropriate to make her aware of me so that a) I don’t startle her b) she has time to make herself feel safe/comfortable and c) if it’s possible, I can approach in a way that’s clearly friendly, in order to let her know I’m not a threat. I do this because I’m a man.

Bine, individului nu i-a trecut prin cap că poate cel mai simplu mod de a lăsa să înțeleagă că nu are de gînd să o violeze în parcare este să nu interacționeze cu ea? Mă rog, poate sunt eu de modă veche, dar nu consider că orice persoană ce merge în spatele meu are de gînd să îmi dea una în cap și să mă omoare pe loc. Dar, dacă vrea să ajute, ar putea să ceară primăriei să instaleze în parcare becuri mai puternice.

Bărbați, data viitoare cînd sunteți în public cu femei de față vă recomand să mărturisiți că faceți parte din cultura violului, și să vă cereți scuze față de ele că existați. Și nu uitați, să nu le învățați pe fete tehnici de autoapărare pentru că e o greșeală! NU! Trebuie învățați oamenii să nu mai violeze! Pentru că, nu?, e greșit să te aperi de un hoț de buzunare, și poate e chiar rasist dacă hoțul e negru, chinez sau țigan. Din contră, hoțul trebuie educat să nu cumva să mai facă asemenea acte; nicidecum să știm noi să ne apărăm de hoți.

Așa că, domnișoarelor feministe, indiferent de sex, lăsați parolele de la conturile voastre în comentariile de mai jos; pentru că, de ce nu, oamenii ar trebui să se învețe să nu acceseze conturile altora, nu să ținem noi secrete.

Apropos, pentru cei care citesc maculatura de pe Huffington Post; ca un exercițiu de imaginație, înlocuiți “man” cu “black man” pentru un efect deosebit. În general, în vocabularul feministelor de rit nou, “man” este de fapt “white, straight man”; veți vedea că textul “nu devine rasist” cînd se face substituția “white, straight man” ci doar cînd se face substituția “black man”. Oh, ce lume ciudată e cea în care trăim 🙂

Zwei_Bäume_im_Rapsfeld,_blauer_Himmel
Rape culture (Cultură de rapiță) — sursa

12 Replies to “Rape culture”

 1. krossfire

  Pasaroii astia vorbesc despre femei de parca ar fi niste pui de Labrador abandonati pe marginea drumului. Mie genul asta de atitudine mi se pare mai sexista decat orice obsesie inchipuita.

 2. Bogdan Popa

  Tu ai citit articolul de pe HuffPost cap-coadă, că eu n-am reușit? E lung, prost, mestecă aceeași idee de câteva ori și mi se pare că autorul reacționează de multe ori ca un robot.

 3. Andreea

  Exagerezi un pic. Pana si cat calling-ul face parte din rape culture, si pana nu o traiesti (iar multe dintre noi o traiesc cu o frecventa suparatoare), nu ai cum s-o intelegi. Nu mai spun de atacuri pe strada, traume de diverse naturi si altele.
  Exagereaza si ei, dar asta pentru ca mizeria aia cu “nu inseamna poate si poate inseamna da” s-a propagat de nu stiu cand. Si mai e si mizeria care spune ca daca e prieten/vecin/frate cu tine, nu e sexual assault, e dovada de iubire. Si mizeria care spune ca de ce mergi in fusta pe strada. Si aia care spune ca daca ai baut o bere, era logic ca vine unul sa ti-o traga. Si multe altele.
  E in firea omului sa-si exagereze trairile, dar un sambure de adevar tot este.

 4. Claudiu

  Inca odata ignoranta oamenilor devine publica pe social media din simplu motiv ca vor sa-si exprime o parere desi nu au habar de ceea ce zic. Normal ca trebuie raspandit mesajul si incercat sa educi oamenii, dar sa spui ca femeile nu trebuie sa invete sa se apere e pur si simplu idiotic. Lasa violul, care recunosc ca e o problema mare, dar cum ramane cu talharia sau rapirea?
  Ma indoiesc ca niste pamflete ii vor oprii pe hoti, talhari sau criminali.

 5. Dorin Lazăr

  @krossfire: de acord, mie mi se par sexiste tocmai feministele care educă femeile să fie victime.

  @Bogdan Popa: îl am pe reading list de vreo săptămînă; mi-a luat mult și a fost dificil să-i citesc inepțiile.

  @Andreea: I’m not saying rapes don’t exist. Ce zic e că nu există o cultură care încurajează violul, cel puțin nu în zona civilizației europene. Societatea condamnă violul, așa cu condamnă și furtul; ambele sunt grave, și deși învățăm pe toată lumea să nu facă asta unii o fac. I’m not cheering for rapists, never have, never will. De-asta o să încurajez femeile să meargă la self-defense courses, numai ca să nu aibă de suferit. De fapt, toată lumea ar trebui să meargă.

 6. Cata

  Daca isi doresc asta, femeile ar trebui sa invete auto-aparare taman pentru ca le elibereaza de sentimentul asta de insecuritate, dar cam atat. Cred ca faptul ca se stiu capabile sa riposteze in caz de Doamne-fereste le face sa se simta mai in siguranta, desi in viata reala lucrurile nu prea stau asa. Si ca barbat, pana nu ai dat si nu ai luat primul pumn in mecla pe strada, nu prea ai idee despre cum e cu lupta fizica (aia adevarata). Antrenamentul la sala ajuta, dar nu suplineste surpriza atacului, valul de adrenalina si faptul ca daca nu reactionezi din instinct, nu ai timp sa rationalizezi, sa iti aduci aminte ce iti spunea instructorul sau antrenorul la sala. O persoana (femeie/ barbat, nu conteaza) de 1,60 metri si 45-55 de kilograme nu are nevoie decat de un singur pumn ca sa ramana lata pe pamant.

 7. Pingback: Există o cultură a violului în România? Ce au făcut feministele pentru femeile violate și bătute? | Lupul Dacic

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.